Sluiten
horeca-thee
Onderhoud uw espressomachine voor betere koffie | Fleur de Café

Onderhoud uw espressomachine voor betere koffie

Zoals zoveel dingen in het leven heeft ook uw espressomachine aandacht nodig. Aandacht in de vorm van onderhoud in dit geval. In deze tijd van het jaar krijgt Fleur de Café veel aanvragen voor onderhoudsbeurten en dat is niet zo gek want een horeca ondernemer wil natuurlijk klaar zijn voor het zomerseizoen. Een goed werkende espressomachine is dan een ‘must’. Want koffie is nog steeds de meest gedronken drank in Nederland ook op het terras. En om de beste koffie te kunnen schenken is goed onderhoud aan uw espressomachine ook een ‘must’. Om u een indruk te geven waaruit dit onderhoud bestaat geef ik hier wat tips. Volgt u ze op, dan weet ik zeker dat u koffie nog beter zal smaken.

Dagelijks onderhoud

Uw espressomachine heeft regelmatig, liefst elke dag, aandacht nodig. Het dagelijks onderhoud bestaat uit:

• Filter en filterdrager onder de kraan met een borsteltje reinigen.
• Met een blindfilter de zetgroep reinigen.
• Lekbak leegmaken en reinigen.
• Na iedere kop koffie de koffiedrab uit de filterdrager kloppen.
• Na het melk opschuimen, direct de stoompijp reinigen.

Dit dagelijks reinigen is heel belangrijk en vergt van al uw medewerkers die de machine gebruiken de nodige discipline, zeker als het druk is. Toch heeft u er heel veel baat bij als uw espressomachine blijft doen waar het goed in is en niet in storing raakt. Want géén koffie is géén optie voor een horecaondernemer.

Wekelijks onderhoud

Naast het dagelijks reinigen kunt 1 of 2 keer per week de zetgroepen met een blindfilter reinigen met een reinigingsmiddel, zorg er daarna wel voor dat u de machine goed doorspoelt om resten van het reinigingsmiddel weg te spoelen. Ook kunt u regelmatig de filterdragers in een bakje water met een theelepel reinigingsmiddel een uurtje laten weken om het bruine koffievet bij de uitloop weg te krijgen.

Twee keer per jaar

En grote onderhoudsbeurt adviseren wij twee keer per jaar te laten uitvoeren. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt uw machine schoongemaakt, worden de zetgroepen schoongemaakt en ringen, zeefjes en ontluchtingsventiel vervangen, bovendien vindt er een algemene check van de machine plaats en wordt de machine en eventueel de molen (s) opnieuw afgesteld.

Voorkom storingen door uw machine goed te onderhouden. Voorkom storingen door uw machine goed te onderhouden.

Waterfilter

Om kalkafzetting in uw machine te voorkomen raden wij aan een waterfilter te plaatsen. Daardoor voorkomt u onnodige problemen met uw machine. Bij het installeren van een waterfilter bepalen wij door middel van een test wat de hardheid van uw water is. Afhankelijk van de hardheid adviseren wij de juiste maat waterfilter. Vervolgens wordt de espressomachine afgesteld, waardoor deze op de juiste tijd een signaal geeft dat het tijd wordt om het filter te vervangen. In zijn algemeenheid gaat een waterfilter een jaar mee en moet hij dan vervangen worden. Dit kan een monteur doen, bijvoorbeeld tegelijk met de onderhoudsbeurt aan uw machine, maar u kunt dit ook zelf doen.

Zelf doen?

Wanneer u liever het tweejaarlijks onderhoud en het vervangen van het waterfilter zelf wilt uitvoeren, dan kan Fleur de Café u een hiervoor een instructie geven. Brandt u daar liever niet uw handen aan, neem dan contact met ons op en wij plannen in overleg een onderhoudsbeurt voor uw espressomachine in. Zodat u onbezorgd de beste koffie kunt blijven schenken.