Houtvuur

Kan je duurzaam koffiedik hergebruiken?

Wist je dat je koffiedik kan hergebruiken? Er zijn veel creatieve manieren om het te gebruiken, niet alleen handig maar ook nog is duurzaam. Veel Nederlanders beginnen hun dag met een kopje koffie en de overgebleven koffiedik hoef je vanaf nu dus niet meer weg te gooien.

Een duurzame manier van koffiedik gebruiken is door de verzamelde koffiedik te laten drogen. Als dit gedroogd is kan je het bij je haardvuur of kampvuur in doen. Het zorgt ervoor dat je haard langer blijft branden en smeulen, een goedkope en duurzame manier.

Gemalen koffie

'S avonds last van insecten buiten? Probeer koffiedik eens uit

Zit je lekker ’s avonds in de zomer buiten maar komen de insecten op je af? Dat is vervelend maar er is een simpele oplossing voor!

Het enige wat je nodig hebt is gemalen koffie, aluminium folie en een vuurtje. Verse (ongebruikte) koffie werkt het beste, maar ook gebruikt koffiedik wordt ingezet voor deze eenvoudige oplossing. Het is wel belangrijk dat de koffie droog is, anders kan de koffie niet branden. 

Hoe werkt het? Strooi wat gedroogde koffiedik op een stukje aluminiumfolie en de steek de koffie vervolgens aan waardoor het gaat branden. De rook die ontstaat ruikt naar koffie en zorgt ervoor dat insecten op afstand blijven. Rook staat gelijk aan vuur en dat betekent voor insecten gevaar.

Meng koffiedik in je composthoop

De simpelste manier om koffiedik te gebruiken is door het op je composthoop te gooien om het een stikstof boost te geven. Koffiedik bevat bestanddelen die goed zijn voor je groenten en planten. In koffiedik zit bijvoorbeeld stikstof, fosfor en kalium. Strooi wat koffiedik in de moestuin, je wortelen, pompoenen en tomaten zullen het er goed op doen.

Wist je dat paddenstoelen van koffiedik houden? Ben je zelf paddenstoelen aan het kweken? Geef dan de paddenstoelen productie een boost door koffiedik toe te voegen.

Zelf koffiescrub maken

Van koffiedik een koffiescrub maken? Dat kan zeker

Bij veel Hamams wordt het gebruikt, een koffiescrub. De koffiekorrels verwijderen de dode huidcellen. Meng je koffiedik met een olie en je hebt je eigen geïmproviseerde koffiescrub klaar. Of meng koffiedik in je favoriete scrub voor je huid voor extra exfoliatie. Het gebruik van een zelfgemaakt koffiescrub maakt je huid steviger doordat het de aanmaak van collageen een boost kan geven.

Hoe maak je een frisse koffie scrub?

Zet eerst een bakje koffie en van het koffiedik op. Knijp het sap van een citroen, limoen of grapefruit uit en vermeng dit met de opgevangen koffiedik. De mix van het fruitsap en de koffieprut reinigt je huid extra goed en het zou ook kunnen helpen als je last hebt van pigment vlekken.  

Artikelen gemaakt van koffiedik

Fleur de Café is bezig om artikelen te ontwikkelen die gemaakt zijn van koffieprut. Het is nog in ontwikkelingen dus binnenkort meer hierover...

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over duurzaamheid

12.06.2023

Biologische thee en koffie

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Wat heb je nodig om biologische producten te mogen verkopen? En wat is het verschil tussen biologisch en fair trade? Het belangrijkste om te weten is dat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manieren worden verbouwd.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
22.03.2023

Deventer Koffie, fair trade koffiebonen uit Oeganda

Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
08.02.2019

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan de circulaire economie. Wij hebben een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden: onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.
Lees meer
07.12.2017

Deventer Koffie na 1 jaar groot succes

Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen.
Lees meer