Caffè, espresso, lungo of americano

Een espresso is een klein kopje koffie ongeveer 30ml, gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen waar met hoge druk water door geperst wordt. Het woord espresso komt van het Italiaanse ‘caffè-espresso’. Het houdt in dat deze manier van koffie bereiden niet zo zeer snel, maar vooral vers gebeurt. Bij het bereiden van koffie op de espresso manier komen de intense smaken van de koffiebonen vrij doordat de bonen zeer kort voor bereiding gemalen worden. De smaak van koffie met een espresso bereiding is daardoor vele malen intensiever dan van filterkoffie. De lekkerste koffie maak je dus met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij.

In Italië bestelt men een caffè, dat wat wij in Nederland een espresso noemen. Daarnaast kennen wij als 'gewone' koffie de lungo of americano. Een espressomachine maakt bij een lungo eigenlijk een lange espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar met twee keer zoveel water. Een americano daarentegen is een espresso waar een gelijk deel heet water aan toegevoegd wordt. Daarnaast kunnen met een espresso ook melkvarianten gemaakt worden zoals cappuccino en latte machiatto. De espressobereiding van koffie is een Italiaanse ontdekking gedaan rond 1900. Hoewel dus een oude methode zijn nog steeds dezelfde factoren bepalend voor een goede espresso.

 

Vier criteria voor een perfecte espresso

1.       De koffiebonen
2.       De koffiemolen
3.       De koffiemachine
4.       De barista

Koffiebonen, espresso, koffie

Koffiebonen

De koffiebonen zijn de grondstof van de espresso en daarom alleen al een belangrijk criterium voor deze koffiebereiding.  Verder is het van belang dat de bonen vers zijn, het liefst enkele dagen na het branden. Een typisch Italiaanse verhouding tussen arabica en robusta bonen in de melange ligt tussen 50/50 en 80/20. De hoeveelheid robustabonen in de melange heeft invloed op de vorming van een crèmelaag. In Noord-Europa worden ook vaak 100% arabica bonen gebruikt dit geeft dan een mildere espresso.

Koffiemolen, perfecte espresso, koffie

Koffiemolen

De koffiemolen neemt een belangrijke plek in bij de bereiding van espresso. Misschien wel belangrijker dan een koffiemachine. Zoals gezegd wordt espresso van fijn gemalen koffie gemaakt. De maalgraad, dus hoe fijn of grof de bonen gemaald worden, is van doorslaggevende factor voor een perfecte espresso. Bij een fijne maalgraad krijg je kleinere koffiedeeltjes waarbij de bestanddelen van de koffie beter vrijkomen. Bij een té fijne maling blijft de koffiedrab erg nat. Omdat het water niet goed door de koffiemaling heen heeft kunnen komen.

koffiemachine, koffie, expobar

Koffiemachine

De koffiemachine is de plek waar alles gebeurt. Een goede espressomachine moet water op de juiste temperatuur door de maling heen persen. Daarbij is een druk van minimaal 9 bar nodig om water van ongeveer 92-95° C in ongeveer 24 seconden door de maling heen te drukken. Stelregel is dat hoe donkerder de koffiebonen zijn gebrand, des te warmer de machine mag staan.

barista, melkschuim, koffie

Barista: de kunst om koffie te zetten

De barista is inmiddels ook in Nederland een gewaardeerd beroep. Het vierde criterium voor een goede espresso hangt namelijk af van degene die de drie bovenstaande factoren gebruikt. Kennis van de technische werking van de espressomachine en koffiemolen is hiervoor nodig. Het schoonhouden en onderhouden van de koffiemachine is ook van essentieel belang en een belangrijke taak van de barista. Bovendien moet de barista de processen van het koffiezetten doorgronden en zo nodig kunnen bijstellen. Bijvoorbeeld door te spelen met de maalgraad, het verdelen en tampen van de maling. Waarna de espressomachine zijn werk kan doen en u kunt genieten van de lekkerste koffie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over koffiezetwijze

24.03.2023

Cappuccino, latte macchiato lekker door goed melkschuim

Heb je in jouw drukke horecazaak nog geen manier gevonden om zeer snel lekkere cappuccino of latte macchiato te zetten? Wij hebben de oplossing, een Lattiz melkopschuimer! In dit blog lees je waarom Lattiz een goede melkopschuimer is voor de horeca en het perfecte, romige melkschuim geeft.
Lees meer
07.03.2023

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding . Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
14.09.2020

Latte art

Met latte art geeft u uw kopje koffie net wat extra liefde mee. Laat uw gasten glimlachen dankzij de perfecte café latte met de bonen van Fleur de Café.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
18.07.2019

Mokkapot, dé ideale koffiemaker

Als ik op vakantie ga, belandt de mokkapot standaard in mijn bagage. Het koffieapparaatje is namelijk lekker makkelijk om mee te nemen en bovendien ben ik dan ook op de camping verzekerd van prima koffie. Het is dan wel officieel geen espresso, maar de koffie die je met een mokkapot zet is heerlijk van smaak. En bovendien pure romantiek. Op je knieën voor je gasstel, in de buitenlucht, het gepruttel, de geur. Op en top vakantiegevoel wat mij betreft.
Lees meer