Sluiten
horeca-thee
Koude koffie: IJskoffie, Cold brew of Dutch coffee | Fleur de Café

Koude koffie: IJskoffie, Cold brew of Dutch coffee

Ben je een echt koffieleut dan drink je zeker vier koppen koffie per dag. Ook op warme zomerdagen wil je graag koffie bestellen en drinken, maar dan liever koud. Een oplossing is de koude koffie. Er zijn meerdere zetmethodes om een koude koffie te maken. We nemen de ijskoffie, cold brew en Dutch coffee onder de loep. Hoe maak je thuis of in je horeca zo’n heerlijke koude koffie?

IJskoffie

IJskoffie

De simpelste manier om van koffie een koude drank te maken is door koffie te zetten en deze warm in een glas vol ijsblokjes te gieten. Gebruik je een espressomachine, kies dan voor een espresso. Door het smelten van de ijsblokjes hou je een minder sterke ijskoffie over. Maak je koffie met een filter, doe er dan een extra schepje koffie bij zodat het niet te slap wordt. In beide gevallen geldt dat je best kunt kiezen voor een aromatische zachte koffie zoals de Kenya AA of Ethiopië Yirgacheffe. Deze manier van ijskoffie maken is snel en makkelijk en bovendien kun je de ijskoffie uitbreiden met toevoegingen als condenseerde zoete melk of een scheutje siroop zoals die van Routin 1883.

Coldbrew koude koffie

Cold brew

Bij de cold brew methode wordt de koffie gezet met koud water. Voor deze methode heb je wel veel geduld nodig zo’n 12 tot 24 uur! Hoe werkt het: je mengt grof gemalen koffie met koud water en laat dit in een gesloten kan, weckpot of cafetière trekken. Voordeel van deze methode is dat je direct een grote hoeveelheid kunt maken die bovendien mits gekoeld en afgesloten wel 30 dagen houdbaar is. Na het trekken kun je koffie door een filter gieten zodat de koffiedrap achterblijft. Cold brew koffie is over het algemeen zacht van smaak, maar heeft wel meer cafeïne in zich dan warm gezette koffie. Doordat de koffie in koud water trekt komen minder bittere smaken vrij anderzijds door het lange trekken komt er wel meer cafeïne vrij.  Je kunt de koude koffie puur drinken met ijs of met gecondenseerde of volle melk. Kies bij de cold brew methode ook voor een zachte koffie met een goede body en uitgebalanceerde zuurgraad. Zoals de Uganda Bugishu AA of Kenya AA.

Dutch coffee

De Dutch coffee is een manier van koffiezetten die stamt uit de VOC-tijd. Hierbij druppelt dutch coffeemakerijswater heel langzaam over de gemalen koffie. Het zetten van een pot Dutch Coffee duurt 4 tot 6 uur maar het resultaat is dit meer dan waard. Dutch Coffee oxideert nauwelijks en biedt volle ruimte voor de smaak van de gebruikte koffieboon, doordat de koffie met koud water bedruppelt wordt is de koffie vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie. Daarnaast bevat Dutch Coffee 0 calorieën omdat de vetten in de koffie niet oplossen in koud water. Net als bij cold brew is Dutch coffee lang houdbaar. Voor deze methode is wel een Dutch coffee maker of bijvoorbeeld een trinity one nodig om het ijswater ook daadwerkelijk druppel voor druppel te laten extraheren. In sommige horeca zie je zo'n Dutch coffee maker staan. In dat geval kun je daar dus een echte verse koude Dutch coffee bestellen.

Koude koffie recepten

Krijg je de smaak al te pakken? Koude koffie moet je komende zomer een keer proberen. Hieronder drie recepten die makkelijk thuis of in je horeca te maken zijn. Er zijn talloze variaties en toevoegingen te bedenken, maar het belangrijkste ingrediënt blijf koffie en daarvoor moet je bij Fleur de Café zijn. Bestel jouw favoriete koffie makkelijk online en ga snel aan de slag.

koude koffie recept

Snelle ijskoffie met melk

Ingrediënten voor 1 grote beker

  • Een sterke koffie of dubbele espresso
  • 1 tl suiker (of meer)
  • Een handvol ijsklontjes
  • Een flinke scheut (amandel) of volle melk

Zo maak je het
Zet een sterke koffie of dubbele espresso.
Roer de koffie door, zodat de suiker meteen oplost.
Vul het glas nu voor driekwart met ijsklontjes.
Voeg een scheutje (amandel) of volle melk toe en serveer de ijskoffie meteen.

Caramel koude koffie

Karamel ijskoffie

Ingrediënten voor 1 groot glas

  • Krachtige blender
  • 1 dubbele espresso
  • 50 ml gecondenseerde melk
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • Routin 1883 caramel siroop
  • 5 ijsblokjes
  • opgeklopte slagroom

Zo maak je het:
Zet een dubbele espresso’s. Maak de koffie iets zoeter met behulp van de vanillesuiker. Roer dit goed door zodat de suiker goed gesmolten is, voeg daarna wat caramelsiroop toe en zorg dat dit ook goed smelt. Laat de espresso’s even goed afkoelen en zet het circa 2 uurtjes  in de koelkast. Als het genoeg is afgekoeld doe je de koude koffie in de blender, samen met de gecondenseerde melk en de ijsblokjes. Mix het geheel net zolang totdat de ijsblokjes goed gecrushed zijn. Serveer in een mooi glas met een dot slagroom erop en wat karamelsaus.

Koude ijskoffie rolo

IJskoffie met Rolo

Ingrediënten voor 1 flinke ijskoffie

  • 2 kopjes koffie (zo’n 120 milliliter per kopje)
  • 75 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 bollen roomijs (of een andere smaak naar keuze)
  • 1 rol Rolo’s
  • Optioneel: chocoladesaus of siroop

Zo maak je het:
Zet 2 koppen koffie en laat deze afkoelen.
Doe de slagroom samen met de suiker in een beslagkom en klop deze stijf.
Mix vervolgens de koude koffie met het roomijs en de Rolo’s in een blender of keukenmachine tot een gladde massa (er mogen nog wat stukjes Rolo in blijven zitten).
Giet de ijskoffie in een glas.
Schep er een klodder slagroom op en maak eventueel af met wat chocoladesaus/siroop.

Andere pagina's

Verse ijsthee

IjstheeMet mooi weer serveert en drinkt u het liefst heerlijke verse ijsthee gemaakt van echte losse thee. Fleur de Café heeft drie theeën ontwikkeld om zelf ijsthee mee te maken. De smaak is fris en vol en bevat bovendien 90% minder suiker dan reguliere icetea.

Koffiesmaken

Koffiesmaken voor Horeca

Smaken verschillen, daarom bieden wij voor ieder koffieliefhebber wat wils. De Fleur de Cafe koffie blends zijn door ons zelf gemelangeerd en worden in onze eigen koffiebranderij in Deventer vers gebrand. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van toevoegingen of smaakversterkers. Dit maakt de koffie van Fleur de Café de beste en gezondste keuze ...

Lattiz: beste melkopschuimer voor Horeca

Lattiz: melkopschuimer voor HorecaEén derde van alle koffie die besteld wordt in de horeca, is een cappuccino of latte macchiato. Melkvarianten zijn nog steeds razend populair. Dé oplossing om aan de grote vraag naar melkschuim te voldoen is de Lattiz melkschuimmachine. De Lattiz is speciaal ontwikkeld voor horecaprofessionals...

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox.