Op het moment dat u uw koffie gezet heeft, houdt u in de filterdrager een koek van koffiedik over. Dit kunt u het best direct na het zetten weggooien in een daarvoor bestemde bak. Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Er zijn verschillende bakken op de markt die hier speciaal voor zijn gemaakt. Een vereiste voor al deze bakken is een afklopstang die een beschermende siliconen laag heeft of een stang van hout. De filterdrager mag in geen geval tegen metaal geklopt worden, omdat er dan kleine deukjes ontstaan in het filterbakje. Bij het indraaien in de zetgroep kan het geheel dan niet meer goed sluiten.

We laten graag de mogelijkheden zien en bespreken de voor en nadelen.

Verschillende afklopbakken

Knockbox

Knockbox

Onder een knockbox verstaan we een lostaand open bakje waar de afklopstaaf of stang zichtbaar is en waar ook het koffiedik te zien is. De knockbox is makkelijk te legen in de groene container en ook goed en makkelijk schoon te maken. Door het handzame formaat is de knockbox niet groot en daardoor vrij snel vol. Een knockbox is daardoor vooral handig voor thuisgebruik of wanneer u erg weinig ruimte heeft. Let er bij de aanschaf van een knockbox op dat de bak stroef is aan de onderkant, zodat deze niet wegglijdt tijdens het afkloppen.

Afkloplade

Afkloplade

Een afkloplade is een afgesloten bak van rvs met een lade. Handig aan een afkloplade is de mogelijkheid om uw koffiemolen op de lade te plaatsen. Dit scheelt ruimte en gemorst koffiemaalsel kan direct in de lade geveegd worden. In de lade zit een metalen stang afgedekt met een siliconen laag. De stang is uitneembaar en ook de lade is uitneembaar waardoor deze beide goed schoon te houden zijn. De afkloplade is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de behoefte. Deze lades zijn zeer geschikt voor gebruik in Horeca. Het nadeel van een afkloplade is de ruimte die deze inneemt op het werkblad. De afklopstang is in de meeste gevallen te vervangen handig wanneer de stang per ongeluk weggegooid wordt of versleten raakt.

Inbouw uitklopbak

Inbouw uitklopbak

Naast losstaande afklopbakken, zijn er ook inbouw varianten verkrijgbaar. Deze inbouw uitkopbak heeft dezelfde voordelen als een losstaande afkloplade. Het grote voordeel van een inbouwvariant is de ruimtebesparing op het werkblad en het staat opgeruimd. Een inbouw uitklopbak is vooral geschikt voor gebruik in een horeca gelegenheid. Nadeel kan zijn dat de indeling van het koffiegedeelte op het werkblad niet makkelijk kan worden veranderd, de inbouwlade zit namelijk vast.

Pro-fondi afklopsysteem

Pro-fondi afklopsysteem

Een bijzonder innovatieve manier om je koffiekoek uit je filterdrager te krijgen biedt de Pro-fondi. Bij dit systeem hoef je je filterhouder niet met kracht uit te kloppen, maar wrijven een aantal veertjes roterend de koek uit de filterdrager. De Pro-fondi wordt gemonteerd in het werkblad. Er is dan een open verbinding naar beneden, waar een zak of bak onder gehangen kan worden om het koffiedik op te vangen. Een heel mooi stil, snel en ergonomisch systeem geschikt voor gebruik in een horeca. Neemt heel weinig plek in op het werkblad. Daarentegen is de Pro-fondi vrij prijzig ten opzichte van de andere afklop mogelijkheden.

Afklopbakken assortiment

Afklopbak basic zwart

Afklopbak Concept Art metal M (14x18,5x12cm)

Afkloplade exclusive DXM (32x45x11cm)

Afkloplade exclusive DXL (36x30x11cm)

Afkloplade metall Mini gepolijst (13x22x8cm)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over espressomachines

08.03.2023

Tips voor het ontkalken van jouw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken voor jezelf thuis of aan jouw gasten is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
15.09.2020

Hoe werkt een professionele espressomachine?

Voor de espresso zetmethode zijn de temperatuur van het water en de druk waarmee het water door het koffiemaalsel gedrukt wordt van groot belang.
Lees meer
15.09.2020

Kies de afklopbak die bij u past

Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Wij leggen uw de verschillende mogelijkheid uit. Bestel hier een afklopbak bij uw espressomachine.
Lees meer
08.09.2020

Onderhoud en reparatie van uw koffiemachine

Onze eigen technische dienst installeert, onderhoud en repareert de machines als u dat wenst. Lees direct meer over onze reparatie/onderhoud service.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer