Onderhoud jouw espressomachine voor betere koffie

Zoals zoveel dingen in het leven heeft ook jouw espressomachine aandacht nodig. Aandacht in de vorm van onderhoud in dit geval. In deze tijd van het jaar krijgt Fleur de Café veel aanvragen voor onderhoudsbeurten en dat is niet zo gek want een horeca ondernemer wil natuurlijk klaar zijn voor het zomerseizoen. Een goed werkende espressomachine is dan een ‘must’. Want koffie is nog steeds de meest gedronken drank in Nederland ook op het terras. En om de beste koffie te kunnen schenken is goed onderhoud aan jouw espressomachine ook een ‘must’. Om je een indruk te geven waaruit dit onderhoud bestaat geef ik hier wat tips. Volg je ze op, dan weet ik zeker dat je koffie nog beter zal smaken.

Dagelijks onderhoud

Dagelijks onderhoud

Jouw espressomachine heeft regelmatig, liefst elke dag, aandacht nodig. Het dagelijks onderhoud bestaat uit:

• Filter en filterdrager onder de kraan met een borsteltje reinigen.
• Met een blindfilter de zetgroep reinigen.
• Lekbak leegmaken en reinigen.
• Na iedere kop koffie de koffiedrab uit de filterdrager kloppen.
• Na het melk opschuimen, direct de stoompijp reinigen.

Dit dagelijks reinigen is heel belangrijk en vergt van al jouw medewerkers die de machine gebruiken de nodige discipline, zeker als het druk is. Toch heb je er heel veel baat bij als jouw espressomachine blijft doen waar het goed in is en niet in storing raakt. Want géén koffie is géén optie voor een horecaondernemer.

Wekelijks onderhoud

Naast het dagelijks reinigen kunt 1 of 2 keer per week de zetgroepen met een blindfilter reinigen met een reinigingsmiddel, zorg er daarna wel voor dat je de machine goed doorspoelt om resten van het reinigingsmiddel weg te spoelen. Ook kun je regelmatig de filterdragers in een bakje water met een theelepel reinigingsmiddel een uurtje laten weken om het bruine koffievet bij de uitloop weg te krijgen

Een onderhoudsbeurt

En grote onderhoudsbeurt adviseren wij een keer per jaar te laten uitvoeren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt jouw machine schoongemaakt, worden de zetgroepen schoongemaakt en ringen, zeefjes en ontluchtingsventiel vervangen, bovendien vindt er een algemene check van de machine plaats en wordt de machine en eventueel de molen (s) opnieuw afgesteld. Daarnaast kan het waterfilter vervangen worden als dit nog niet gebeurd is.

onderhoud espresso machines

Waterfilter

Om kalkafzetting in jouw machine te voorkomen raden wij aan een waterfilter te plaatsen. Daardoor voorkom je onnodige problemen met jouw machine. Bij het installeren van een waterfilter bepalen wij door middel van een test wat de hardheid van jouw water is. Afhankelijk van de hardheid adviseren wij de juiste maat waterfilter. Vervolgens wordt de espressomachine afgesteld, waardoor deze op de juiste tijd een signaal geeft dat het tijd wordt om het filter te vervangen. In zijn algemeenheid gaat een waterfilter een jaar mee en moet hij dan vervangen worden. 

Wanneer je liever het jaarlijks onderhoud en het vervangen van het waterfilter zelf wilt uitvoeren, dan kan Fleur de Café je een hiervoor een instructie geven. Vervang je het waterfilter zelf? volg dan de aanwijzingen: Hoe vervang ik mijn BRITA waterfilter?

Brand je daar liever niet jouw handen aan? neem dan contact met ons op, het vervangen van een waterfilter kan door onze technische dienst uitgevoerd worden bijvoorbeeld tegelijk met een onderhoudsbeurt aan jouw espressomachine. Hierdoor kan je onbezorgd de beste koffie blijven schenken.

 

Wil je meer info over een koffieverpakking?
Wij helpen je graag met advies over koffie en private label. Bel gerust bij vragen of het maken van een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Meer blogs over koffiemachines

09.02.2024

Maak kennis met koffie groothandel Fleur de Café

Zoek je een koffiegroothandel? Dan is het tijd om kennis te maken met Fleur de Café. Als koffiegroothandel zijn wij vooral leverancier voor de horeca. En ook voor winkels en andere ondernemers staan wij klaar. In onze eigen koffiebranderij werken wij dagelijks met de beste bonen. Wij beloven je de lekkerste koffie. En ook alle andere zaken rondom koffie kan je bij onze groothandel terecht!
Lees meer
15.09.2020

Hoe werkt een professionele espressomachine?

Voor de espresso zetmethode zijn de temperatuur van het water en de druk waarmee het water door het koffiemaalsel gedrukt wordt van groot belang.
Lees meer
08.09.2020

Onderhoud en reparatie van uw koffiemachine

Onze eigen technische dienst installeert, onderhoud en repareert de machines als u dat wenst. Lees direct meer over onze reparatie/onderhoud service.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer