Koffiebonen

Voordelen of nadelen aan koffie?

Er worden veel gezondheidsvoordelen gekoppeld aan koffiebonen, zoals een kleinere kans op ernstige ziektes en een langere levensduur. Hoewel er een hoop onderzoeken zijn die de voordelen van koffie beamen, zijn er ook mensen die beweren dat koffie juist negatieve effecten heeft... Zoals dat er in koffie mycotoxinen zitten.

Mycotoxinen

Wat zijn mycotoxinen eigenlijk?

Wat we weten over mycotoxinen is dat mycotoxinen toxische chemische producten zijn die ontstaan uit schimmels welke op landbouw gewassen groeien, koffie dus. Mycotoxinen worden gevormd door schimmels, deze kleine schimmels die kunnen groeien op koffiebonen als ze verkeerd zijn opgeslagen.

In welke andere (landbouw) producten kom je mycotoxinen tegen?

Mycotoxinen komen voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals maïs, pinda’s, katoenzaad, tarwe, gerst, cacao en boomboten. Men is ze ook in kleine hoeveelheden tegenkomen in rijst, bier en wijn. Chocolade, rozijnen, pinda's en tarwe lijken voornamelijk gevoelig te zijn voor besmetting.

Maar nu de belangrijkste vraag: zijn mycotoxinen giftig?

Deze natuurlijke toxinen kunnen giftig zijn, maar alleen wanneer je er te veel van consumeert.

Wat is te veel?

In Europa zijn er strikte regels op de import van voedingsmiddelen en heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid een wekelijks limiet van inname vastgesteld. Dit limiet is 120 nanogram per kg lichaamsgewicht. De wekelijkse blootstelling via verschillende voedingsmiddelen (waaronder koffie) is ver beneden dit niveau, aangezien dit tussen de 15 en 60 ng per kg is.

Als groene koffiebonen mycotoxinen bevatten, dan zal de hoeveelheid flink verlaagd worden tijdens het branden. Als er na het branden nog mycotoxinen in koffie te vinden zijn, dan zal deze inhoud normaal gesproken ver beneden het veiligheidslimiet liggen.

Dus die koppen koffie per dag kunnen geen kwaad!

Als je toch het risico wil minimaliseren, drink dan alleen kwaliteit, cafeïne houdende koffie en bewaar het op een droge, koele plek. Decafe koffie is meestal hoger in mycotoxinen omdat cafeïne de groei van de schimmels remt. Instant koffie bevat ook hogere niveaus, maar alsnog zijn deze niveaus te laag om boven het dagelijkse limiet te komen.

Onze kwaliteit koffiebonen

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Espresso Grand Cru 1 kg

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café AOC 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Classic 1 kg

Mocca bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 1 kg

Noir Desir 1 kg

Fleur de Café Primero melange 1 kg

background Layer 1
Voor 12 uur besteld volgende werkdag in huis.
background Layer 1
Dagelijkse levering. Kwaliteit is verslavend!
phone Created with Sketch.
Voor persoonlijk advies staan wij voor u klaar. Tel: 0570-677722

Andere bloggen over koffie

22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
14.09.2020

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van uw koffiemolen is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Wij zorgen ervoor dat uw molen het perfecte doet.
Lees meer
14.09.2020

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Alleen wanneer je de bonen met een koffiemolen maalt, kun je spreken van echt verse koffie. Wat zijn de verschillende koffiemolens en wat bepaal de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
14.09.2020

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wilt u zich als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan zijn onze horeca koffiesmaken uw strijdmiddel dankzij onze modern koffiebrander en onze verschillende smaken koffie.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
03.09.2020

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land. Uit dit Oost-Afrikaanse land komen de meeste ongebrande koffiebonen van de circa 450.000 kleine koffieboeren.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
20.09.2017

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
18.09.2017

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Lees hieronder over de beste koffierecepten!
Lees meer
29.09.2016

Van koffiebessen tot koffiebonen

Net als jij vinden wij de kwaliteit en smaak van onze koffiebonen erg belangrijk. Daarom willen wij je als Fleur de Café in deze blog graag meer vertellen over het productieproces. Want wat is de invloed van het verwerkingsproces van koffiebessen op de smaak van uw koffiebonen.
Lees meer