biologische koffiebonen op milieuvriendelijke manier verbouwd

Waarom kiezen voor biologisch?

Waarom zou je biologische thee en koffie drinken? Bijvoorbeeld omdat biologische thee en koffie op een milieuvriendelijke manier wordt verbouwd. Daarbij wordt het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden gemeden. Daardoor krijg je als consument ook geen resten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen binnen. Insecten en ziekteverwekkers worden op een volledig natuurlijke manier bestreden.

Ah dat klinkt goed en is heel gezond! Toch betekent het drinken van biologische koffie en thee niet automatisch dat het veiliger of gezonder is. De voedingswaarde van onbewerkte biologische producten verschilt meestal niet veel van de niet-biologische varianten. Wil je toch liever geen risico lopen om achtergebleven resten van kunstmest of bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen dan is de biologische variant van thee en koffie een goede optie.

Voedingswaarde cafeïne in thee en koffie

Als je aan koffie denkt dan denk je aan cafeïne. Cafeïne is de meest geconsumeerde drug ter wereld. Het zit zowel in koffiebonen als in thee, ook wel theïne genoemd. Sommige planten maken de stof aan om zich te beschermen tegen de invloed van insecten. Op de meeste insecten heeft cafeïne een verlammend effect. Bij mensen werkt cafeïne licht-stimulerend op het zenuwstelsel. Zowel in biologische als niet biologische thee en koffie komt de stof cafeïne in gelijke mate voor. Wil je minder cafeïne binnen krijgen, kies dan bijvoorbeeld voor een cafeïne vrije koffie. Theesoorten zonder cafeïne zijn bijvoorbeeld kruidenthee en rooibosthee.

Fleur de Cafe voldoet aan de eisen van de Skal.

Skal certificering voor bio producten

Als leverancier en groothandel in thee en koffie hebben wij gekozen voor een assortiment biologische thee en koffie. Om producten te mogen verkopen als biologische producten is een certificering nodig van de Skal. Sinds 2011 wordt Fleur de Café jaarlijks bezocht door een controleur van de Skal Biocontrole. Deze organisatie houdt toezicht op de biologische productie in opdracht van het ministerie van EZ. Reden voor ons om goed ons best te doen zodat wij als bedrijf voldoen aan de eisen van de Skal. Want zonder Skal certificaat is het verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan van biologische thee en koffie niet geoorloofd. Het groene keurmerk heeft dus zeker wel betekenis en je vindt deze dan ook op al onze biologische producten. Op 30 mei jl. zijn wij wederom Skal goedgekeurd.

biologische thee

Biologische thee en koffie verkopen

Als koffiebranderij en theemelangeur maken en leveren wij biologische producten aan consumenten, horeca maar ook aan winkels. Volgens de regels van de Skal is het product, dus de koffie of thee biologisch wanneer het bij Fleur de Café verpakt is en er een groen bio stickertje inclusief skalnummer op zit. Wil je dit product vervolgens als winkeleigenaar ompakken in een eigen verpakking, met eigen naam en logo, dan is het product niet meer biologisch. De zekerheid die het groene stickertje geeft is opeens niets meer waard.  Wil je ook een sticker die iets waard is, dan is het nodig om als ondernemer zelf contact op te nemen met de Skal Biocontrole.

Biologisch is geen fairtrade

Biologisch thee en koffie is een vorm van duurzaam verbouwen. Fairtrade productie streeft ook naar duurzaamheid.  Toch werken bio en fairtrade niet vanuit hetzelfde uitgangspunt. Fair trade staat voor ‘eerlijke handel’. De focus ligt daarbij op een rechtvaardige prijs voor producenten in het land van herkomst. Bij fairtrade handel draait het om afspraken over prijs en afname van de thee en koffie. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de productie van fairtrade producten. Maar fairtrade producten zijn niet automatisch biologisch. Toch zie je dat vooral kleine koffieboeren van nature liever biologisch verbouwen. Ze zijn zuinig op hun land en op de toekomst van dat land en daardoor op hun inkomen. Daardoor is voor hen biologisch verbouwen een logische manier, niet om aan de vraag van ons westerse consumenten te voldoen, maar een noodzaak voor henzelf en de toekomst en zo hoort het ook.

Ontdek onze biologische producten
Ontdek onze biologische producten

Een greep uit onze biologische producten

wfo1 Bio Meest populair

Rooibos Naturel Bio 250 gram

wfo1 Bio

Tulsi sinaasappel gember Bio 250 gram

wfo1 Bio

Mundo Novo Ecologico Bio 1 kg

wfo1 Bio

Peru Premium Bio 500 gram

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over duurzaamheid

12.06.2023

Biologische thee en koffie

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Wat heb je nodig om biologische producten te mogen verkopen? En wat is het verschil tussen biologisch en fair trade? Het belangrijkste om te weten is dat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manieren worden verbouwd.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
22.03.2023

Deventer Koffie, fair trade koffiebonen uit Oeganda

Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
08.02.2019

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan de circulaire economie. Wij hebben een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden: onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.
Lees meer
07.12.2017

Deventer Koffie na 1 jaar groot succes

Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen.
Lees meer