
Wat is decafé eigenlijk?
Zoals je misschien al uit de naam kan halen is decafé koffie, koffie zonder cafeïne. Niet geheel zonder cafeïne maar minder in ieder geval. Een kopje decafé bevat nog steeds cafeïne, ongeveer 2 tot 4 milligram, maar hier zul je geen effecten van merken. Bij een normaal kopje koffie zit er 85 milligram cafeïne in. Voor sommige mensen is daarom het drinken van decafé koffie een manier om van koffie te kunnen genieten zonder de effecten van cafeïne.
Hoe wordt decafé koffie gemaakt?
Het proces begint al voordat de koffiebonen gebrand worden. Het is de truc om bijna alle cafeïne uit de koffiebonen te halen, zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Er zijn vier manieren om dit te doen. Wist je dat cafeïne in water oplosbaar is? Bij elke methode wordt daarom ook water gebruikt.
Met welke methode zijn de koffiebonen bij Fleur de Café decaf gemaakt? Met het Swiss Water Process. Hieronder leggen we je graag uit hoe de methode eruit ziet.
Swiss Water Process
Deze speciale methode is vrijwel de bekendste en maakt geen gebruik van enige oplossingsmiddelen. Bij deze methode worden koffiebonen een paar uur geweekt, het water wordt dan gefilterd met een speciaal filter. Door dit filter komen alleen de smaak elementen en oliën, geen cafeïne moleculen.
Wat gebeurt er nu met het water? Dit wordt nu niet aan de koffiebonen toegevoegd. De bonen worden namelijk weggegooid en het water wordt aan een nieuwe groep koffiebonen toegevoegd. Omdat dit water al vol zit met (smaak)elementen en oliën, kan alleen de cafeïne erin oplossen.
Deze methode wordt ook op onze koffiebonen toegepast.
Indirect gebruik van oplossingsmiddel
Deze methode maakt gebruik van een oplossingsmiddel om de cafeïne uit de koffieboon te halen. De bonen worden een paar uur in bijna-kokend water geweekt, waardoor de cafeïne en alle andere (smaak)elementen en oliën uit de boon in het water terechtkomen. Dit water wordt dan voor tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. De moleculen van deze oplossingsmiddelen binden zich alleen aan de cafeïne. Door het water nu op te warmen, verdampt de cafeïne met het oplossingsmiddel en bevat het water alleen nog de smaak en oliën. Deze worden dan weer aan de bonen toegevoegd waardoor deze hun smaak, maar niet cafeïne terugkrijgen.
Direct gebruik van oplossingsmiddel
Bij deze methode wordt ook gebruik gemaakt van methylene chloride of ethyl acetate. Echter, een van deze oplossingsmiddelen wordt nu direct op de koffieboon toegepast. Door eerst de boon 30 minuten te laten stomen, openen de poriën van de boon waardoor het oplossingsmiddel erbij kan. De koffiebonen worden nu tien uur gewassen met methylene chloride of ethyl acetate. Het oplossingsmiddel bindt zich dan aan de cafeïne waardoor deze de boon verlaat. Na deze tien uur, worden de bonen opnieuw gestoomd om alle resten uit de koffieboon te stomen en zo de boon klaar te maken voor het branden.
CO2
De laatste methode gebruikt vloeibare CO2 om koffiebonen van cafeïne te scheiden. De koffiebonen worden eerst in water geweekt. Nadat de koffiebonen weer in water geweekt zijn, worden deze in een stalen koker gestopt. Hier wordt dan met hogedruk vloeibare CO2 aan toegevoegd. De CO2 bindt zich alleen aan de cafeïne vast. De cafeïnevrije koffiebonen worden hier dan uitgehaald en de CO2 met cafeïne wordt naar een andere container overgezet. De druk wordt van deze container afgehaald, waardoor de CO2 weer een gasvorm aanneemt en de cafeïne oplost.
The Swiss Water Process

De voordelen van decafé koffie drinken
Mensen denken nog steeds dat decafé koffie van mindere kwaliteit is dan gewone koffie, maar niets is minder waar...
Koffie drinken in het algemeen heeft veel voordelen. Een koffiedrinker heeft namelijk volgens het voedingscentrum minder kan op hart- en vaatziekten en diabetes. En als je decafé koffie drinkt heb je deze voordelen dus in de pocket plus dat je geen last hebt van de cafeïne, zoals bij normale koffie. Het is daarnaast raadzaam om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag in te nemen. Drink je graag voor het slapen gaan een kopje koffie? Dan is decafé koffie ook de juiste oplossing!