
Wat is het verschil tussen ongebrande koffie en gebrande koffie?
Groene koffiebonen zijn, rauwe, ongebrande koffiebonen die nog niet gebrand zijn. Pas tijdens het branden worden de koffiebonen bruin en kan je ze pas drinken als koffie.
Groene koffiebonen zijn dus ongebrande koffiebonen. Tijdens het branden van groene koffiebonen veranderen de koffiebonen van kleur, de kleur wordt bruin. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer geroosterd, hoe donkerder de koffiebonen worden.

Het begint allemaal bij een koffiebes
Groene koffiebonen zijn dus ongebrande koffiebonen. De koffieboon is namelijk groen voordat het wordt gebrand.
Koffiebonen zijn de zaden van de vruchten van de koffiestruik. Koffiebessen zijn vaak rood of geel en hebben twee pitten: de groene koffiebonen. Deze hebben een heel dunne huid en bevinden zich in een beschermende laag van zacht slijm. Koffiebessen rijpen erg langzaam: het kan wel acht tot twaalf maanden duren voordat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot groene koffiebonen.
Wil je meer weten over de oorsprong van de koffiebes? Lees dan ons blog hierover.
Wassen van groene koffiebonen
Zijn de bessen eenmaal geoogst, dan worden de groene koffiebonen gescheiden van de bes. Er zijn drie methodes om de bessen te 'wassen': de dry methode, de washed methode en de semi-washed methode. Iedere manier van verwerken leidt tot een andere smaak van de groene koffiebonen. De ene manier is dan ook niet beter dan de andere manier. Worden de groene koffiebonen bijvoorbeeld volgens de dry method verwerkt, dan worden de bonen wat zoeter van smaak. Maar wordt er gebruik gemaakt van de washed method, dan zijn de groene koffiebonen wat egaler van kleur.

Ongebrande koffiebonen
Groene ongebrande koffiebonen kopen? De basis van goede koffie start bij gebrande- en ongebrande koffiebonen en die vindt u bij Fleur de Café. Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van de beste koffiebonen met ieder hun persoonlijke eigenschappen. Wij bieden zowel ongebrande Arabica koffiebonen als ongebrande Robusta koffiebonen. Deze ongebrande koffiebonen komen uit verschillende landen, zogenoemde Single Origins of zelfs van één boerderij als Single Estate bonen.

Arabica en Robusta groene koffiebonen
De ene ongebrande koffieboon is de andere niet, er bestaan er verschillende soorten groene koffiebonen. Groene koffiebonen worden verdeeld in Arabica- en Robusta bonen. Arabica is wereldwijd de meest gedronken koffie ter wereld, omdat het een wat 'toegankelijkere' smaak heeft. Robusta koffie bevat namelijk veel meer cafeïne dan Arabica koffie. De huidige koffiemarkt bestaat voor ongeveer 70% uit Arabica koffie en 30% uit Robusta koffie.

Opslag van groene koffiebonen
Groene koffiebonen zijn een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. Wilt u groene koffie kopen? Dan komen deze groene koffiebonen bij Fleur de Café aan in 'big bags' van maar liefst 1.000 kilo. Er komen vaak heftrucks aan te pas om zulke ladingen te verplaatsen.
Met zo'n 60 soorten groene koffiebonen afkomstig uit 20 verschillende landen kunnen we zeker aan uw vraag voldoen. U kunt bij ons terecht voor single origin arabica koffiebonen, maar ook voor biologische, rainforest gecertificeerde of zelfs direct trade ongebrande koffiebonen. Wij hechten er als ambachtelijke koffiebranderij aan om u een breed assortiment koffiebonen aan te bieden.
Gebrande koffiebonen van Fleur de Café
Als de ongebrande koffiebonen gebrand worden krijgen ze een bruine kleur.
Over de smaak van koffie raakt men niet uitgepraat. Er zijn veel factoren die meespelen, waardoor de smaak van jouw kop koffie bepaald wordt. De ruwe, ongebrande, groene koffiebonen worden voor uw koffie gebrand. Deze branding is een meespelende factor in de koffiesmaak. Is het een korte branding? Of een lange branding? En wanneer zijn deze koffiebonen gebrand? Om de smaak van uw kop koffie zo goed mogelijk te krijgen, verkopen wij vers gebrande koffiebonen. De branding en het effect op de koffie aroma's is nog zeer recent, waardoor de smaaksensatie in uw kop koffie direct terug te proeven is. Of de bonen nou kort gebrand zijn, of lang gebrand, u koopt te allen tijde vers gebrande koffiebonen bij Fleur de Café.

Koffiebranderij van Fleur de Café
Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills. Fleur de Café is sinds 2014 een ambachtelijke koffiebranderij. In 2018 is de koop van een Loring S70 Peregrine gesloten. Daarmee heeft Fleur de Café zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.
Bijzonder aan de Loring is dat werkelijk alles ingesteld kan worden. Dat geeft meer controle over het brandproces. Verder heeft de Loring een geavanceerde luchtcirculatie. Er wordt geen gebruik gemaakt van een naverbrander. Dit scheelt tot wel 80% in het gasverbruik en is dus minder vervuilend voor het milieu. Bovendien zorgt het uitblijven van een naverbrander voor een betere smaak van de bonen

Light Roast
De light roast koffiebonen worden op 224 °C bij ons in de Loring koffiebrander gebrand, waarna het roosteren al zal stoppen na de eerste ‘crack’ van de bonen. De bonen hebben een lichte kleur en het aroma zal accenten van noten bevatten. Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgraad en ontwikkeld een ander smaakprofiel dan donkerdere brandingen. De smaak van een light roast is droog en zuur. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen nog niet hebben plaatsgevonden in de bonen en de aroma’s daardoor nog niet zijn ontwikkeld. De termen light roast en cinnamon zijn synoniemen voor licht gebrande koffie. Dit is koffie die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt gebrand.

Medium Roast
De medium roast is iets uitgebreider dan de light roast koffiebonen. De temperatuur is rond de 228 °C in onze Loring koffiebrander. De kleur van de medium roast zal variëren tussen een kastanje kleur en een donkerbruine kleur. Een medium roast heeft een donkerdere bruine kleur dan een light roast en ziet er rijker uit. Wanneer koffiebonen op deze brandgraad gebrand worden, beginnen de kenmerkende eigen smaken van de koffie plaats te maken voor de smaken en aroma’s die ontstaan door het branden. Daardoor ontstaat er een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. U kunt nog steeds de oorspronkelijke koffie proeven, maar de helderheid van de bonen wordt aangevuld met vollere smaken zoals chocola of karamel.

Dark Roast
Bij Dark Roast koffiebonen is de temperatuur rond de 236 °C in onze Loring koffiebrander en de kleur van de koffiebonen zijn donkerbruin tot bijna zwart. Donker gebrande koffie is donker van kleur, heeft een lage zuurgraad, wordt als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. De namen dark roast, French Roast of full city roast zijn synomiemen voor donker gebrande koffiebonen. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand.