De 3 stadia van koffie

Wat is het verschil tussen ongebrande koffie en gebrande koffie?

Groene koffiebonen zijn, rauwe, ongebrande koffiebonen die nog niet gebrand zijn. Pas tijdens het branden worden de koffiebonen bruin en kan je ze pas drinken als koffie.

Groene koffiebonen zijn dus ongebrande koffiebonen. Tijdens het branden van groene koffiebonen veranderen de koffiebonen van kleur, de kleur wordt bruin. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer geroosterd, hoe donkerder de koffiebonen worden.

Koffiebes van een koffieplant

Het begint allemaal bij een koffiebes

Groene koffiebonen zijn dus ongebrande koffiebonen. De koffieboon is namelijk groen voordat het wordt gebrand.

Koffiebonen zijn de zaden van de vruchten van de koffiestruik. Koffiebessen zijn vaak rood of geel en hebben twee pitten: de groene koffiebonen. Deze hebben een heel dunne huid en bevinden zich in een beschermende laag van zacht slijm. Koffiebessen rijpen erg langzaam: het kan wel acht tot twaalf maanden duren voordat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot groene koffiebonen.

Wil je meer weten over de oorsprong van de koffiebes? Lees dan ons blog hierover.

Wassen van groene koffiebonen

Zijn de bessen eenmaal geoogst, dan worden de groene koffiebonen gescheiden van de bes. Er zijn drie methodes om de bessen te 'wassen': de dry methode, de washed methode en de semi-washed methode. Iedere manier van verwerken leidt tot een andere smaak van de groene koffiebonen. De ene manier is dan ook niet beter dan de andere manier. Worden de groene koffiebonen bijvoorbeeld volgens de dry method verwerkt, dan worden de bonen wat zoeter van smaak. Maar wordt er gebruik gemaakt van de washed method, dan zijn de groene koffiebonen wat egaler van kleur.

Ongebrande koffiebonen

Ongebrande koffiebonen

Groene ongebrande koffiebonen kopen? De basis van goede koffie start bij gebrande- en ongebrande koffiebonen en die vindt u bij Fleur de Café. Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van de beste koffiebonen met ieder hun persoonlijke eigenschappen. Wij bieden zowel ongebrande Arabica koffiebonen als ongebrande Robusta koffiebonen. Deze ongebrande koffiebonen komen uit verschillende landen, zogenoemde Single Origins of zelfs van één boerderij als Single Estate bonen. 

 

Arabica vs Robusta

Arabica en Robusta groene koffiebonen

De ene ongebrande koffieboon is de andere niet, er bestaan er verschillende soorten groene koffiebonen. Groene koffiebonen worden verdeeld in Arabica- en Robusta bonen. Arabica is wereldwijd de meest gedronken koffie ter wereld, omdat het een wat 'toegankelijkere' smaak heeft. Robusta koffie bevat namelijk veel meer cafeïne dan Arabica koffie. De huidige koffiemarkt bestaat voor ongeveer 70% uit Arabica koffie en 30% uit Robusta koffie.

Bigbag met ongebrande koffiebonen

Opslag van groene koffiebonen

Groene koffiebonen zijn een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. Wilt u groene koffie kopen? Dan komen deze groene koffiebonen bij Fleur de Café aan in 'big bags' van maar liefst 1.000 kilo. Er komen vaak heftrucks aan te pas om zulke ladingen te verplaatsen.

Met zo'n 60 soorten groene koffiebonen afkomstig uit 20 verschillende landen kunnen we zeker aan uw vraag voldoen. U kunt bij ons terecht voor single origin arabica koffiebonen, maar ook voor biologische, rainforest gecertificeerde of zelfs direct trade ongebrande koffiebonen. Wij hechten er als ambachtelijke koffiebranderij aan om u een breed assortiment koffiebonen aan te bieden.

Gebrande koffiebonen

Gebrande koffiebonen van Fleur de Café

Als de ongebrande koffiebonen gebrand worden krijgen ze een bruine kleur. 

Over de smaak van koffie raakt men niet uitgepraat. Er zijn veel factoren die meespelen, waardoor de smaak van jouw kop koffie bepaald wordt. De ruwe, ongebrande, groene koffiebonen worden voor uw koffie gebrand. Deze branding is een meespelende factor in de koffiesmaak. Is het een korte branding? Of een lange branding? En wanneer zijn deze koffiebonen gebrand? Om de smaak van uw kop koffie zo goed mogelijk te krijgen, verkopen wij vers gebrande koffiebonen. De branding en het effect op de koffie aroma's is nog zeer recent, waardoor de smaaksensatie in uw kop koffie direct terug te proeven is. Of de bonen nou kort gebrand zijn, of lang gebrand, u koopt te allen tijde vers gebrande koffiebonen bij Fleur de Café.

Loring Fleur de Café

Koffiebranderij van Fleur de Café

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills. Fleur de Café is sinds 2014 een ambachtelijke koffiebranderij. In 2018 is de koop van een Loring S70 Peregrine gesloten. Daarmee heeft Fleur de Café zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa.  De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.

Bijzonder aan de Loring is dat werkelijk alles  ingesteld kan worden. Dat geeft meer controle over het brandproces. Verder heeft de Loring een geavanceerde luchtcirculatie. Er wordt geen gebruik gemaakt van een naverbrander. Dit scheelt tot wel 80% in het gasverbruik en is dus minder vervuilend voor het milieu. Bovendien zorgt het uitblijven van een naverbrander voor een betere smaak van de bonen

Light roast

Light Roast

De light roast koffiebonen worden op 224 °C bij ons in de Loring koffiebrander gebrand, waarna het roosteren al zal stoppen na de eerste ‘crack’ van de bonen. De bonen hebben een lichte kleur en het aroma zal accenten van noten bevatten. Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgraad en ontwikkeld een ander smaakprofiel dan donkerdere brandingen. De smaak van een light roast is droog en zuur. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen nog niet hebben plaatsgevonden in de bonen en de aroma’s daardoor nog niet zijn ontwikkeld. De termen light roast en cinnamon zijn synoniemen voor licht gebrande koffie. Dit is koffie die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt gebrand.

 licht gebrande koffiebonen

Medium roast

Medium Roast

De medium roast is iets uitgebreider dan de light roast koffiebonen. De temperatuur is rond de 228 °C in onze Loring koffiebrander. De kleur van de medium roast zal variëren tussen een kastanje kleur en een donkerbruine kleur. Een medium roast heeft een donkerdere bruine kleur dan een light roast en ziet er rijker uit. Wanneer koffiebonen op deze brandgraad gebrand worden, beginnen de kenmerkende eigen smaken van de koffie plaats te maken voor de smaken en aroma’s die ontstaan door het branden. Daardoor ontstaat er een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. U kunt nog steeds de oorspronkelijke koffie proeven, maar de helderheid van de bonen wordt aangevuld met vollere smaken zoals chocola of karamel.

medium gebrande koffiebonen

Dark roast

Dark Roast

Bij Dark Roast koffiebonen is de temperatuur rond de 236 °C in onze Loring koffiebrander en de kleur van de koffiebonen zijn donkerbruin tot bijna zwart. Donker gebrande koffie is donker van kleur, heeft een lage zuurgraad, wordt als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. De namen dark roast, French Roast of full city roast zijn synomiemen voor donker gebrande koffiebonen. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand.

donker gebrande koffiebonen

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over koffie

17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer