Koffieplantage

De wereld van koffie

In de wereld van koffie is de productie een complex en fascinerend proces. Koffie wordt geteeld in verschillende regio's over de hele wereld, maar het zijn voornamelijk landen rond de evenaar die ideaal zijn voor het verbouwen van koffieplanten. Deze gebieden, die bekend staan als de 'koffiegordel', omvatten landen zoals Brazilië, Colombia, Vietnam, Ethiopië en Costa Rica.

De meeste koffieboeren wonen in ontwikkelingslanden, waar koffie vaak een belangrijk onderdeel is van de lokale economie. Deze boeren zetten zich dagelijks in om hoogwaardige koffiebonen te telen en te oogsten. Helaas worden veel koffieboeren geconfronteerd met uitdagingen zoals lage prijzen, klimaatverandering en gebrek aan toegang tot markten.

De koffieplantages waar de koffieboeren werken, variëren in grootte en organisatie. Van kleine familieboerderijen tot grotere coöperaties en commerciële plantages, elke koffieplantage heeft zijn eigen unieke kenmerken. Duurzame en eerlijke koffiehandel is van groot belang om de omstandigheden van de koffieboeren te verbeteren en hen een eerlijke beloning te geven voor hun harde werk.

Bij Fleur de Café begrijpen we het belang van eerlijke en duurzame koffiehandel. We streven ernaar om koffie van hoge kwaliteit te leveren, met respect voor de koffieboeren en het milieu. Door bewust te kiezen voor eerlijke en duurzame koffie, kunnen we samen een positieve verandering teweegbrengen in de koffie-industrie.

Wat zijn de uitdagingen in de koffiesector?

De koffiesector staat voor verschillende problemen, ondanks de groeiende wereldwijde vraag naar koffie. Hier zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen:

  1. Lage prijzen: Veel koffieboeren en arbeiders verdienen niet genoeg geld voor hun koffiebonen, waardoor ze vaak in armoede leven. Dit heeft een negatieve invloed op hun levensonderhoud en belemmert hun vermogen om op een duurzame manier te investeren in hun gemeenschappen.

  2. Oneerlijke waardeverdeling: In de koffieketen is er een onrechtvaardige verdeling van de waarde, waarbij grote bedrijven en investeerders enorme winsten behalen. Dit systeem van ongelijke waardeverdeling plaatst kleine koffieboeren en gemeenschappen in een kwetsbare positie, terwijl de meeste winsten naar de top van de koffie-industrie stromen.

  3. Klimaatverandering: Klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op het leven van koffieboeren. Overstromingen, stijgende temperaturen en verminderde vruchtbaarheid van het land hebben een negatieve invloed op de opbrengst van de koffieteelt. Bovendien is er ook minder landbouwgrond beschikbaar voor koffieproductie.

Deze uitdagingen vormen serieuze problemen voor de koffiesector en vereisen dringend aandacht en actie. Het is essentieel om een duurzame en rechtvaardige toekomst voor koffieboeren te waarborgen, waarin ze beschermd zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering en eerlijke kansen krijgen om succesvol te zijn.

Deventer koffie | Fleur de Café

Eerlijke handel met koffiebonen uit Oeganda?

Fleur de Café ontvangt regelmatig verzoeken om deel te nemen aan goede doelen, benefietacties en andere fair trade initiatieven. Een van deze initiatieven is Deventer Koffie, waar we trots op zijn om aan mee te werken.

Deze bijzondere stichting, onder leiding van Ruud Boon, legt een directe koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge, Oeganda, en bedrijven, organisaties en het publiek in Deventer. De opbrengst van Deventer Koffie wordt gebruikt om jongeren in Oeganda op te leiden, zodat ze hun eigen koffiebedrijfje kunnen starten. Dit biedt hen kansen om een eigen bestaan op te bouwen in het arme plattelandsgebied van Kibinge en om ervaring op te doen met ondernemerschap.

Als koffiebranderij in Deventer zijn we trots om bij te dragen aan dit mooie sociale initiatief. We hebben geholpen bij het creëren van een heerlijke melange die toegankelijk is voor een breed publiek. Daarnaast nemen we het branden, verpakken en distribueren van de koffie voor onze rekening.

Wil je meer weten over de stichting achter Deventer Koffie? Bezoek dan www.deventerkoffie.nl voor meer informatie.

Mondo Novo koffie | Fleur de Café

Wat is Mundo Novo koffie?

Mundo Novo is een speciale koffie die bekend staat om zijn unieke eigenschappen en uitstekende kwaliteit, een koffiemelange bestaande uit uitsluitend biologisch geteelde koffiebonen met een volle en zachte smaak. Deze koffie komt van zorgvuldig geselecteerde plantages over de hele wereld, waar de bonen direct worden aangeschaft tegen een eerlijke prijs, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en het behoud van lokale gemeenschappen.

Wat Mundo Novo echt speciaal maakt, is de aandacht voor duurzaamheid en het behoud van het milieu. De plantages zijn geïntegreerd in de bossen, waardoor omliggende bomen niet gekapt worden, terwijl de koffieplanten duurzaam verbouwd worden en de voedingsrijke toplaag van de bodem behouden blijft. Dit zorgt voor een gezonde en hoogwaardige oogst.

Door te kiezen voor Mundo Novo, maak je niet alleen een smaakvolle keuze, maar ook een ethische. Je ondersteunt eerlijke handel, waarbij arbeiders en plukkers op de plantages een eerlijk loon en fatsoenlijke bewoning krijgen. Bovendien draag je bij aan het behoud van het milieu en de lokale gemeenschappen waar de koffie vandaan komt.

Loring | Fleur de Café

Energiezuinige koffiebrander die minder gas verbruikt?

In 2018 heeft Fleur de Café een belangrijke stap gezet in het professionaliseren van onze koffiebranderij. Begin juli 2018 hebben we de aanschaf van een Loring S70 Peregrine afgerond, waardoor we ons hebben ontwikkeld tot een van de meest geavanceerde en energiezuinige koffiebranderijen in Europa. De Loring, een Amerikaanse brander met buitengewone capaciteiten, speelt hierbij een essentiële rol.

Wat de Loring bijzonder maakt, is de mogelijkheid om werkelijk alles in te stellen, waardoor we meer controle hebben over het brandproces. Daarnaast maakt de Loring gebruik van geavanceerde luchtcirculatie, zonder dat een naverbrander nodig is. Dit resulteert in een gasbesparing tot wel 80% en een verminderde milieuvervuiling. Bovendien leidt het ontbreken van een naverbrander tot een betere smaak van de bonen. Deze innovatieve brandmethode stimuleert de ontwikkeling van zoetere aspecten in de koffiebonen. Het grootste voordeel van het branden met een Loring is de precisie. De brandprofielen worden digitaal opgeslagen, waardoor we altijd consistent kunnen branden.

Met de aanschaf van de Loring hebben we een belangrijke stap gezet naar het perfectioneren van ons brandproces, met oog voor kwaliteit, energie-efficiëntie en smaak.

Zonnepanelen | Fleur de Café

Wist je dat Fleur de Café ook zonnepanelen heeft?

Ontdek de duurzaamheid door zonne-energie bij Fleur de Café! In samenwerking met Solard BV zijn er 252 zonnepanelen geïnstalleerd in een oost-west opstelling. Deze opstelling maakt het mogelijk om twee rijen panelen recht tegen elkaar te plaatsen, zonder dat er schaduw ontstaat. Hierdoor kunnen we meer zonnepanelen op hetzelfde dak installeren.

Waarom kiezen voor zonnepanelen? Met zonnepanelen heb je een groene energiebron, waarmee je je eigen duurzame energie produceert en bijdraagt aan een duurzame wereld. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in elektriciteit, waardoor je gebruikmaakt van een natuurlijke energiebron.

Benieuwd naar de hoeveelheid duurzame stroom die de zonnepanelen bij Fleur de Café opwekken? Op onze website kun je niet alleen de opbrengst van de zonnepanelen bekijken, maar ook zien hoeveel CO2-uitstoot we al hebben vermeden en hoeveel bomen dat zou compenseren. 

Bekijk onze direct trade koffie
Wij geven je graag advies over onze direct trade koffie
background Layer 1
Voor 12 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden.
Eigen koffiebranderij en theemixerij. Kwaliteit is verslavend!
phone Created with Sketch.
Voor persoonlijk advies staan wij voor je klaar. Tel: 0570-677722

Andere bloggen over duurzaamheid

12.06.2023

Biologische thee en koffie

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Wat heb je nodig om biologische producten te mogen verkopen? En wat is het verschil tussen biologisch en fair trade? Het belangrijkste om te weten is dat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manieren worden verbouwd.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
22.03.2023

Deventer Koffie, fair trade koffiebonen uit Oeganda

Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
08.02.2019

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan de circulaire economie. Wij hebben een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden: onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.
Lees meer
07.12.2017

Deventer Koffie na 1 jaar groot succes

Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen.
Lees meer