Rooibos plantage

Waar groeit de Aspalthus linearis?

Rooibos is afkomstig van de vlinderbloemenfamilie, genaamd de Aspalthus linearis. De plant komt alleen voor in het gebied van de Cederberg in Zuid Afrika, wat in het puntje van Afrika ligt. Al vanaf het eerste deel van de 20e eeuw worden de bladeren van de Aspalthus linearis gebruikt voor de productie van thee. In China en Australië hebben ze geprobeerd om de plant ook te laten groeien maar dit mislukte. Ook in andere delen van Zuid-Afrika hebben ze geprobeerd om de plant te verbouwen maar ook dit mislukte.   

theepakket rooibos

Bevat rooibosthee geen cafeïne?

Rooibos is dus afkomstig van een plant die van nature alleen voorkomt in Zuid-Afrika. Omdat rooibos niet afkomstig is van de theeplant is het eigenlijk ook geen thee en bevat het dus ook geen cafeïne.

Rooibosthee wordt gemaakt van naaldvormige bladeren van de rooibosstruik. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de rooibosthee. De naalden zijn groen van kleur als ze worden geoogst. De takken worden in kleine stukjes gehakt en vervolgens gefermenteerd. Hierdoor kleurt de rooibos het kenmerkende rood/bruin.

De smaak van rooibos is iets houtig met een warme specerijenachtige twist. Het combineert goed met onder andere honing, vanille, sinaasappel en een beetje kaneel. Rooibos thee bevat verschillende ingrediënten die goed zijn voor je lichaam. IJzer, calcium, kalium, koper, magnesium, zink en mangaan zijn de gezonde mineralen die in deze theesoort zitten verwerkt.

skall

Hoe zet ik rooibosthee?

Rooibos is eigenlijk een heel gemakkelijke thee om te zetten, want het wordt -ook na lang trekken- niet echt bitter. Voor het lekkerste kopje rooibos neem je een doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram, per kopje bij een water temperatuur van ongeveer 90 graden.

Hoe bewaar ik losse thee?

Losse thee kunt u best luchtdicht en donker bewaren. Het liefst op een koele droge plaats. Daardoor blijft de thee veel langer lekker. Een blik die goed sluit is een goede keuze om uw losse thee te bewaren.

Biologische thee

Fleur de Café is sinds 2011 in het bezit van een SKAL certificaat. Dit certificaat garandeert de klant dat wij op de juiste manier onze biologische thee verwerken en deze mogen verkopen. De groene sticker vindt u op al onze biologische producten.

Interesse in onze thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Theepakket met rooibos

Tea for Two 1 Rooibos African Orange & Rooibos Cranberry

Theepakket Rooibos + Zeefje

Theepakket Rooibos

Startpakket Rooibosthee

Blogs over rooibosthee

24.05.2023

Wat bepaalt de kleur van Rooibos thee?

Ontdek het mysterie van de robijnrode kleur en de betoverende smaak van Rooibos thee. Laat je verleiden door de diepe, warme tint die de oxidatie van de bladeren onthult. Een ware visuele traktatie voor de ogen. Maar het is de smaak die je pas echt betovert. Laat je smaakpapillen meevoeren door de aardse tonen, de delicate zoetheid en de subtiele nootachtige ondertonen. Ontdek de geheimen van Rooibos thee en geniet van een unieke en verfijnde ervaring die je smaakpapillen zal verwennen.
Lees meer
07.02.2022

Rooibos thee

Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. En omdat Rooibos niet afkomstig is van de theeplant is het eigenlijk ook geen thee en bevat dit dus ook geen cafeïne.
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer

Rooibos thee

wfo1 Bio

Rooibos Naturel Bio 1 kg

Rooibos African Summer 1 kg

Rooibos Zoete Zonde 1 kg

Rooibos Cranberry 1 kg

Honeybush 1 kg

Rooibos Aardbei 1 kg

Rooibos Vanille 1 kg