Wat is Direct Trade koffie?

Direct Trade is directe handel met koffieboeren zonder tussen komst van handelaren die prijzen bepalen. Door rechtstreeks koffie van koffieboeren te kopen weet je dus zeker dat je Direct Trade koffie koopt en het geld daadwerkelijk bij de koffieboeren terecht komt. Hier uit kan je opmaken dat de koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen voor de geteelde koffie.

Door Direct Trade koffie af te nemen bij koffieboeren, draagt iedereen een steentje bij aan een deugdzame handel in de wereld. Omdat de handelaren niet tussen Direct Trade komen blijft er geld over dat direct aan de koffieboeren en families betaald wordt. Zo garanderen we bij Direct Trade koffie niet alleen de lekkerste, eerlijkste en beste kwaliteit koffie maar weten we ook dat echt elke eurocent bij de koffieboeren komt.

Door Direct Trade koffie te kopen van Fleur de Café en deze koffie te drinken, maak je de wereld een stukje mooier en eerlijker. De wereldwijde koffieprijzen zijn momenteel erg hoog, dit komt omdat het aanbod van alle koffiebonen minder is dan de vraag erna. Door een zeer slechte oogst in Brazilië en Vietnam zijn de koffiebonen op dit moment schaars. Koffiebonen zijn ook wel het zwarte goud.

Fair trade koffie

Wat is Fair Trade koffie?

Fair Trade betekent letterlijk eerlijke handel. Fair Trade koffie is koffie die wordt geproduceert en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Fair trade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.  

Exporteurs en importeurs kopen producten van boeren op bij de coöperatie. Om de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren stelt Fair trade een aantal strikte handelsvoorwaarden. Om een product Fairtrade te kunnen noemen, moeten alle partijen in de handelsketen aantonen dat zij aan de internationale principes van fairtrade voldoen.

Fleur de Café heeft tot op heden niet de keurmerken om aan Fair Trade koffie te mogen deelnemen. Wij staan zeker wel achter Fair Trade koffie, elke boer en arbeider heeft het recht om te kunnen leven van hun werk en te kunnen investeren in een duurzame toekomst. 

Bench Maji direct trade koffie

Nieuw! Bench Maji koffie, een direct trade koffie

Bench Maji  is een regio en staat bekend om zijn dichte tropische bossen. Terwijl ontbossing andere delen van Ethiopië beïnvloedde, bleef Bench Maji opmerkelijk ongedeerd. De koffieplanten kunnen genieten van de ongerepte natuur in deze regio en kunnen ongehinderd uitgroeien tot geweldige planten met uitstekende koffiebessen. 

De koffieboerderij van Dawit en Hester bevindt zich in de gemeente Biftu. De koffiebessen groeien in een prachtige, wilde tropische bosomgeving en worden elk jaar met de hand geplukt door meer dan 600 seizoen arbeiders. De beste kwaliteit koffie bessen worden geselecteerd en verwerkt tot deze unieke gearomatiseerde gewassen koffie. 

Terwijl de koffie wordt geproduceerd, wordt de koffiegemeenschap van Biftu versterkt door eerlijke banen aan te bieden op de koffieboerderij, door agronomische trainingen, input voor kleine boeren en getalenteerde jongen te helpen bij het starten van hun eigen kleine bedrijf. 

Hoewel Ethiopische koffie een groot potentieel heeft in de economische én sociale ontwikkeling van het land, worstelen veel koffiegemeenschappen, boeren en families met gelijke kansen op overleving en ontwikkeling. 

Het is met het juiste bedrijfsmodel mogelijk om gelijke kansen te creëren voor iedereen die in Ethiopische koffiegemeenschappen woont. In 2020 namen Dawit en Hester een kleine koffieboerderij over van hun Ethiopische grootouders die zich inzetten om dit doel te bereiken. Momenteel beheersen ze samen met meer dan 900 seizoen arbeiders en 154 medewerkers elk onderdeel van de toeleveringsketen.  

Direct trade koffie: Deventer koffie

Direct trade koffie: Deventer koffie uit Oeganda

Deventer koffie uit Oeganda, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken. Ruud Boon van de stichting Deventer koffie is de drijvende kracht van deze bijzondere stichting die zich inzet voor jongeren uit OegandaDeventer koffie betekent een directe koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge in Oeganda en bedrijven in Deventer.

Kibinge is een provincie in Oeganda. Een arm plattelandsgebied waar 80% van de bevolking moet rondkomen van de inkomsten van de kleine bedrijfjes met onder andere koffie, bananen en mais. Met de Deventer Koffie krijgen de koffieboeren van Kibinge een extra steun in de rug doordat de koffiebonen direct bij hen gekocht worden.

De opbrengst van Deventer Koffie wordt ingezet om jongeren te trainen zodat zij hun eigen koffiebedrijfje kunnen starten in Oeganda. Dit geeft jongeren de kansen voor het opbouwen van een eigen bestaan in Kibinge.

Een mooi sociaal initiatief waar wij als koffiebranderij in Deventer graag een bijdrage aan willen leveren. Zo hebben wij geholpen om een mooie melange samen te stellen die voor een breed publiek toegankelijk is. Daarnaast zijn wij de brander van de melange en zorgen wij voor de verpakking en industrie.

Nicaragua koffieboerderij direct trade

Waar komt onze Nicaragua koffie vandaan?

De familie Ferrufino richtte hun koffiebedrijf op in 1992 en verwierf Finca Aurora in 2004. De hele familie werkt samen om deze geweldige koffie te produceren.

Dr. Enrique Ferrufino is geboren en getogen op een koffieboerderij. Samen met zijn vrouw Silvia besloot de familie Ferrufino in 1992 de koffiebusiness in te gaan en kocht Finca Aurora in 2004. Sinds ze Finca Aurora hebben overgenomen, heeft de hele familie samengewerkt om geweldige koffie te produceren.

Een van de kernwaarden van hun bedrijf is om mensen te inspireren door middel van koffie. Door de jaren heen hebben ze geïnvesteerd om arbeiders eerlijke lonen, levensomstandigheden, gezondheidsdiensten, voedsel en onderwijs te bieden.

Direct Trade koffie Ooost Timor

Direct trade koffie: Koffie uit Oost Timor

Oost-Timor is relatief onbekend als koffieland, maar de geschiedenis van Oost-Timor koffie gaat terug tot de 18e eeuw. Het is  pas recent dat er in Oost-Timor is gestart met het produceren van speciale kwaliteitskoffie, de huidige productvolume van de oost timor koffie is minder dan 0.001% van de wereld productie.

Oost-Timor ligt in zuid-oost Azië en is sinds 2002 onafhankelijk van Indonesië. In Lacau liggen de plantages van de koffieboeren. Lacau koffie wordt verzameld bij families in het dorp Lacau, dit ligt ten zuiden van Ermera en Aileu in het west deel van Oost-Timor. De groeihoogte van de koffieplanten varieert tussen 1500 en 1700 meter boven zeeniveau. De geteelde koffiebessen met de koffiebonen daarin bevatten ‘Hybrid de Timor’ (Mocca) en ‘Typica’ (Arabica).

 Het verwerkingsproces gaat als volgt: De koffieboeren oogsten ‘s ochtends koffiebessen, deze oogst gaat door tot 14:00 uur. Nadat zij de oogst naar huis hebben gebracht, worden de koffiebessen op dezelfde dag nog verwerkt. Na gisting en het wasproces worden de koffiebonen onder de zon gedroogd, wat resulteert in koffie van hoge kwaliteit. 

Direct trade koffiebonen

Deventer koffie 1 kg

Deventer koffie 250 gram

wfo1 Direct trade

Oost-Timor Lacau Bio 500 gram

Zin in Koffie?
Wij geven graag advies

Andere bloggen over ongebrand koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

background Layer 1
Voor 12 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden.
Eigen koffiebranderij en theemixerij. Kwaliteit is verslavend!
phone Created with Sketch.
Voor persoonlijk advies staan wij voor je klaar. Tel: 0570-677722