Ijskoffie

IJskoffie

De simpelste manier om van koffie een koude drank te maken is door koffie te zetten en deze warm in een glas vol ijsblokjes te gieten. Gebruik je een espressomachine, kies dan voor een espresso. Door het smelten van de ijsblokjes hou je een minder sterke ijskoffie over. Maak je koffie met een filter, doe er dan een extra schepje koffie bij zodat het niet te slap wordt. In beide gevallen geldt dat je best kunt kiezen voor een aromatische zachte koffie zoals de Kenya AA of Ethiopië Yirgacheffe. Deze manier van ijskoffie maken is snel en makkelijk en bovendien kun je de ijskoffie uitbreiden met toevoegingen als condenseerde zoete melk of een scheutje siroop zoals die van Routin 1883.

IJskoffie machine + met Tesoro

IJskoffiepakket voor de horeca

Zijn uw klanten dol op koffie? Dan zullen ze ook zeker kunnen genieten van een ijskoffie! Als nagerecht, voor tussendoor of als drankje om lekker mee af te koelen, een ijskoffie kan echt altijd! 

Voor de horeca hebben wij een ijskoffiepakket samengesteld. Dit ijskoffiepakket bevat de Slush machine van Ugolini en 10 pakken Tesoro ijskoffie met een receptenkaart. IJskoffie van Tesoro is zacht, romig & perfect voor de echte koffieliefhebber. 

De Ugolini machine is voor het maken van slush dranken en daarom ook speciaal voor ijskoffie. De Ugolini is betrouwbaar, gemakkelijk en compact in gebruik. Het maken van ijskoffie is eenvoudig, doet u in een handomdraai en binnen korte tijd met de Ugolini. 

Dutchkoffie

Dutch coffee

De Dutch coffee is een manier van koffiezetten die stamt uit de VOC-tijd. Hierbij druppelt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie. Het zetten van een pot Dutch Coffee duurt 4 tot 6 uur maar het resultaat is dit meer dan waard. Dutch Coffee oxideert nauwelijks en biedt volle ruimte voor de smaak van de gebruikte koffieboon, doordat de koffie met koud water bedruppelt wordt is de koffie vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie. Daarnaast bevat Dutch Coffee 0 calorieën omdat de vetten in de koffie niet oplossen in koud water. Net als bij cold brew is Dutch coffee lang houdbaar. Voor deze methode is wel een Dutch coffee maker of bijvoorbeeld een trinity one nodig om het ijswater ook daadwerkelijk druppel voor druppel te laten extraheren. In sommige horeca zie je zo'n Dutch coffee maker staan. In dat geval kun je daar dus een echte verse koude Dutch coffee bestellen.

Cold brew

Cold brew

Bij de cold brew methode wordt de koffie gezet met koud water. Voor deze methode heb je wel veel geduld nodig zo’n 12 tot 24 uur! Hoe werkt het: je mengt grof gemalen koffie met koud water en laat dit in een gesloten kan, weckpot of cafetière trekken. Voordeel van deze methode is dat je direct een grote hoeveelheid kunt maken die bovendien mits gekoeld en afgesloten wel 30 dagen houdbaar is. Na het trekken kun je koffie door een filter gieten zodat de koffiedrap achterblijft. Cold brew koffie is over het algemeen zacht van smaak, maar heeft wel meer cafeïne in zich dan warm gezette koffie. Doordat de koffie in koud water trekt komen minder bittere smaken vrij anderzijds door het lange trekken komt er wel meer cafeïne vrij.  Je kunt de koude koffie puur drinken met ijs of met gecondenseerde of volle melk. Kies bij de cold brew methode ook voor een zachte koffie met een goede body en uitgebalanceerde zuurgraad. Zoals de Uganda Bugishu AA of Kenya AA.

Ice-coffee recepten

Krijg je de smaak al te pakken? Koude koffie moet je komende zomer een keer proberen. Hieronder drie recepten die makkelijk thuis of in je horeca te maken zijn. Er zijn talloze variaties en toevoegingen te bedenken, maar het belangrijkste ingrediënt blijf koffie en daarvoor moet je bij Fleur de Café zijn. Bestel jouw favoriete koffie makkelijk online en ga snel aan de slag

Ijskoffie

Snelle ijskoffie met melk

Ingrediënten voor 1 grote beker

 • Een sterke koffie of dubbele espresso
 • 1 tl suiker (of meer)
 • Een handvol ijsklontjes
 • Een flinke scheut (amandel) of volle melk

Zo maak je het
Zet een sterke koffie of dubbele espresso.
Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost.
Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes.
Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.

Ijskoffie

Caramel ijskoffie

Caramel ijskoffie

Ingrediënten voor 1 groot glas

 • Krachtige blender
 • 1 dubbele espresso
 • 50 ml gecondenseerde melk
 • 1 theelepel vanillesuiker
 • Routin 1883 caramel siroop
 • 5 ijsblokjes
 • opgeklopte slagroom

Zo maak je het:
Zet een dubbele espresso’s. Maak de koffie iets zoeter met behulp van de vanillesuiker. Roer dit goed door zodat de suiker goed gesmolten is, voeg daarna wat caramelsiroop toe en zorg dat dit ook goed smelt. Laat de espresso’s even goed afkoelen en zet het circa 2 uurtjes  in de koelkast. Als het genoeg is afgekoeld doe je de koude koffie in de blender, samen met de gecondenseerde melk en de ijsblokjes. Mix het geheel net zolang totdat de ijsblokjes goed gecrushed zijn. Serveer in een mooi glas met een dot slagroom erop en wat karamelsaus.

ijskoffie met snoep

Ijskoffie met Rolo

Ingrediënten voor 1 flinke ijskoffie

Optioneel: chocoladesaus of siroop

 • 2 kopjes koffie (zo’n 120 milliliter per kopje)
 • 75 milliliter slagroom
 • 1 eetlepel suiker
 • 3 bollen roomijs (of een andere smaak naar keuze)
 • 1 rol Rolo’s

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over zomerse dranken

22.08.2022

De lekkerste theesmaken voor de zomer

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een warme zomerdag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
13.05.2022

IJsthee serveren in de horeca

Tijdens die warme zomerdagen is verse ijsthee gemaakt van echte losse thee heerlijk verfrissend. Fleur de Café ontwikkelde drie theeën om zelf ijsthee te maken. Deze theesoorten hebben een fantastische zomerse smaak en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. De smaak is fris en vol en met 90% minder suiker dan reguliere icetea.
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
30.04.2022

Koude koffie: IJskoffie, Cold brew of Dutch coffee

Ben je een echt koffieleut dan drink je zeker vier koppen koffie per dag. Ook op warme zomerdagen wil je graag koffie bestellen en drinken, maar dan liever koud. Een oplossing is de koude koffie. Er zijn meerdere zetmethodes om een koude koffie te maken. We nemen de ijskoffie, cold brew en Dutch coffee onder de loep. Hoe maak je thuis of in je horeca zo’n heerlijke koude koffie?
Lees meer