Rooibos plantage

Terug naar het begin

We nemen je mee op een ontdekkingsreis naar de oorsprong en de onderscheidende eigenschappen van rooibos thee van de  Aspalathus linearis struik in vergelijking met de bekende Camellia sinensis plant.

Terwijl de Camellia sinensis plant de basis vormt voor verschillende soorten thee, zoals groene, zwarte, witte en oolong thee, heeft rooibos een geheel eigen identiteit. Het onderscheidt zich door zijn afkomst van de Aspalathus linearis struik, een vlinderstruik, die uitsluitend groeit in de Cederberg-regio van Zuid-Afrika.

Wat rooibos zo uniek maakt, is niet alleen de bron van de plant, maar ook de verwerking ervan. In tegenstelling tot thee afgeleid van de Camellia sinensis plant, ondergaat rooibos een zorgvuldig oxidatieproces zonder fermentatie. Dit proces resulteert in de kenmerkende dieprode kleur en een smaakprofiel dat aardse tonen, zoetheid en subtiele nootachtige ondertonen combineert.

Hoe word Rooibos gefermenteerd?

Rooibos ondergaat een zorgvuldig fermentatieproces om zijn kenmerkende smaak en dieprode kleur te verkrijgen. Na het oogsten van de naalden van de Aspalathus linearis struik, begint de transformatie.

Na het oogsten van de naaldachtige rooibostakken, ondergaat Rooibos een zorgvuldig fermentatieproces om zijn kenmerkende smaak en kleur te verkrijgen. Echter, voordat de naalden worden gefermenteerd, worden de takken zorgvuldig verwijderd. De takken worden in kleine stukjes gehakt en vervolgens apart gefermenteerd. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de unieke smaak en het kenmerkende roodbruine kleurenpalet van Rooibos. Terwijl de naalden tijdens het fermentatieproces hun dieprode kleur krijgen, dragen de gefermenteerde takken bij aan de complexiteit en volheid van de uiteindelijke rooibosthee. Het resultaat is een smaakvolle en visueel aantrekkelijke infusie die Rooibos zo geliefd maakt.

Rooibos naaldjes | Fleur de Café

Verschil in kleur van de Rooibos naaldjes

De kleur van rooibos wordt bepaald door de verhouding tussen bladeren en takjes. Hoe hoger de kwaliteit van rooibos, des te meer smaakvolle bladeren en minder takjes het bevat. Tijdens het fermentatieproces krijgen de bladeren een prachtige donkerrode kleur, terwijl de takjes minder rood worden.

De regio Wupperthal staat bekend als de beste regio voor rooibos, vanwege de gunstige klimatologische en natuurlijke omstandigheden. Hier vinden we de ideale grond samenstelling en een lage regenval, wat resulteert in mooie rooibosplanten met een hogere verhouding bladeren ten opzichte van takjes. Deze planten zijn iets kleiner, maar bevatten geconcentreerdere voedingsstoffen in de bladeren in vergelijking met rooibos die bijvoorbeeld in de Sandveld-regio groeit, waar er meer regenval is en de rooibosplanten groter worden.

De combinatie van het perfecte klimaat, de natuurlijke omstandigheden en de zorgvuldige teelt in Wupperthal leidt tot de productie van hoogwaardige rooibos met een intense smaak en levendige kleur. Deze regionale verschillen dragen bij aan de diversiteit en unieke eigenschappen van rooibos, waardoor het een geliefde thee is onder thee-liefhebbers over de hele wereld.

Dus hoe donkerde de rooibos naaldjes, des te beter de kwaliteit van Rooibos. 

Rooibosthee pakket | Fleur de Café

Hoe zet je Rooibos thee?

Voor het zetten van rooibosthee is kokend water de ideale temperatuur. Het grote voordeel van rooibosthee is dat het geen cafeïne bevat, waardoor je de thee gerust wat langer kunt laten trekken zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Wanneer je kokend water over de naaldachtige rooibosbladeren giet, begint het magische proces van infusie. De hitte van het water ontsluit de essentiële oliën en voedingsstoffen in de bladeren, waardoor de heerlijke smaak en aroma's vrijkomen. Je kunt de thee laten trekken voor ongeveer 5-7 minuten, maar als je een sterkere smaak verkiest, kun je het gerust wat langer laten trekken.

Een ander opmerkelijk kenmerk van rooibosthee is dat het van nature zoet is, waardoor je geen extra zoetstoffen hoeft toe te voegen. Dit maakt het een gezonde en caloriearme keuze. De aardse tonen, subtiele zoetheid en nootachtige ondertonen van rooibos creëren een harmonieus smaakprofiel dat zowel kalmerend als verkwikkend is.

Dus, neem de tijd om te genieten van een kopje rooibosthee. Laat het rustig trekken en omhels de unieke smaken die alleen rooibos kan bieden. Ontdek de dieprode kleur, de natuurlijke zoetheid en de rustgevende kwaliteiten van deze buitengewone infusie uit Zuid-Afrika.

Blogs over rooibosthee

01.01.2024

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een kop thee. Je kunt je handen er aan opwarmen. Met regelmatig een kopje zorg je ervoor dat je ook op een koude winterdag genoeg drinkt. Zoek je een speciale warme dorstlesser om de kou te doorstaan? Ontdek deze top 3 met meest verwarmende theesoorten.
Lees meer
24.05.2023

Wat bepaalt de kleur van Rooibos thee?

Ontdek het mysterie van de robijnrode kleur en de betoverende smaak van Rooibos thee. Laat je verleiden door de diepe, warme tint die de oxidatie van de bladeren onthult. Een ware visuele traktatie voor de ogen. Maar het is de smaak die je pas echt betovert. Laat je smaakpapillen meevoeren door de aardse tonen, de delicate zoetheid en de subtiele nootachtige ondertonen. Ontdek de geheimen van Rooibos thee en geniet van een unieke en verfijnde ervaring die je smaakpapillen zal verwennen.
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer