Losse thee bewaren

Om de smaaksensatie optimaal te houden is het belangrijk om elementen die smaak en houdbaarheid beïnvloeden buiten te sluiten. De volgende elementen beïnvloeden koffiebonen en losse thee:

  • Licht en UV - Als de thee wordt blootgesteld aan licht vervaagt de smaak en aroma van de thee volledig. Gebruik daarom nooit een glazen pot, tenzij deze altijd op een donkere plek staat. 
  • Warmte Ook warmte zorgt ook voor kwaliteitsverlies van thee. Bewaar daarom je thee niet in de volle zon of dichtbij een oven of kachel.
  • Vocht - Een echte boosdoener voor de kwaliteit van thee is vocht. Thee heeft de eigenschap gemakkelijk vocht te absorberen, ook uit de lucht. Bewaar de losse thee daarom niet op vochtige plaatsen zoals boven een vaatwasser of koelkast.
  • Geur - Thee neemt snel geur over. Het is een eigenschap die tijdens de verwerking van thee wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door het bij elkaar leggen van jasmijnbloemen en groene thee. Dit levert namelijk jasmijn thee op. Wees daarom voorzichtig met het bewaren van thee in de buurt van kruiden, vuilnis of andere geuren.
  • Lucht - De aanraking met lucht verhoogt de kans dat de thee vocht en andere geuren kan opnemen. Berg de thee daarom altijd na gebruik weer goed op.

De beste manier om te zorgen dat deze elementen niet in aanraking komen met je thee of koffie is het product luchtdicht en donker bewaren. Bij voorkeur op een koele en droge plaats. Hierdoor kan iedereen lang genieten van een heerlijke kop thee of koffie. Onze tip is om de thee te bewaren in een theeblik en koffie in de koffiezak te laten zitten.

Theeblikken Fleur de cafe

Theeblik van Fleur de Café

Een goed afsluitbaar theeblik is niet alleen een handige, maar ook de beste manier om losse thee op de juiste manier te bewaren. Door de losse thee in een theeblik te plaatsen, wordt de thee luchtdicht afgesloten en blijft deze koel. Bij Fleur de Café begrijpen we het belang van de juiste opslag en daarom bieden wij een ruim assortiment theeblikken in allerlei soorten en maten.

Wanneer je bij ons een theeblik bestelt, gaan we nog een stap verder om je thee-ervaring te verbeteren. Als je ons jouw favoriete theesmaak doorgeeft, zorgen wij voor bijpassende naamstickers die je op de theeblikken kunt plakken. Dit helpt je bij het overzichtelijk bewaren van al je theeën, zodat je gemakkelijk de gewenste smaak kunt vinden wanneer je zin hebt in een heerlijke kop thee.

Ook voor de horeca bieden onze theeblikken een prachtige mogelijkheid om losse thee op een stijlvolle en praktische manier te serveren. Met onze hoogwaardige theeblikken kun je de verscheidenheid aan theesoorten op een aantrekkelijke manier presenteren aan je gasten. Bovendien blijven de aroma's en smaken van de thee optimaal behouden dankzij de luchtdichte afsluiting van de theeblikken.

Kies dus voor de beste bewaaroplossing en ontdek de vele voordelen van onze theeblikken, zowel voor thuisgebruik als voor professionele horecagelegenheden. Bewaar je losse thee op de juiste manier en geniet elke keer weer van een perfecte kop thee met Fleur de Café.

Houdbaarheidsdatum losse thee

Houdbaarheidsdatum losse thee

Thee behoort tot de categorie van voedingsmiddelen die over het algemeen niet snel bederven vanwege de droge aard van losse thee. Deze producten dragen een houdbaarheidsdatum, bekend als 'tenminste houdbaar tot' (THT). Dit betekent dat het product minstens houdbaar is tot de vermelde datum. Het is raadzaam om de uiterste houdbaarheidsdatum te respecteren bij veel producten.

Bij losse thee is het echter vaak zo dat na het verstrijken van de THT-datum alleen de smaak en geur iets kunnen verminderen, zonder dat er gevaar is voor de gezondheid bij gebruik. Hoewel de optimale smaaksensatie mogelijk afneemt, kan de thee nog steeds veilig worden gebruikt.

Dankzij de natuurlijke eigenschappen van losse thee, zoals de minimale aanwezigheid van vocht, zijn de risico's op bederf en bedreigingen voor de gezondheid relatief laag. Het is echter altijd aan te raden om de kwaliteit en versheid van de thee te waarborgen door het op de juiste manier te bewaren, bijvoorbeeld in een luchtdicht theeblik zoals die worden aangeboden door Fleur de Café.

De beste tips om koffie te bewaren

Hier zijn enkele tips om koffie op de juiste manier te bewaren:

  • Luchtdicht bewaren: Bewaar koffie in een speciale koffiezak om blootstelling aan zuurstof te minimaliseren. Dit helpt de koffie vers te houden en voorkomt dat de smaak snel achteruitgaat.

  • Koel en donker: Bewaar koffie op een koele, donkere plaats, zoals een voorraadkast of kelder. Blootstelling aan warmte en licht kan de kwaliteit van de koffie nadelig beïnvloeden, dus vermijd opslag in de buurt van warmtebronnen of direct zonlicht.

  • Vermijd vocht: Koffie absorbeert gemakkelijk vocht en kan daardoor zijn smaak en aroma verliezen. Zorg ervoor dat de opslagcontainer van de koffie droog is en vermijd plaatsen met hoge luchtvochtigheid, zoals boven het fornuis of in de buurt van de gootsteen.

  • Hele bonen versus gemalen koffie: Als je de keuze hebt, koop dan hele koffiebonen in plaats van gemalen koffie. Hele bonen behouden hun versheid langer. Maal de bonen vlak voor gebruik voor een optimale smaakervaring.

  • Beperk blootstelling aan lucht: Open de koffiecontainer alleen wanneer je koffie wilt zetten en sluit deze zo snel mogelijk weer af. Hoe minder blootstelling aan lucht, hoe beter de koffie bewaard blijft.

Door deze tips te volgen, kun je de versheid en smaak van je koffie langer behouden, waardoor je telkens kunt genieten van een heerlijk kopje koffie.

Koffiezakken van Fleur de Café

Koffiezakken van Fleur de Café

Onze koffiebonen worden na het branden direct verpakt in koffiezakken. In de koffiezak zit een ventiel. Door het ventiel kunnen gassen die nog vrij komen na het brandproces makkelijk ontsnappen, maar zuurstof kan niet naar binnen. 

De koffiezakken in ons assortiment hebben naast een ventiel ook een hersluitbare zipsluiting. De koffiebonen blijven goed, donker en luchtdicht bewaard. Bovendien is de koffiezak voorzien van een platte bodem een zogenaamde boxpouch, waardoor de zak stevig blijft staan. 

Het grote voordeel van de Fleur de Café koffieverpakking is de zipsluiting. Daardoor wordt na het eerste gebruik, het lostrekken van de zipsluiting, de koffiezak hersluitbaar. Ideaal wanneer je niet direct een hele kilo koffiebonen in de koffiemolen wilt gooien. Je gebruikt wat je nodig heeft en de rest van de bonen kan goed bewaard blijven in de zak zelf.

Houdbaarheidsdatum koffie

Houdbaarheidsdatum koffiebonen

Als ambachtelijke koffiebranderij vinden we het belangrijk om je een uitgebreid assortiment koffiebonen aan te bieden. Met meer dan 60 verschillende soorten groene koffiebonen uit maar liefst 20 landen, kunnen we zeker aan jouw wensen voldoen. We streven ernaar om jou als consument te laten genieten van onze koffies, daarom hebben we elke maand een speciale koffie van de maand en een aantal koffies met korting die gelden zolang de voorraad strekt.

Bij Fleur de Café beschouwen we de koffie als vers tot 2 maanden na de branddatum. Na deze periode is de koffie nog steeds van goede kwaliteit om te drinken, maar kunnen we geen garantie meer geven op de versheid. Daarom bieden we de "op=op" koffies aan met een korting van 35%. Volgens ons zijn de door ons gebrande koffiebonen tot maximaal een jaar na de branddatum nog steeds geschikt om te consumeren.

We streven ernaar om altijd verse en smaakvolle koffie te leveren, en we raden aan om de koffie binnen een jaar na de branddatum te consumeren voor de beste kwaliteit. Met ons gevarieerde aanbod en zorgvuldig gebrande koffiebonen hopen we jou als koffieliefhebber te kunnen verrassen en verwennen met heerlijke kopjes koffie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over het serveren van thee

22.05.2023

Losse thee of koffie bewaren | tips en bewaaradviezen

Bewaar losse thee en koffiebonen op de juiste manier om de beste smaak te behouden. Onze blikken zijn ideaal om koffie of thee langdurig vers te houden. Ontdek onze handige blikken in ons assortiment voor het optimaal bewaren van losse thee en koffiebonen.
Lees meer
18.10.2022

De leukste cadeaus voor een echte theeliefhebber

Een thee of koffie pakket is een passend cadeau voor de échte koffie en theeleut! Bij Fleur de Café hebben wij de Sint en de Kerstman al een handje geholpen... Bekijk al onze feestelijke cadeaus onder het genot van een heerlijk kopje speculaasthee of rooibos marsepeinthee, die bij de tijd van dit jaar passen!
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
01.09.2020

Wanneer gebruik ik een theezeefje?

Wanneer u losse thee gaat gebruiken is een theezeefje of theefilter nodig. Zo voorkomt u dat u de theeblaadjes in uw mond krijgt.
Lees meer
01.09.2020

Theeverkoop van Fleur de cafe

Zoekt u mooie kwalitatieve en betaalbare losse thee om te verkopen via uw winkel? Dan bent u bij Fleur de Café aan het juiste adres! Wij zijn zelfstandig importeur en melangeren zelf onze losse thee.
Lees meer
01.09.2020

Theeservies

Om losse thee te zetten zijn er allerlei handige hulpmiddelen. In het assortiment van Fleur de Café vindt u een breed scala aan zeefjes en theepotten die geschikt zijn om onze thee in te zetten.
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer
01.09.2020

Theeconcept voor Horeca

Met het horeca theeconcept van Fleur de Café kunt u op eenvoudige en snelle wijze de allerhoogste kwaliteit thee serveren aan uw gasten voor de prijs van een simpel zakje thee. Klantbeleving staat voorop bij het serveren van losse thee.
Lees meer
01.09.2020

Thee voor Horeca

Verse thee in de horeca wordt steeds meer gewaardeerd door gasten. Wie wil er nu niet een heerlijke kop verse thee op een prachtig presenteerblaadje? Veel leuker, mooier en lekkerder dan een 'gewoon' theezakje.
Lees meer
01.09.2020

Thee groothandel voor Horeca

Als thee groothandel voor horeca, winkels en bedrijven leveren wij alleen de beste thee. Wij bieden meer dan 120 theesoorten. Onze theeën worden door onszelf gemelangeerd in onze eigen theemelangeerderij in Deventer.
Lees meer