drie stadia van de koffie: Koffiebessen, ongebrand koffie en gebrande koffie

Wat is ongebrande koffie? Boon of pit?

Groene koffiebonen zijn eigenlijk pitten. De koffiebes is namelijk een vrucht en een koffieboon dus geen peulvrucht. De koffiebes  is meestal rood of geel met twee pitten ‘de bonen’ deze zijn omgeven met een zachte laag van slijm en een dunne huid. Het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. De oogsttijd duurt, afhankelijk van het land, zo’n vier maanden per jaar. De koffieplant heeft een levensduur van 25 jaar, daarna moet de plant vervangen worden.

Koffieboer inspecteert zijn oogst

Ongebrande koffiebonen: rijping en oogst

Elk koffieland kent zijn eigen smaak. Daarnaast zijn de plantsoort de grondsoort, de weersomstandigheden en de verwerking eveneens van invloed op de smaak. Voordat de eerste oogst kan plaatsvinden, moet een koffieplant ongeveer drie tot vijf jaar groeien. De rijping van de vruchten duurt lang: zo’n 8 tot 12 maanden. De oogsttijd duurt – afhankelijk van het land – gemiddeld vier maanden per jaar. De verwerking tot koffie begint dus met de oogst van de rijpe koffiebes. Dat kan met de hand, waarbij alleen de dieprode koffiebessen worden geplukt. Dit kost veel tijd en mankracht, maar levert wel de beste koffie op. Door de bessen met de hand of van de tak af te grissen, gaat de oogst weliswaar sneller maar moeten naderhand de onrijpe bessen er tussenuit worden gehaald. Op grote plantages met brede paden is het mogelijk om de koffiebessen mechanisch te oogsten. Ook hierbij moeten achteraf de rijpe en de onrijpe bessen worden gescheiden.

Koffiebessen nat wassen nat fermenteren

Vrij snel na het oogsten, moeten de bonen worden gescheiden van de bes. Dit kan op drie manieren: de dry- of unwashed-methode, de washed-methode en de semi-washed- of pulped natural-methode. De manier van verwerken is heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de koffie. De ene methode is zeker niet beter of slechter dan de andere. Als de koffiebes droogt wordt de koffie iets zoetig van smaak. Als de koffie gewassen wordt dan is deze egaler van kleur. Lees meer

Koffie cupping: het proeven van de koffie

De kwaliteit van ongebrande koffiebonen

Elke koffie wordt minimaal drie keer geproefd (cupping). Daaruit ontstaat een score van 0 tot 100. Koffies die boven de 80 scoren, krijgen de kwalificatie ‘specialty’ mee. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single origin’ en ‘single estate’. Bij ‘single origin’ gaat het om koffie uit een bepaald land of een specifieke streek. Bij ‘single estate’ is de koffie afkomstig van een bepaalde boerderij of coöperatie. Lees meer over Speciality coffee of over de kwaliteit van ongebrande koffie

Koffie geschiedenis

De geschiedenis van ongebrande koffie. Hoe ontstond koffie?

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Daar werd al in de 10e of 11e eeuw koffie gedronken. Een paar eeuwen later veroverde koffie vanuit Jemen eerst de Arabische wereld, Perzië en Turkije. Pas in de zeventiende eeuw werd koffie ook populair in Europa. Het eerste  koffiehuis verscheen in 1615 in Londen. Amsterdam volgde in 1663. De Nederlanders wisten een stek van de koffieplant te bemachtigen en namen die mee naar Nederlands-Indië. Zo ontstonden koffieplantages op Java, Sumatra en Celebes. Via het Caribische eiland Frans Martinique verspreidde de koffieplant zich over Midden- en Zuid-Amerika.

Coffee belt is een strook over de aardbol langs de evenaart.

Waar groeit ongebrande koffiebonen?

Koffie groeit alleen in gebieden rondom de evenaar, op de continenten Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Deze wereldwijde strook over de aardbol wordt ook wel de coffee belt genoemd. De koffieplant voelt zich alleen thuis in bergachtige gebieden op circa 1.000 tot 2.000 meter boven de zeespiegel.

Verschil tussen arabica en robusta koffie

Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffie?

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta- en arabicabonen. Arabica is tegenwoordig de meest gedronken koffie ter wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor circa 70 procent uit arabicakoffie en 30 procent uit robustakoffie. Omdat arabica duurder is dan robusta, voegt men vaak een deel robusta toe aan een koffiemelange. Daarmee daalt de prijs. Een robustakoffieboon bevat veel meer cafeïne dan de arabicaboon. Lees verder

Grootte koffiebonen: Maragogyte koffieboon

Verschillende soorten ongebrande koffiebonen

De olifantsboon ofwel maragogype is de grootste koffieboon die er bestaat. Zowel de bes als de boon is anderhalf tot twee keer zo groot als een normale koffiebes/boon. Deze variant van de arabica is ontdekt eind 19e eeuw in Brazilië in het gewest Bahia, Maragogype. De soort wordt weinig geteelt gezien zijn geringe opbrengst. Daardoor  is deze koffie moeilijk te verkrijgen. Toch is de smaak bijzonder. De beste maragogype komt tegenwoordig uit Nicaragua en Mexico. De kleinste koffiebonen zijn de zogenoemde peaberry’s. Dit zijn de zaden die als eenlingen in de koffiebes zitten. Normaal drukken de twee koffiezaden (bonen) tegen elkaar aan waardoor ze een platte zijkant krijgen. De peaberry’s hebben daar geen last van. Ze blijven dus rond. De koffiebes is een doorgaans rode vrucht met twee zaden, ‘de bonen’. Heel soms zijn de bessen geel zoals van de Yellow Bourbon. Lees verder

Colombiaanse koffie

Hele mooie koffie uit Colombia

In de hoge bergen van Nariño Colombia, ruim 4.000 meter boven de Stille Oceaan, kweken circa 2.500 gezinnen hun koffie. De warme wind van de oceaan doorkruist de Nariñovallei en voorkomt dat de planten bevriezen. Door de sterke temperatuursverschillen, komen de koffieplanten in de overlevingsmodus. Daardoor ondergaan ze een metabolisch proces, dat zich vertaalt in een zeer karakteristieke smaak. Koffie op deze hoogte laten groeien, is alleen haalbaar als je heel dicht bij de evenaar bent, omdat het hele jaar door zon nodig is. In dit bijzondere koffiegebied ligt ook de meest actieve vulkaan van Colombia: de Volcan Galeras. Deze koffie is mede zo goed, omdat de plant het beste groeit op vruchtbare, vulkanische gronden. De Colombia Nariño haalt een cuppingscore van 85,75; met recht een specialty coffee. Voor de smaak, de body en nog tal van andere kenmerken haalt de Colombia Nariño een hoge cijfer en voldoet daarmee aan de richtlijnen van de SCA (Specialty Coffee Assocation) voor een hoge cuppingscore. Naast de bovengenoemde kwaliteitskenmerken, zijn onder meer SCA-maxima bepaald voor achtergebleven bestrijdingsmiddelen, aantal stenen en aantal gebroken bonen per 350 gram ongebrande koffiebonen.

Bio sticker

Biologisch of direct trade ongebrande koffiebonen

Helaas is het nog niet gewoon om koffie te verbouwen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Maar biologische koffie bestaat wel degelijk. In deze koffie zitten geen residuen van de kunstmest en de nog schadelijkere bestrijdingsmiddelen. Fleur de Café biedt daarom verschillende soorten biokoffie aan. Noemenswaardig is daarnaast de direct trade koffie, waarbij de koffie direct gekocht wordt van de boeren, zonder tussen personnen. Daardoor is de oorsprong van de koffie veel duidelijker en de boeren kunnen een eerlijkere prijs voor hun inspanningen krijgen. Lees verder

Opslag ongebrand koffie

Ongebrande koffiebonen: transport en opslag

Ongebrande koffie is een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. De groene koffiebonen komen meestal aan in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Zolang ongebrande koffiebonen op een kamertemperatuur worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.

Ongebrand koffie van Fleur de cafe

Fleur de cafe en ongebrande koffiebonen

Dagelijks komen er vele kilo’s ongebrande koffiebonen binnen bij Fleur de Café. Een enkele keer vacuüm verpakt in dozen, maar meestal in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Dan komt er een heftruck aan te pas om zo’n zak op zijn plaats te zetten. De meeste koffiebonen brandt Fleur de Café zelf. Maar sommige kleine koffiebranderijen en particuliere thuisbranders willen ook graag ongebrande bonen. Dan fungeert Fleur de Café als groothandel. Alle soorten koffie zijn zowel in ongebrande (vanaf 1 kilo) als gebrande vorm bij ons te koop. Ongebrande bonen worden groene koffiebonen genoemd, naar de oorspronkelijke kleur. Ongebrande koffie is wereldwijd trouwens een van de meest verscheepte ladingen. Zolang ongebrande koffiebonen op een temperatuur van circa 15 graden worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.

Bekijk onze assortiment ongebrand koffie
Nieuwsgierig geworden over ongebrand koffie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer