Caffè, espresso, lungo of americano
Een espresso is een klein kopje koffie ongeveer 30ml, gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen waar met hoge druk water door geperst wordt. Het woord espresso komt van het Italiaanse ‘caffè-espresso’. Het houdt in dat deze manier van koffie bereiden niet zo zeer snel, maar vooral vers gebeurt. Bij het bereiden van koffie op de espresso manier komen de intense smaken van de koffiebonen vrij doordat de bonen zeer kort voor bereiding gemalen worden. De smaak van koffie met een espresso bereiding is daardoor vele malen intensiever dan van filterkoffie. De lekkerste koffie maak je dus met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij.
In Italië bestelt men een caffè, dat wat wij in Nederland een espresso noemen. Daarnaast kennen wij als 'gewone' koffie de lungo of americano. Een espressomachine maakt bij een lungo eigenlijk een lange espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar met twee keer zoveel water. Een americano daarentegen is een espresso waar een gelijk deel heet water aan toegevoegd wordt. Daarnaast kunnen met een espresso ook melkvarianten gemaakt worden zoals cappuccino en latte machiatto. De espressobereiding van koffie is een Italiaanse ontdekking gedaan rond 1900. Hoewel dus een oude methode zijn nog steeds dezelfde factoren bepalend voor een goede espresso.
Vier criteria voor een perfecte espresso
1. De koffiebonen
2. De koffiemolen
3. De koffiemachine
4. De barista

Koffiebonen
De koffiebonen zijn de grondstof van de espresso en daarom alleen al een belangrijk criterium voor deze koffiebereiding. Verder is het van belang dat de bonen vers zijn, het liefst enkele dagen na het branden. Een typisch Italiaanse verhouding tussen arabica en robusta bonen in de melange ligt tussen 50/50 en 80/20. De hoeveelheid robustabonen in de melange heeft invloed op de vorming van een crèmelaag. In Noord-Europa worden ook vaak 100% arabica bonen gebruikt dit geeft dan een mildere espresso.

Koffiemolen
De koffiemolen neemt een belangrijke plek in bij de bereiding van espresso. Misschien wel belangrijker dan een koffiemachine. Zoals gezegd wordt espresso van fijn gemalen koffie gemaakt. De maalgraad, dus hoe fijn of grof de bonen gemaald worden, is van doorslaggevende factor voor een perfecte espresso. Bij een fijne maalgraad krijg je kleinere koffiedeeltjes waarbij de bestanddelen van de koffie beter vrijkomen. Bij een té fijne maling blijft de koffiedrab erg nat. Omdat het water niet goed door de koffiemaling heen heeft kunnen komen.

Koffiemachine
De koffiemachine is de plek waar alles gebeurt. Een goede espressomachine moet water op de juiste temperatuur door de maling heen persen. Daarbij is een druk van minimaal 9 bar nodig om water van ongeveer 92-95° C in ongeveer 24 seconden door de maling heen te drukken. Stelregel is dat hoe donkerder de koffiebonen zijn gebrand, des te warmer de machine mag staan.

Barista: de kunst om koffie te zetten
De barista is inmiddels ook in Nederland een gewaardeerd beroep. Het vierde criterium voor een goede espresso hangt namelijk af van degene die de drie bovenstaande factoren gebruikt. Kennis van de technische werking van de espressomachine en koffiemolen is hiervoor nodig. Het schoonhouden en onderhouden van de koffiemachine is ook van essentieel belang en een belangrijke taak van de barista. Bovendien moet de barista de processen van het koffiezetten doorgronden en zo nodig kunnen bijstellen. Bijvoorbeeld door te spelen met de maalgraad, het verdelen en tampen van de maling. Waarna de espressomachine zijn werk kan doen en u kunt genieten van de lekkerste koffie.