Sluiten
horeca-thee
Mokkapot, dé ideale koffiemaker | Fleur de Café

Mokkapot, dé ideale koffiemaker

Als ik op vakantie ga, belandt de mokkapot standaard in mijn bagage. Het koffieapparaatje is namelijk lekker makkelijk om mee te nemen en bovendien ben ik dan ook op de camping verzekerd van prima koffie. Het is dan wel officieel geen espresso, maar de koffie die je met een mokkapot zet is heerlijk van smaak. En bovendien pure romantiek. Op je knieën voor je gasstel, in de buitenlucht, het gepruttel, de geur. Op en top vakantiegevoel wat mij betreft.

Bialetti moka express

Bialetti

Alfonso Bialetti de Italiaan die in 1933 de mokkapot bedacht heeft, is voor mij dan ook een echte held. Onder het merk Bialetti zijn er inmiddels verschillende modellen te koop. Het eerste model, achthoekig en gemaakt van aluminium is nog steeds de best verkochte. Onder de naam Moka Express is dit model verkrijgbaar van 1 tot wel 18 kops. Naast de aluminium variant zijn er nu ook rvs modellen beschikbaar. Deze zijn wel iets duurder maar hebben ook wel een langere levensduur.

Wat is een Mokkapot?

Een Moka is eigenlijk een niet te missen percolator koffiezetapparaat die wat mij betreft in ieder huishouden thuis hoort. Zeker als u gegarandeerd wilt zijn van een super makkelijke manier om koffie te zetten. Het mechanisme voor het zetten is afhankelijk van de waterdruk. Daarom wordt een mokkapot of Moka ook wel een percolator genoemd. Normale espresso wordt gezet doordat er heet water met 9 bar door het koffiemaalsel wordt heen gedrukt. Bij een mokkapot is dat slechts 1,5 bar. Daarom mag het brouwsel de naam espresso officieel ook niet hebben. Het lijkt meer op een Americano en bovendien mist de koffie de cremelaag die zo kenmerkend is voor een espresso.

Gebruiksaanwijzing moka express A: waterreservoir
B: gemalen koffie
C: koffiekan

Echte espresso?

Ook al is het dan geen echte espresso. De koffie die je zet met een Moka is zeker de moeite waard. De smaak is stevig en heeft veel meer body en sterkte dan een filterkoffie bijvoorbeeld. Je kunt de smaak zelfs nog beïnvloeden door de volgende tips op te volgen.

  • Vul het onderste gedeelte met voorverwarmd water. Daardoor wordt de zettijd korter en voorkom je dat het koffiemaalsel te lang wordt blootgesteld aan hitte.
  • Haal de mokkapot van het vuur zodra het gepruttel stopt.
  • De smaak wordt ook beter door te kiezen voor een lichter gebrande koffie. Traditioneel wordt er voor dit soort Italiaanse koffiezetapparaten gebruikt gemaakt van zeer donker gebrande koffiebonen die een enigszins bittere koffie produceren. Dit kan je voorkomen door een medium gebrande 100% arabica te gebruiken.

Lees meer over de verschillen tussen licht en donker gebrande koffiebonen.

Voordelen mokkapot

Natuurlijk krijg je niet dezelfde crema als bij de traditionele espresso, maar is de crema-laag echt belangrijk voor de smaak? Er zijn zoveel voordelen aan het gebruik van een Moka dat ik de cremelaag niet meer zo belangrijk vindt.

  • Grootte: de mokkapot, afhankelijk van het aantal kops, is de helft kleiner dan een senseo apparaat.
  • Prijs: tussen € 20 en € 30 euro heb je al een mooie Moka van Bialetti.
  • Gemak: het gebruik is makkelijk en ongecompliceerd. Fijn als je op vakantie bent!

Koffie uit een mokkapot

Hoe gebruik je de mokkapot?

Dat het gebruik van een mokkapot makkelijk is blijkt wel uit de gebruiksaanwijzing.
Vul onderste deel met water tot net onder het drukventiel.
Vul het filter met gemalen koffie. Kies een maling tussen snelfilter en espressomaling in. Vul het hele bakje af, zonder het aan te drukken. Zet het filter in het onderste deel.
Draai het bovenste deel erop, zorg dat er geen koffie tussen zit.
Zet de pot op je warmtebron en hou het doorlopen van de koffie goed in de gaten. Haal de pot zodra het doorlopen is gestopt direct van de warmtebron of draai deze al iets eerder uit.

Je koffie is nu klaar om gedronken te worden. Makkelijk toch. Ik denk dat ik het koffiezetten deze vakantie zelfs kan uitbesteden aan mijn kinderen.

onderhoud mokkapot

Schoonmaken hoort er ook bij

Qua onderhoud is het eigenlijk net zo simpel als het gebruik. Na het koffiezetten haal je alle onderdelen weer uit elkaar en je spoelt deze met warm water om. Gebruik eventueel een sponsje om ook de binnenkant van het waterreservoir schoon te maken. Aan de onderkant van het bovenste deel bevindt zich nog een plat zeefje en een rubber ring. Ook deze moet je regelmatig schoonmaken. Je kan met een (niet scherp) mes de ring loswrikken, waarna ook het platte zeefje loskomt. Maak alle losse onderdelen schoon en zet vervolgend de boel weer in elkaar.

Bij veelvuldig gebruik is het zinvol om 1 a 2 keer per jaar een nieuwe ring en platte zeef aan te schaffen. Onderschat dit schoonmaakritueel niet, want achtergebleven koffieresten hebben absoluut een ongunstig effect op de smaak van je koffie en dat wil je natuurlijk niet.

Bekijk het assortiment van Bialetti. En kies de mokkapot die bij u past.