Peaberry koffiebonen

Peaberry eenling onder de koffiebonen.

Dit fenomeen doet zich voor wanneer slechts een of twee van de eierstokken in de koffiebloem worden bestoven. De peaberry is dus niet ideaal; het is niet het ideaal van Moeder Natuur. Toch wordt Peaberry-koffie al vele jaren gepromoot als een betere kwaliteit koffie dan gewone koffie, maar is dat wel zo?

coffee-sorting

Groene koffiebonen sorteren.

Peaberries komen van nature voor in 5 tot 10 procent van alle koffiesoorten. Wanneer arabica echter wordt gekruist met robusta, stijgt dat aantal vanwege de eerder genoemde vruchtbaarheidsproblemen. Als je een zak groene koffiebonen koopt, is de kans groot dat je een paar peaberries in de mix zult vinden. Veel koffieproducenten sorteren echter de peaberries en verkopen ze afzonderlijk.

peaberry coffee beans

Smaakt de peaberry anders?

Een aantal jaar geleden bij de opkomst van de peaberry was iedereen vol lof over de smaak. Het argument was dat het op de een of andere manier een geconcentreerde boon was, omdat het geen voedingsstoffen met een andere pit hoeft te delen. Tegenwoordig lijkt de mening in de koffie-industrie dat peaberry niet slechter of beter is; het is gewoon anders. Bij koffie spelen er zoveel factoren een rol in het eindproduct. De hoogte, het ras, de bodemgesteldheid en landbouwvaardigheden het heeft allemaal invloed op de smaak en veel meer te zeggen dan of de koffie peaberry is of een normale boon.

Groene koffiebonen in alle maten.

De meeste landen kennen een normering toe aan de boon. Niet naar kwaliteit, maar naar grootte van de boon. Zoals bijvoorbeeld Kenia AA (groot) of Kenia AB (kleiner) of de Colombia Supremo (groot) en de Colombia Excelso (kleiner). Door het sorteren op grootte houdt men vanzelfsprekend ook de kleine peaberries over. Elk land verkoopt dan ook wel een peaberry variant.

Peaberry bonen branden egaal bruin.

De belangrijkste reden om de bonen op basis van grootte te selecteren, is niet omdat kleiner of groter beter is. Het is voornamelijk makkelijker met branden. Als er te veel verschillende maten in een batch zitten, zullen ze zich met verschillende snelheden ontwikkelen. De kleine boon wordt donker en aangebrand, terwijl de grotere boon grasachtig en zuur smaakt. Dus hoe consistenter de grootte van de bonen, hoe eenvoudiger het werk voor de brandmeester en hoe egaler de bonen gebrand worden. Peaberry bonen staan bekend om de mooie manier van branden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer