Koffiezak met Swiss water logo

Wat is decafé eigenlijk?

Zoals je misschien al uit de naam kan halen is decafé koffie, koffie zonder cafeïne. Niet geheel zonder cafeïne maar minder in ieder geval. Een kopje decafé bevat nog steeds cafeïne, ongeveer 2 tot 4 milligram, maar hier zul je geen effecten van merken. Bij een normaal kopje koffie zit er 85 milligram cafeïne in. Voor sommige mensen is daarom het drinken van decafé koffie een manier om van koffie te kunnen genieten zonder de effecten van cafeïne. 

Hoe wordt decafé koffie gemaakt?

Het proces begint al voordat de koffiebonen gebrand worden. Het is de truc om bijna alle cafeïne uit de koffiebonen te halen, zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Er zijn vier manieren om dit te doen. Wist je dat cafeïne in water oplosbaar is? Bij elke methode wordt daarom ook water gebruikt.

Met welke methode zijn de koffiebonen bij Fleur de Café decaf gemaakt? Met het Swiss Water Process. Hieronder leggen we je graag uit hoe de methode eruit ziet.  

Swiss Water Process

Swiss Water Process

Deze speciale methode is vrijwel de bekendste en maakt geen gebruik van enige oplossingsmiddelen. Bij deze methode worden koffiebonen een paar uur geweekt, het water wordt dan gefilterd met een speciaal filter. Door dit filter komen alleen de smaak elementen en oliën, geen cafeïne moleculen.

Wat gebeurt er nu met het water? Dit wordt nu niet aan de koffiebonen toegevoegd. De bonen worden namelijk weggegooid en het water wordt aan een nieuwe groep koffiebonen toegevoegd. Omdat dit water al vol zit met (smaak)elementen en oliën, kan alleen de cafeïne erin oplossen.

Deze methode wordt ook op onze koffiebonen toegepast. 

Indirect gebruik van oplossingsmiddel

Indirect gebruik van oplossingsmiddel

Deze methode maakt gebruik van een oplossingsmiddel om de cafeïne uit de koffieboon te halen. De bonen worden een paar uur in bijna-kokend water geweekt, waardoor de cafeïne en alle andere (smaak)elementen en oliën uit de boon in het water terechtkomen. Dit water wordt dan voor tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. De moleculen van deze oplossingsmiddelen binden zich alleen aan de cafeïne. Door het water nu op te warmen, verdampt de cafeïne met het oplossingsmiddel en bevat het water alleen nog de smaak en oliën. Deze worden dan weer aan de bonen toegevoegd waardoor deze hun smaak, maar niet cafeïne terugkrijgen.

Direct gebruik van oplossingsmiddel

Direct gebruik van oplossingsmiddel

Bij deze methode wordt ook gebruik gemaakt van methylene chloride of ethyl acetate. Echter, een van deze oplossingsmiddelen wordt nu direct op de koffieboon toegepast. Door eerst de boon 30 minuten te laten stomen, openen de poriën van de boon waardoor het oplossingsmiddel erbij kan. De koffiebonen worden nu tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. Het oplossingsmiddel bindt zich dan aan de cafeïne waardoor deze de boon verlaat. Na deze tien uur, worden de bonen opnieuw gestoomd om alle resten uit de koffieboon te stomen en zo de boon klaar te maken voor het branden.

CO2

CO2

De laatste methode gebruikt vloeibare CO2 om koffiebonen van cafeïne te scheiden. De koffiebonen worden eerst in water geweekt. Nadat de koffiebonen weer in water geweekt zijn, worden deze in een stalen koker gestopt. Hier wordt dan met hogedruk vloeibare CO2 aan toegevoegd. De CO2 bindt zich alleen aan de cafeïne vast. De cafeïnevrije koffiebonen worden hier dan uitgehaald en de CO2 met cafeïne wordt naar een andere container overgezet. De druk wordt van deze container afgehaald, waardoor de CO2 weer een gasvorm aanneemt en de cafeïne oplost.

The Swiss Water Process

Koffie

De voordelen van decafé koffie drinken

Mensen denken nog steeds dat decafé koffie van mindere kwaliteit is dan gewone koffie, maar niets is minder waar...

Koffie drinken in het algemeen heeft veel voordelen. Een koffiedrinker heeft namelijk volgens het voedingscentrum minder kan op hart- en vaatziekten en diabetes. En als je decafé koffie drinkt heb je deze voordelen dus in de pocket plus dat je geen last hebt van de cafeïne, zoals bij normale koffie. Het is daarnaast raadzaam om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag in te nemen. Drink je graag voor het slapen gaan een kopje koffie? Dan is decafé koffie ook de juiste oplossing!

 

Gebrande en ongebrande decaf koffie in ons assortiment

wfo1 Meest populair

Espresso Magnifique Decaf 1 kg

Espresso Magnifique Decaf gemalen 250 gram

Brasil Arabica Mountain Water Decaf 1 kg ongebrand

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over koffie

12.07.2023

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
07.03.2023

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding . Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer