Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje. Blijkbaar stond de rooibosthee al enige jaren in het theeschap van de supermarkt en in het assortiment van Fleur de Café is rooibos thee ook te koop. Ik had alleen een reis naar Zuid-Afrika nodig om deze bijzondere drank te ontdekken en te gaan waarderen.

Cederberg

Cederberg

Zuid-Afrika en rooibos zijn overigens onlosmakelijk met elkaar verbonden. De plant groeit namelijk alleen maar in de omgeving van Cederberg in Zuid-Afrika. Ondanks pogingen van China en Australië om ook deze plant te gaan telen. Zonder resultaat, de grondsamenstelling van Cederberg is zo uniek dat alleen daar de rooibos groeit.

Het maken van rooibosthee

Van groen naar rooibosthee

De rooibos, de Aspalathus Linearis is een plant uit de vlinderbloemenfamilie deze groeit in lage bosjes en heeft fijne naaldachtige blaadjes. De takken van de rooibosplant worden met een sikkel los gesneden en in bossen naar de boerderij gebracht. Daar worden de takken met naaldjes fijn gesneden en gekneusd daarna wordt de rooibos te drogen gelegd tijdens dit proces verandert de rooibos van de oorspronkelijk groene naar de bekende rode kleur. Overigens hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de rooibosthee.

De natuurlijke kracht van de rooibosplant was al eeuwen lang bekend bij de oorspronkelijke bewoners van het gebied. En nog steeds drinkt men in Zuid-Afrika al vanaf de vroege jeugd rooibosthee. Rooibosthee is namelijk heel gezond. Rooibos zit bomvol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Gezondheidsvoordelen zijn: goed tegen slapenloosheid, asta, eczeem, allergieën, veroudering. Daarnaast wordt rooibos ook verwerkt in huidverzorgingsproducten. Al met al een echt wondermiddel waar heel de wereld van wil genieten.

Rooibos : losse thee en gezet

Rooibos handel

Vanaf het begin van de 20ste eeuw is men de plant gaan kweken voor de verwerking tot thee en is ook de internationale handel op gang gekomen.
Even wat cijfertjes:

  • jaarlijkse productie 14.000 ton
  • binnenlandse consumptie 7.000 ton
  • over voor export 7.000 ton
  • Duitsland importeert daarvan 31% dus 2.170 ton.
  • Nederland importeert 16% dat is 1.120 ton.
  • Japan importeert 15% namelijk 1.050 ton.

Waarom is de rooibos duurder geworden?

De rest wordt verdeeld over 50 andere landen waaronder de US, Canada, Turkije en China. Deze laatste twee landen zijn nieuwe markten voor rooibosthee. De populariteit van de rooibos is de laatste jaren enorm gestegen. Goed nieuws voor de telers en Zuid-Afrika, maar minder goed nieuws voor de kopers. Want door de enorme vraag komt de prijs van rooibos onder druk te staan. Daarnaast is er in de afgelopen jaren door droogte veel oogst verloren gegaan en zijn veel nieuwe planten verdroogd. Of de wereldwijde klimaatverandering blijvende invloed zal hebben op de teelt en oogst van rooibos is nog niet te voorspellen. Wel weten we zeker dat zolang de vraag naar dit wonderdrankje blijft stijgen en het aanbod daalt, de prijs tot record hoogte kan stijgen. Een wonderdrankje met een prijskaartje dus.

Benieuwd naar onze rooibosthee?
Wij geven graag advies

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over theeën

12.07.2023

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
27.02.2023

De lekkerste theesmaken voor het voorjaar

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een zonnige dag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
23.01.2023

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.11.2022

Wat is losse thee?

Ben je benieuwd naar wat losse thee precies is en hoe het verwerkingsproces verloopt? Zoek niet verder, want bij ons ben je aan het juiste adres! Laat je verrassen door de fascinerende wereld van losse thee en ontdek de vele mogelijkheden die het te bieden heeft.
Lees meer
31.10.2022

Halloween vieren met thee

Halloween is de tijd van het jaar vol mysterie en spanning. Al snel zul je denken aan pompoenen en enge kostuums. Maar zoek je een rustigere invulling voor deze griezelige dag? Denk dan aan thee tijdens halloween! Wat dacht je van een kopje bloedrode thee?
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
24.09.2022

De lekkerste theesmaken voor het najaar

Het is alweer september en dat betekend dat we richting de herfst en de winter gaan. De klok gaat verzet worden, de dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer begint kouder en regenachtiger te worden... Uw klanten zullen zich doen verheerlijken aan een kop koffie of een lekker warme kop thee.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Ontdek de wereld van Fleur de Café! Wij zijn dé groothandel en webwinkel voor hoge kwaliteit, verse gebrande koffiebonen en losse thee. Maar dat is nog niet alles, wij bieden ook een ruim assortiment aan koffiemachines en accessoires. Laat je verrassen door onze heerlijke smaken en ontdek ons brede aanbod.
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer