Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje. Blijkbaar stond de rooibosthee al enige jaren in het theeschap van de supermarkt en in het assortiment van Fleur de Café is rooibos thee ook te koop. Ik had alleen een reis naar Zuid-Afrika nodig om deze bijzondere drank te ontdekken en te gaan waarderen.

Cederberg

Cederberg

Zuid-Afrika en rooibos zijn overigens onlosmakelijk met elkaar verbonden. De plant groeit namelijk alleen maar in de omgeving van Cederberg in Zuid-Afrika. Ondanks pogingen van China en Australië om ook deze plant te gaan telen. Zonder resultaat, de grondsamenstelling van Cederberg is zo uniek dat alleen daar de rooibos groeit.

Het maken van rooibosthee

Van groen naar rooibosthee

De rooibos, de Aspalathus Linearis is een plant uit de vlinderbloemenfamilie deze groeit in lage bosjes en heeft fijne naaldachtige blaadjes. De takken van de rooibosplant worden met een sikkel los gesneden en in bossen naar de boerderij gebracht. Daar worden de takken met naaldjes fijn gesneden en gekneusd daarna wordt de rooibos te drogen gelegd tijdens dit proces verandert de rooibos van de oorspronkelijk groene naar de bekende rode kleur. Overigens hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de rooibosthee.

De natuurlijke kracht van de rooibosplant was al eeuwen lang bekend bij de oorspronkelijke bewoners van het gebied. En nog steeds drinkt men in Zuid-Afrika al vanaf de vroege jeugd rooibosthee. Rooibosthee is namelijk heel gezond. Rooibos zit bomvol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Gezondheidsvoordelen zijn: goed tegen slapenloosheid, asta, eczeem, allergieën, veroudering. Daarnaast wordt rooibos ook verwerkt in huidverzorgingsproducten. Al met al een echt wondermiddel waar heel de wereld van wil genieten.

Rooibos : losse thee en gezet

Rooibos handel

Vanaf het begin van de 20ste eeuw is men de plant gaan kweken voor de verwerking tot thee en is ook de internationale handel op gang gekomen.
Even wat cijfertjes:

  • jaarlijkse productie 14.000 ton
  • binnenlandse consumptie 7.000 ton
  • over voor export 7.000 ton
  • Duitsland importeert daarvan 31% dus 2.170 ton.
  • Nederland importeert 16% dat is 1.120 ton.
  • Japan importeert 15% namelijk 1.050 ton.

Waarom is de rooibos duurder geworden?

De rest wordt verdeeld over 50 andere landen waaronder de US, Canada, Turkije en China. Deze laatste twee landen zijn nieuwe markten voor rooibosthee. De populariteit van de rooibos is de laatste jaren enorm gestegen. Goed nieuws voor de telers en Zuid-Afrika, maar minder goed nieuws voor de kopers. Want door de enorme vraag komt de prijs van rooibos onder druk te staan. Daarnaast is er in de afgelopen jaren door droogte veel oogst verloren gegaan en zijn veel nieuwe planten verdroogd. Of de wereldwijde klimaatverandering blijvende invloed zal hebben op de teelt en oogst van rooibos is nog niet te voorspellen. Wel weten we zeker dat zolang de vraag naar dit wonderdrankje blijft stijgen en het aanbod daalt, de prijs tot record hoogte kan stijgen. Een wonderdrankje met een prijskaartje dus.

Benieuwd naar onze rooibosthee?
Wij geven graag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over thee

23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
01.01.2024

Is losse thee wat voor mijn horecabedrijf?

Overweeg je om losse thee te verkopen? Dat kan het weleens je beste idee ooit zijn. Losse thee in de horeca wordt namelijk met de dag populairder. Je kan met losse thee genieten van veel voordelen. Het is smaakvoller, milieuvriendelijker en een lust voor het oog. Met losse thee serveer je een ware beleving. Je klant kan het citroenschijfje in de citroenthee zien. Je gast gaat de thee die jij serveert echt ervaren. De horeca kiest steeds vaker voor losse thee. Is het ook wat voor jouw bedrijf?
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer