Sluiten
horeca-thee
Trendy light roast of pittig dark roast | Fleur de Café

Trendy light roast of pittig dark roast

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.

Wat is 'light roast' koffie?

Light roast koffie

Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgraad en ontwikkeld een ander smaakprofiel dan donkerdere brandingen. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen nog niet hebben plaatsgevonden in de bonen en de aroma’s daardoor nog niet zijn ontwikkeld. De termen light roast en cinnamon zijn synoniemen voor licht gebrande koffie. Dit is koffie die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt gebrand.

 

 

 

 

Wat is 'dark roast' koffie?

Dark roast koffie

Donker gebrande koffie is donker van kleur, heeft een lage zuurgraad, wordt als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. De namen dark roast, French Roast of full city roast zijn synomiemen voor donker gebrande koffiebonen. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand.

 

 

 

 

Single Origin

Single origin koffie

Sinds het populairder worden van single origin koffie is de manier van koffiebranden ook veranderd. Lichter branden wordt populairder en donker branden minder gebruikelijk. Meer mensen kiezen voor het drinken van single origin koffie en willen de unieke kenmerken van deze koffie beter ervaren. Door deze koffiesoorten lichter te branden worden de herkomstkenmerken geaccentueerd. Terwijl bij donker branden deze minder te herkennen zijn. De verschuiving naar lichtere brandprofielen gaat gepaard met een verschuiving naar zure smaken. Lichter branden, eigenlijk korter branden resulteert in een hogere zuurgraad en een heel ander smaakprofiel. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen in de bonen niet hebben plaatsgevonden die wel zouden plaatsvinden bij een langere brandtijd.

Light roast of dark roast?

In de wereld van de koffie wordt de trend van single origin koffies over het algemeen gezien als  een beweging naar betere koffie. In veel opzichten is dat zo. Boeren worden beter behandeld door sociale programma's en er is meer transparantie in de industrie. Bovendien drinken we met z’n allen koffie van hoge kwaliteit. Als koffiebrander willen we echter niet zeggen dat light roast beter is dan dark roast. Light roast zal altijd zuurder zijn dan dark roast van dezelfde koffie, simpelweg omdat hitte de zuurgraad meer afbreekt naarmate het langer en heter brand. Daardoor karameliseert de suiker in de koffiebonen, verdwijnt de citrussmaak, maar komen karameltonen naar boven.

Medium roast: balans in zuurgraad en body

Medium roast koffie

Tussen light en dark zit gelukkig ook nog een medium roast. Een medium roast heeft een donkerdere bruine kleur dan een light roast en ziet er rijker uit. Wanneer koffiebonen op deze brandgraad gebrand worden, beginnen de kenmerkende eigen smaken van de koffie plaats te maken voor de smaken en aroma’s die ontstaan door het branden. Daardoor ontstaat er een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. U kunt nog steeds de oorspronkelijke koffie proeven, maar de helderheid van de bonen wordt aangevuld met vollere smaken zoals chocola of karamel.

 

 

 

De kunst van het branden

Kunst van koffiebranden

Elke koffie heeft een optimale brandgraad en elke drinker heeft een eigen voorkeur. Het is de kunst van de koffiebrander om de perfecte brandgraad met de juiste koffieboon te combineren. Wanneer dit gebeurt zal de smaak en de aroma’s van de koffie het best tot zijn recht komen. Dit is ook waar onze koffiebranders elke dag mee bezig zijn. Om voor u de juiste branding met de juiste koffiebonen te combineren zodat de lekkerste smaak naar voren komt.

 

Zin in koffie!

Andere pagina's

De perfect gezette koffiekopje

De perfect kopje koffieHoe zet je een lekkere koffiekopje? Een goede espressomachine is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....

Koffiemolen afstellen

Koffiemolen afstellen ?Na de aankoop van een nieuwe grinder is het noodzakelijk deze goed af te stellen. Dit is een nauwkeurig werkje waar u tijd voor moet nemen. Wilt u meer weten over hoe u dit het beste kunt doen?

De werking van een espressomachine

oorsprong van de koffiebonenEen espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Dit bepaalt namelijk de smaak van de koffie..