Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Fleurdecafe.nl gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Afklopbak | Fleur de Café | Koffie en thee voor de fijnproevers
Kies de afklopbak die bij u past
Op het moment dat u uw koffie gezet heeft, houdt u in de filterdrager een koek van koffiedik over. Dit kunt u het best direct na het zetten weggooien in een daarvoor bestemde bak. Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Er zijn verschillende bakken op de markt die hier speciaal voor zijn gemaakt. Een vereiste voor al deze bakken is een afklopstang die een beschermende siliconen laag heeft of een stang van hout. De filterdrager mag in geen geval tegen metaal geklopt worden, omdat er dan kleine deukjes ontstaan in het filterbakje. Bij het indraaien in de zetgroep kan het geheel dan niet meer goed sluiten.
We laten graag de mogelijkheden zien en bespreken de voor en nadelen.
Knockbox
Onder een knockbox verstaan we een lostaand open bakje waar de afklopstaaf of stang zichtbaar is en waar ook het koffiedik te zien is. De knockbox is makkelijk te legen in de groene container en ook goed en makkelijk schoon te maken. Door het handzame formaat is de knockbox niet groot en daardoor vrij snel vol. Een knockbox is daardoor vooral handig voor thuisgebruik of wanneer u erg weinig ruimte heeft. Let er bij de aanschaf van een knockbox op dat de bak stroef is aan de onderkant, zodat deze niet wegglijdt tijdens het afkloppen.
Afkloplade
Een afkloplade is een afgesloten bak van rvs met een lade. Handig aan een afkloplade is de mogelijkheid om uw koffiemolen op de lade te plaatsen. Dit scheelt ruimte en gemorst koffiemaalsel kan direct in de lade geveegd worden. In de lade zit een metalen stang afgedekt met een siliconen laag. De stang is uitneembaar en ook de lade is uitneembaar waardoor deze beide goed schoon te houden zijn. De afkloplade is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de behoefte. Deze lades zijn zeer geschikt voor gebruik in Horeca. Het nadeel van een afkloplade is de ruimte die deze inneemt op het werkblad. De afklopstang is in de meeste gevallen te vervangen handig wanneer de stang per ongeluk weggegooid wordt of versleten raakt.
Inbouw uitklopbak
Naast losstaande afklopbakken, zijn er ook inbouw varianten verkrijgbaar. Deze inbouw uitkopbak heeft dezelfde voordelen als een losstaande afkloplade. Het grote voordeel van een inbouwvariant is de ruimtebesparing op het werkblad en het staat opgeruimd. Een inbouw uitklopbak is vooral geschikt voor gebruik in een horeca gelegenheid. Nadeel kan zijn dat de indeling van het koffiegedeelte op het werkblad niet makkelijk kan worden veranderd, de inbouwlade zit namelijk vast.
Pro-fondi afklopsysteem
Een bijzonder innovatieve manier om je koffiekoek uit je filterdrager te krijgen biedt de Pro-fondi. Bij dit systeem hoef je je filterhouder niet met kracht uit te kloppen, maar wrijven een aantal veertjes roterend de koek uit de filterdrager. De Pro-fondi wordt gemonteerd in het werkblad. Er is dan een open verbinding naar beneden, waar een zak of bak onder gehangen kan worden om het koffiedik op te vangen. Een heel mooi stil, snel en ergonomisch systeem geschikt voor gebruik in een horeca. Neemt heel weinig plek in op het werkblad. Daarentegen is de Pro-fondi vrij prijzig ten opzichte van de andere afklop mogelijkheden.
Interesse in onze afklopbak?
Wij geven graag advies !
Andere pagina's
Koffiemolen afstellen
Na de aankoop van een nieuwe grinder is het noodzakelijk deze goed af te stellen. Dit is een nauwkeurig werkje waar u tijd voor moet nemen. Wilt u meer weten over hoe u dit het beste kunt doen?
Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?
Misschien overbodig om te vermelden, maar wil je echt verse koffie schenken, dan is het zelf malen van de koffiebonen een must. Koffie blijft namelijk in de vorm van bonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Daardoor schenk je altijd lekkere verse koffie.
Voor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud.Er bestaat echter een mooi verhaal uit Jemen over de geschiedenis van koffie...
Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. Arabica koffie is de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Grote hoogte
De Arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de Arabica planten op extreem gr...
Net als jij vinden wij de kwaliteit en smaak van onze koffiebonen erg belangrijk. Daarom willen wij je als Fleur de Cafe in deze blog graag meer vertellen over het productieproces van koffiebes tot koffieboon en de invloed van dit proces op de smaak.
Oorsprong
De kwaliteit en de smaak van de koffie begint natuurlijk bij de oorsprong. Hoogst waarschijnlijk is de oorsprong van jouw koffiebonen één van de 70 landen rondom de evenaar waar de koff...
Deventer Koffie
Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Soms mondt dit uit in een gezamenlijke actie. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken. Deventer Koffie betekent een directe koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge in Oeganda en bedrijven/organisaties en publiek in Deventer.
Fair trade kof...
Koffievarianties met melkschuim nemen nog steeds toe in populariteit. Zo kennen we natuurlijk de cappuccino en de latte macchiato. Binnen deze koffiesoorten zijn er dan weer allerlei variaties mogelijk. Een dubbele espresso met melkschuim voor een flat white of een enkele cappuccino zonder cafeïne voor een babyccino. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zelfs steeds meer horeca waar je gewoon aan geeft hoeveel shots espresso op de hoeveelhe...
Wil je je eigen merk koffiebonen schenken of verkopen? Dan noem je dat private label koffie. Private label is super hip en bovendien de ultieme manier van marketing. Je eigen horeca of winkelnaam die ook prijkt op de koffiezak, het koffiekopje, de koffiekaart. Het kan allemaal. De nieuwe trend voor horeca en koffiespeciaalzaak is het doorvoeren van de eigen originele identiteit tot in de details, zoals een eigen koffie. Het idee is dat klanten ...
In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen. Bij de handel van koffie zijn direct en indirect meer dan 500 miljoen mensen betrokken. In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Toch zijn er maar e...
Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. In de top tien van meest koffie consumerende landen staat Finland verrassend op de eerste plaats. De Finnen drinken ongeveer 3 koppen koffie per dag per inwoner. Daar is zo’n 12 kilo koffie per persoon per jaar voor nodig. De Nederlander is iets gematigder en consumeert per persoon 8,4 kilo koffie per jaar wat uitkomt op iets minder dan twee ...
Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen. Deventer koffie is een koffiemelange die gemaakt wordt met koffiebonen uit Uganda. De koffie wordt rechtstreeks geïmporteerd en door Fleur de Café gebrand, verpakt en verkocht.
'Direct Trade'
Fleur ...
Een espresso is een klein kopje koffie ongeveer 30ml, gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen waar met hoge druk water door geperst wordt. Het woord espresso komt van het Italiaanse ‘caffè-espresso’. Het houdt in dat deze manier van koffie bereiden niet zo zeer snel, maar vooral vers gebeurt. Bij het bereiden van koffie op de espresso manier komen de intense smaken van de koffiebonen vrij doordat de bonen zeer kort voor bereiding gemalen w...
Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Koffiehandel
Onze groene koffiebonen kopen wij via een koffiehandelaar. Van elke koffiesoort is een oorsprongsdocument beschikbaar. Op een oorsprongsdocument is onder andere te lezen uit welk land de koffiebonen komen, om wat voor soort koffiebonen het gaat, welk...
Onlangs zijn onze collega's Marc en Erwin op werkbezoek geweest naar Kopenhagen. Hoezo Kopenhagen? Welnu in Kopenhagen staat een koffiebrander. En niet zo maar één, maar een echte Loring. En niet één maar wel drie verschillende maten. Hoewel Kopenhagen natuurlijk veel mooie plekjes heeft, is er voor een koffieliefhebber, koffieverkoper en koffiebrander geen mooier plekje in Kopenhagen dan daar waar een Loring koffiebrander staat. Voor alle le...
Heeft u de ambitie om zelf professioneel koffie te gaan branden? De ervaring die wij inmiddels hebben als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij koffiebranders van het merk Garanti die wij ook zelf gebruiken.
Hoe kies je het juiste formaat koffiebrander?
Om koffiebrander te worden heeft u als eerste een koffiebrander nodig. Afhankelijk van hoeveel koffie ...
Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.
Welke gadgets heeft u nog meer nodig als koffiebranderij?
Met een koffiebrander en een hoeveelheid groene koffiebonen kun je in principe aan de slag...
U leest het goed. Een gevangene die koffiebrander wordt. In de penitentiaire instelling van zowel Zaanstad als in Sittard wordt koffie gebrand met een Garanti koffiebrander die geleverd is door Fleur de Café. De koffie die in de gevangenissen gebrand wordt, wordt als ‘Zuivere koffie’ verkocht. Stichting Zuivere Koffie van initiatiefnemer Jemuel Lampe biedt gemotiveerde (ex-)gedetineerden een kans op een succesvolle terugkeer in de samenlev...
Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Wat is 'light roast' koffie?
Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgra...
Fleur de Café is sinds 2014 een ambachtelijke koffiebranderij. Om de vraag van de particuliere klant naar vers gebrande koffie te beantwoorden, zijn we begonnen met een Tostabar Genius 1 kilo brander. Deze volautomatische koffiebrander stond al snel non-stop te branden en daardoor was het voor ons duidelijk dat er enorme behoefte is naar vers gebrande koffiebonen. Begin 2016 zijn wij daarom overgestapt naar het branden met de Garanti coffeeroast...
Iedereen herkent een appel, als fruitsoort. Toch zijn er enorm veel soorten appels die zich onderscheiden in kleur, vorm en smaak. Je hebt groene, rode, zoete, zure, harde en zachte appels. Ondanks de verschillende eigenschappen herkennen we ze toch allemaal als appel. Zo is het ook met ongebrande koffie. Iedereen herkent een koffieboon, maar toch zijn er enorm veel verschillen. Verschillen in vorm, kleur en smaak zijn ook bij koffiebonen te on...