Sluiten
horeca-thee
's Werelds beste recepten met koffie | Fleur de Café

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. In de top tien van meest koffie consumerende landen staat Finland verrassend op de eerste plaats. De Finnen drinken ongeveer 3 koppen koffie per dag per inwoner. Daar is zo’n 12 kilo koffie per persoon per jaar voor nodig. De Nederlander is iets gematigder en consumeert per persoon 8,4 kilo koffie per jaar wat uitkomt op iets minder dan twee koppen koffie per dag per inwoner. Een kop koffie is natuurlijk een breed begrip, want zoveel landen zoveel smaken. Elk land heeft zijn eigen manier van koffiedrinken en zijn eigen recepten. Sommige van die recepten zijn wereldwijd bekend en succesvol gebleken terwijl andere recepten je niet meteen laten watertanden.

Turkse koffie

Turkse koffie recepten

Het wereldwijd bekendste koffierecept is Turkse koffie. De zeer fijn gemalen koffie wordt samen met flink veel suiker en water in een cezve (een koperen pannetje) gedaan en gekookt. Vaak wordt deze bewerking meerdere malen herhaald. De koffie wordt geserveerd met een glas water vanwege de sterkte van de koffie. Overigens wordt het kopje koffie nooit helemaal leeg gedronken omdat er nogal wat koffiedik onderin het kopje achterblijft.

Weense koffie

Wiener melange recepten

In Wenen bestaat al sinds de 17de eeuw een koffietraditie waarvan het recept voor ‘Wiener melange’ ook buiten Oostenrijk veel liefhebbers heeft gekregen. Het recept bestaat uit een enkele of dubbele espresso bedekt met geslagen melk met slagroom. Daarna wordt het besprenkeld met cacao poeder. De koffie die gebruikt wordt om dit recept te maken is vaak licht gebrand.

Italiaanse Cappuccino

Cappuccino recepten

Natuurlijk kan de Italiaanse cappuccino niet ontbreken in het rijtje wereldberoemde recepten met koffie. De cappuccino dankt zijn naam eigenlijk aan de kleur, die vond men namelijk lijken op de kleur van de habijt van de Kapucijner monniken. Hoewel er veel variaties bestaan is een echte cappuccino een espresso met opgeschuimde melk en besprenkeld met cacao poeder.

Irish coffee

irish koffie recepten

Dit recept met alcohol vindt zijn oorsprong in Ierland. Maak de perfecte Irish coffee op de volgende manier: verwarm een glas met warm water, giet de whisky en de bruine suiker erin en voeg dan de hete koffie toe. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom toe en zorg dat de room zich niet mengt met de koffie zodat er drie mooie lagen te zien blijven.

Marokkaanse koffie

Marokkaanse koffie recepten

In de zoektocht naar wereldberoemde recepten met koffie kwam ik ook een aantal recepten tegen waarvan ik bij het lezen al vermoedde waarom ze niet wereldberoemd zijn geworden. Zo blijkt men in Marokko de voorkeur te geven aan koffie die gekruid is met peper, kaneel, gember en nootmuskaat.

Zoute koffie

zoute koffie recepten

In landen als Ethiopië en Hongarije, houden ze van zoute koffie. Het zout wordt toegevoegd aan de beker koffie met het idee dat zout de bitterheid opheft.

Indonesië koffie
Kopi-Joss

Bezoek je binnenkort Indonesië bestel dan zeker een ’Kopi Joss’ koffie. Schrik dan niet als je in de koffie een blokje gloeiende kolen vindt. Het idee is dat de zuurgraad door de kool opgeheven wordt en de koffie zonder maagpijn gedronken kan worden.

Singapore koffie
Singapore koffie

In Singapore kun je de koffie ‘ Kopi Gu You’ bestellen. Je zwarte koffie wordt dan geserveerd met een klontje boter in de koffie. Het idee is dat door de boter de aroma’s beter vrijkomen en bovendien smaakt de koffie lekker romig.

Bizarre koffierecepten
koffie met kaas recepten

De combinatie kaas en koffie wordt door zowel Spanjaarden als Zweden onweerstaanbaar gevonden. Een blokje kaas wordt in de koffie gesmolten en wanneer de koffie op is, eet men de gesmolten kaas als laatste op.

Na boter en kaas is het een kleine stap naar eieren. Ook die blijken prima te combineren met koffie. In Amerika mengt men het ei met de gemalen koffie en zet er vervolgens koffie van.

koffie met ei recepten

In Vietnam heet deze variant ‘Ca Phe Trung’ waarbij de koffie met een eidooier en geconcentreerde melk geschud wordt, waardoor een schuimende drank ontstaat.

Als koffieliefhebbende Nederlander houd ik het maar, bij 2 kopjes zwarte koffie en een cappuccino per dag. Dat blijkt uit onderzoek ook verreweg het gezondst!