Colombiaanse vlag

Koffie uit Colombia

Koffie uit Colombia is een 100% arabica gewassen koffie van single origin. Dit betekent dat de koffiebonen uit Colombia van zeer goede kwaliteit zijn en echt alleen maar uit Colombia komen. De koffie heeft een zacht aroma, een medium sterke smaak met een vleugje citrus en een fris zoete nasmaak.

Colombia is de op één na grootste koffieproducent  met ongeveer 12 procent van de totale koffieproductie in de wereld. In vergelijking de grootste koffieproducent is Brazilië en produceert  30-35 procent.  De koffiebonen worden op grote hoogte gekweekt op kleine boerderijen, zorgvuldig geplukt en gewassen. Vervolgens gaan van de vele honderdduizenden koffieproducenten de koffiebonen naar een regionaal verzamelpunt en daarvandaan naar een fabriek  van de Colombia Coffee Federation. Daar wordt de koffie zorgvuldig en volgens strenge nationale normen met de hand gesorteerd.

Supremo of Excelso Colombia ongebrand koffie

Supremo of Excelso Colombia koffie

De koffiesortering vindt plaats op basis van grootte van de boon. Hoe rijper de bes, hoe groter de boon en hoe meer de smaak ontwikkeld is. Op basis van de sortering ontstaan eigenlijk twee soorten koffiebonen die voor export geschikt zijn:

  • Supremo 17-18 screen size
  • Excelso 15-16 screen size

Het kan dus heel goed zijn dat beide bonen van dezelfde struik komen, maar de ene boon als Excelso verkocht wordt en de ander als Supremo. Daarnaast kan het ook zijn dat koffiebonen gekweekt in een mircoklimaat en van uitzonderlijke kwaliteit gemengd worden met bonen van een normale kwaliteit. Doordat de belangrijkste criteria voor de Coffee Federation de screen size is. Door deze manier van sortering is koffie uit Colombia altijd van zeer stabiele kwaliteit.

Single estate koffie uit Colombia

Single estate koffie uit Colombia

Toch zijn er ook steeds meer speciale koffiesoorten uit Colombia afkomstig. Deze zijn herkenbaar aan een regionale naam of naam van de koffieboerderij (finca). Het kan dan gaan om koffiebonen van een bepaalde koffiesoort zoals een bourbon of typica. De koffie afkomstig van één bepaalde boerderij noemen we een single estate koffie. Daardoor kunnen die koffiebonen een meer uitgesproken smaak hebben dan een normale Supremo of Excelso. Vooral koffie uit het zuidwestelijk deel van het land, de regio’s Narino, Cauca en Huila worden als single estate koffie verkocht.

Specialty coffee in plaats van Coca

Specialty coffee in plaats van Coca

Sinds de vredesoverkeenkomst tussen de FARC en de Colombiaanse regering ondertekend is, worden steeds meer boeren gestimuleerd om andere gewassen te gaan verbouwen. Voorheen werden zij onder bescherming van de FARC gedwongen om coca te verbouwen. De regering is nu bezig deze boeren te helpen andere gewassen te verbouwen. Het verbouwen van 'speciality coffee' kan een goed alternatief zijn. Er kan dus nog veel moois verwacht worden uit het koffieland Colombia. Lees meer.

Koffie uit Colombia

Colombia Narino Galeras Volcanic 500 gram

Bekijk ons koffieassortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment koffiebonen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over ongebrand koffie

15.09.2020

Koffie uit Colombia

Koffiebonen uit Colombia kopen? De koffiebonen uit Colombia zijn altijd 100% Arabica en gewassen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
31.01.2019

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Iedereen herkent een koffieboon, maar toch zijn er enorm veel verschillen. Verschillen in vorm, kleur en smaak zijn ook bij koffiebonen te onderscheiden. En dat is eigenlijk heel bijzonder als je bedenkt dat alle koffie die wij kennen afkomstig is van één gestolen koffieplantje.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer