
Caffè-espresso of een espresso?
Een espresso is een klein kopje koffie van ongeveer 30ml, gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen waar met hoge druk water door geperst wordt.
Het woord espresso komt van het Italiaanse ‘caffè-espresso’. Het houdt in dat deze manier van koffie bereiden niet zo zeer snel, maar vooral vers gebeurt. Bij het bereiden van koffie op de espresso manier komen de intense smaken van de koffiebonen vrij doordat de bonen zeer kort voor bereiding gemalen worden. De smaak van koffie met een espresso bereiding is daardoor vele malen intensiever dan van filterkoffie.
In Italië bestelt men een caffè, dat wat wij in Nederland een espresso noemen. Daarnaast kennen wij als 'gewone' koffie de lungo of americano. Een espressomachine maakt bij een lungo eigenlijk een lange espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar met twee keer zoveel water.
Een americano daarentegen is een espresso waar een gelijk deel heet water aan toegevoegd wordt. Daarnaast kunnen met een espresso ook melkvarianten gemaakt worden zoals cappuccino en latte machiatto.
De espressobereiding van koffie is een Italiaanse ontdekking gedaan rond 1900. Hoewel dus een oude methode zijn nog steeds dezelfde factoren bepalend voor een goede espresso.
Tips om uw bonen vers te houden
Vers gebrande koffiebonen bestellen is één, de koffiebonen vers houden is een tweede. Wij snappen dat u uw koffiebonen niet binnen 2 dagen op heeft. Daarom is het belangrijk om uw vers gebrande koffiebonen zo goed mogelijk te conserveren. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zodat uw koffiebonen zo lang mogelijk zo vers mogelijk blijven:
- Bewaar de koffiebonen op een koele, droge, luchtdichte en donkere plek.
- Bewaar uw vers gebrande koffiebonen vooral niet in de koelkast of vriezer. Door condens wordt de koffiesmaak beïnvloed.
- Vermijd sterk ruikende producten. Koffiebonen nemen geuren uit de omgeving op. Dit heeft effect op de geur en de smaak van de koffie.