Uit dit Oost-Afrikaanse land komen de meeste ongebrande koffiebonen van de circa 450.000 kleine koffieboeren. Meestal verbouwen zij slechts een paar honderd koffieplanten, doorgaans van het Bourbonras. De rest van de grond is hard nodig voor de eigen voedselproductie. In dit prachtige, groene en heuvelachtige land liggen de meeste koffieboerderijen op een zeer gunstige hoogte (1.250 – 2.050 meter) voor de verbouw van koffie. Bovendien regent het genoeg en is de bodem zeer vruchtbaar. Vanwege al deze redenen staat de smaak van Rwandese koffie heel hoog aangeschreven.

Rwanda Cup of excellence geschidenis

Rwanda Cup of excellence geschidenis

De laatste jaren hebben Rwandese koffieboeren regelmatig een Cup of Excellence in wacht weten te slepen. Deze award staat internationaal op het allerhoogste niveau. De juryleden proeven en ruiken elke koffie tenminste vijf keer. En de beste 30 (met een score van meer dan 87) zeker nog een keer. De Cup of Excellence vindt plaats sinds 1999 en wordt georganiseerd door de ACE (Alliance for Coffee Excellence). Alleen ACE-leden kunnen hier de Cup of Excellence-koffie kopen. De ACE staat er voor in dat de prijswinnende koffieboeren hun rechtmatige deel ontvangen.

Kivu meer uit Rwanda

Het Kivu-meer

De regio waar Fleur de Café zijn nieuwe Rwanda-koffie vandaan haalt, ligt bij het Kivu-meer: 89 km lang, 48 km breed en op sommige plaatsten 480 meter diep. Het gebied rondom Kivu is van vulkanische oorsprong. Hierdoor bevinden zich veel verschillende mineralen in de bodem. Wederom een extra pluspunt voor deze ongebrande koffiebonen.

Bergen met koffie uit Rwanda

De eerste koffiebonen uit Rwanda

Duitse missionarissen brachten de eerste koffieplanten aan het begin van de 20e eeuw naar Rwanda, ‘Het land van de duizend heuvels’. Maar het duurde nog zeker 25 jaar voordat de productie enigszins op gang kwam. Dat proces werd wreed verstoord door de komst van de Belgen, die het land na de Eerste Wereldoorlog koloniseerden. Er werden ondermeer stevige koffiebelastingen opgelegd aan de Rwandese boeren. Na de onafhankelijkheid in 1962, begon de serieuze productie van koffie opnieuw.

Nat wassen en nat fermenteren van koffie

Koffie: Nat wassen en nat fermenteren

Dankzij de Rwandese regering en belangrijke ontwikkelingsorganisaties zoals USAID hebben de boeren veelal coöperaties opgezet. Daardoor konden ze gezamenlijk wasstations bouwen. In het hele land staan zeker zo’n 300. Verreweg de meeste daarvan zijn in handen van lokale corporaties van kleine koffieboeren. De koffiebessen worden nat gewassen en vervolgens ook nat gefermenteerd. Natte fermentatie is stabieler dan droge fermentatie. Daarbij ligt er altijd het gevaar op de loer dat het water besmet kan raken door uit de koffiebonen vrijkomende mineralen en suikers die micro-organismen aantrekken. Fermentatiewater moet daarom goed in de gaten worden gehouden en regelmatig ververst.

Wegzuiveren van koffie

 

Zowel de Rwanda- als de Burundi-koffie hebben alles in zich om écht groot te worden. Maar er bestaan wel wat kleine kinderziektes, die er nog uitmoeten. Op vele manieren probeert men nu deze onregelmatigheden weg te zuiveren en de vooruitzichten daarvoor zijn goed.

De verschillende koffiesmaak

De smaak van Rwanda-koffie

Velen hebben de smaak van Rwanda-koffie al bloemrijk beschreven: een body van zacht en zoet, vergelijkbaar met het vruchtvlees van witte druiven met een uitstapje naar perzik en sinaasappelbloesem. Verder kent de Rwanda-koffie een zijdezachte textuur met een nasmaak van rijke caramel en witte chocolade. Gezien de kwaliteit en de bijzondere smaak van onze ongebrande Rwanda-koffiebonen uit de omgeving van het Kivu-meer, is Fleur de Café er trots op om deze magnifieke koffie aan zijn klanten te kunnen aanbieden.

Bekijk ons koffieassortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment koffiebonen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over koffie

16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
14.09.2020

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wilt u zich als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan zijn onze horeca koffiesmaken uw strijdmiddel dankzij onze modern koffiebrander en onze verschillende smaken koffie.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
14.09.2020

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van uw koffiemolen is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Wij zorgen ervoor dat uw molen het perfecte doet.
Lees meer
14.09.2020

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Alleen wanneer je de bonen met een koffiemolen maalt, kun je spreken van echt verse koffie. Wat zijn de verschillende koffiemolens en wat bepaal de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
03.09.2020

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land. Uit dit Oost-Afrikaanse land komen de meeste ongebrande koffiebonen van de circa 450.000 kleine koffieboeren.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
20.09.2017

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
18.09.2017

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Lees hieronder over de beste koffierecepten!
Lees meer