Voordelen of nadelen aan koffie?
Er worden veel gezondheidsvoordelen gekoppeld aan koffiebonen, zoals een kleinere kans op ernstige ziektes en een langere levensduur. Hoewel er een hoop onderzoeken zijn die de voordelen van koffie beamen, zijn er ook mensen die beweren dat koffie juist negatieve effecten heeft... Zoals dat er in koffie mycotoxinen zitten.

Wat zijn mycotoxinen eigenlijk?
Wat we weten over mycotoxinen is dat mycotoxinen toxische chemische producten zijn die ontstaan uit schimmels welke op landbouw gewassen groeien, koffie dus. Mycotoxinen worden gevormd door schimmels, deze kleine schimmels die kunnen groeien op koffiebonen als ze verkeerd zijn opgeslagen.

In welke andere (landbouw) producten kom je mycotoxinen tegen?
Mycotoxinen komen voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals maïs, pinda’s, katoenzaad, tarwe, gerst, cacao en boomboten. Men is ze ook in kleine hoeveelheden tegenkomen in rijst, bier en wijn. Chocolade, rozijnen, pinda's en tarwe lijken voornamelijk gevoelig te zijn voor besmetting.
Maar nu de belangrijkste vraag: zijn mycotoxinen giftig?
Deze natuurlijke toxinen kunnen giftig zijn, maar alleen wanneer je er te veel van consumeert.
Wat is te veel?
In Europa zijn er strikte regels op de import van voedingsmiddelen en heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid een wekelijks limiet van inname vastgesteld. Dit limiet is 120 nanogram per kg lichaamsgewicht. De wekelijkse blootstelling via verschillende voedingsmiddelen (waaronder koffie) is ver beneden dit niveau, aangezien dit tussen de 15 en 60 ng per kg is.
Als groene koffiebonen mycotoxinen bevatten, dan zal de hoeveelheid flink verlaagd worden tijdens het branden. Als er na het branden nog mycotoxinen in koffie te vinden zijn, dan zal deze inhoud normaal gesproken ver beneden het veiligheidslimiet liggen.
Dus die koppen koffie per dag kunnen geen kwaad!
Als je toch het risico wil minimaliseren, drink dan alleen kwaliteit, cafeïne houdende koffie en bewaar het op een droge, koele plek. Decafe koffie is meestal hoger in mycotoxinen omdat cafeïne de groei van de schimmels remt. Instant koffie bevat ook hogere niveaus, maar alsnog zijn deze niveaus te laag om boven het dagelijkse limiet te komen.