De geschiedenis van koffie

Ethiopië oorsprong van groene koffiebonen

Ethiopië wordt beschouwd als de oorsprong van de koffieplant en is nog steeds een van de belangrijkste koffieproducerende landen ter wereld. De koffiecultuur in Ethiopië dateert al van meer dan duizend jaar geleden en heeft geleid tot de ontwikkeling van vele variëteiten van de koffieplant. Elke regio in Ethiopië heeft zijn eigen variant, waardoor er een ongekende diversiteit aan koffiebonen bestaat. Ethiopië is dan ook een belangrijk land voor de koffie-industrie en wordt beschouwd als een van de beste landen ter wereld voor het produceren van koffie.

De bekendste en meest gewaardeerde Ethiopische ongebrande koffiebonen zijn Harrar, Sidamo en Yirgacheffe. Harrar koffiebonen worden geteeld in het oostelijke hoogland van Ethiopië, waar de koffieplant van nature groeit. De koffie heeft een intens aroma en een rijke smaak met tonen van donkere chocolade en bessen. Sidamo koffiebonen worden geteeld in het zuiden van Ethiopië en zijn bekend om hun delicate smaak met bloemige en fruitige tonen. Yirgacheffe koffiebonen komen uit het zuiden van Ethiopië en hebben een uitgesproken bloemig aroma en een delicate, fruitige smaak.

Ongebrande koffiebonen uit Ethiopië

Ethiopië Yirgacheffe 1 kg ongebrand

wfo1 Bio

Ethiopie Sidamo gr 2 arabica Bio 1 kg ongebrand

Ethiopië Sidamo gr. 2 washed 1 kg ongebrand

Arabica VS Robusta

Verschillende soorten koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen, maar de twee meest voorkomende zijn Arabica en Robusta.

Arabica bonen worden beschouwd als de hoogwaardige koffiebonen vanwege hun superieure smaak en aroma. Ze groeien op hogere hoogtes en hebben een zoete, fruitige en bloemige smaak. Arabica bonen bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen. Arabica bonen worden vaak gekenmerkt door hun complexiteit en verschillende smaakprofielen, afhankelijk van de regio waar ze worden verbouwd en de manier waarop ze worden gebrand.

Robusta bonen groeien op lagere hoogtes en hebben een hoger cafeïnegehalte dan Arabica bonen. Ze hebben een sterkere, bittere en nootachtige smaak. Robusta bonen worden vaak gebruikt in espressomelanges vanwege hun crema producerende eigenschappen. Robusta bonen zijn over het algemeen sterker en voller van smaak dan Arabica bonen, waardoor ze populair zijn bij mensen die de voorkeur geven aan een krachtige en intense koffie-ervaring.

Brasil Yellow Bourbon bes

Ken je de Typica en Bourbon koffieboon ook?

Er bestaan nog 2 koffieboon varianten, namelijk de Typica en de Bourbon, maar wat is het verschil tussen de Arabica, Robusta, Typica en Bourbon koffieboon? Arabica en Robusta zijn twee verschillende soorten koffiebonen die elk een uniek smaakprofiel hebben. Arabica bonen hebben een zoete, fruitige en bloemige smaak en bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen, die een sterke, bittere en nootachtige smaak hebben en meer cafeïne bevatten.

Typica en Bourbon zijn varianten van de Arabica koffieboon en hebben elk hun eigen unieke smaakprofiel. De Typica heeft een zoete en milde smaak met lichte zuurheid en de Bourbon heeft een zoete, complexe en fruitige smaak met hints van karamel en chocolade.

Over het algemeen hebben de Arabica bonen een hogere kwaliteit dan de Robusta bonen vanwege hun superieure smaak en aroma. Typica en Bourbon zijn echter ook gewilde koffiebonen vanwege hun unieke smaakprofielen.

De olifantenboon

De Maragogype boon ook wel de 'olifant boon'

De Maragogype boon is een zeldzame koffieboon die wordt gekenmerkt door zijn grote formaat en unieke smaakprofiel. De boon is vernoemd naar de Braziliaanse stad Maragogipe, waar hij voor het eerst werd ontdekt. De Maragogype boon staat ook wel bekend als de "olifant boon" vanwege zijn opvallende grote formaat. Deze bijnaam is te danken aan de grotere en dikker ogende boon die lijkt op een olifanten oor.

Maragogype-bonen hebben een lage zuurgraad en een milde, zoete smaak met hints van chocolade en noten. Ze worden vaak gewaardeerd door koffieliefhebbers vanwege hun unieke smaak en zeldzaamheid.

Vanwege hun grootte zijn Maragogype-bonen vaak lastiger te verbouwen en te oogsten dan andere koffiebonen, wat hun zeldzaamheid en hogere prijs verklaart. Als je de kans krijgt om Maragogype-koffie te proeven, is het zeker de moeite waard om het te proberen en te genieten van de unieke smaakervaring die het biedt.

Onontdekte groene koffiesoorten

Ethiopië is de bakermat van koffie, en elk dorp in het land heeft zijn eigen unieke ongebrande koffievariant. Dit betekent dat er nog talloze potentieel superieure koffiesoorten te ontdekken zijn in dit gebied. Bij Fleur de Café heb je de keuze uit meer dan 30 soorten ongebrande koffie, inclusief Ethiopische koffiebonen die zorgvuldig zijn geselecteerd van verschillende dorpen en regio's. Via onze webshop kun je eenvoudig jouw favoriete ongebrande koffie bestellen en de vele smaken  ontdekken.

Bekijk ons koffieassortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment koffiebonen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over ongebrand koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer