Sluiten
horeca-thee
Van bessen tot koffiebonen | Fleur de Café

Van bessen tot koffiebonen

Net als jij vinden wij de kwaliteit en smaak van onze koffiebonen erg belangrijk. Daarom willen wij je als Fleur de Cafe in deze blog  graag meer vertellen over het productieproces van koffiebes tot koffieboon en de invloed van dit proces op de smaak.

Oorsprong
De kwaliteit en de smaak van de koffie begint natuurlijk bij de oorsprong. Hoogst waarschijnlijk is de oorsprong van jouw koffiebonen één van de 70 landen rondom de evenaar waar de koffieplant wordt verbouwd. Deze strook wordt ook wel de "koffiegordel" genoemd.

De landen rond de evenaar zijn geschikt voor het verbouwen van koffiebonen. De landen rond de evenaar zijn geschikt voor het verbouwen van koffiebonen.

Voorbeelden van bekende koffielanden zijn: Brazilië, Colombia, Indonesië, Costa Rica, Oeganda en Ethiopië. Elk koffieland heeft zijn eigen smaak. Daarnaast zijn de weersomstandigheden, de grondsoort, de plantsoort en verwerking  ook van invloed op de smaak.

 

Oogst
Een koffieplant heeft ongeveer drie tot vijf jaar nodig om te groeien, voordat er geoogst kan worden.  Wellicht onnodig om te melden, maar de koffiebes is eigenlijk een vrucht, niet een boon zoals veel mensen denken. De koffiebes  is meestal rood of geel met twee zaden ‘de bonen’ deze zijn omgeven met een zachte laag van slijm en een dunne huid. Het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. De oogsttijd duurt, afhankelijk van het land, zo’n vier maanden per jaar. De koffieplant heeft een levensduur van 25 jaar, daarna moet de plant vervangen worden.

De verwerking tot koffie begint dus met het oogsten van de vrucht. Zodra er wordt geoogst, moeten de bonen worden gescheiden van de bes, dit kan op twee manieren: Washed of unwashed.

‘Washed’ koffiebonen
Bij de ‘washed’ methode wordt, zoals de naam al aangeeft, water gebruikt.

De koffiebonen tijdens het 'washed' proces. De koffiebonen tijdens het 'washed' proces.

Na de vrij selectief pluk worden de bessen in kanalen met stromend water gelegd. In het water komen de onrijpe bessen bovendrijven en worden ze verwijderd. In een machine met een draaiende cilinder of schijf worden de rijpe bonen gepulpt: het vruchtvlees wordt verwijderd om sneller te kunnen drogen. Om te zorgen dat de bonen niet gaan rotten, worden ze vervolgens gefermenteerd in water gedurende ten minste 1-2 dagen en soms langer. Na het fermentatieproces wordt de bonen gewassen en te drogen gelegd in de zon of in de droogmachine. De koffiebonen kunnen vervolgens worden verpakt. De natte methode wordt gebruikt in streken waar veel water beschikbaar is en waar het klimaat te vochtig is voor de droge bereiding.

Deze verwerkingsmethode levert de hoogste kwaliteit koffiebonen op, met een vaak milde en stabiele smaak. Een aantal van ‘s werelds beste en duurste koffiesoorten worden op deze manier geproduceerd.

‘Unwashed’ koffiebonen
De ‘unwashed’ of droge methode is de oudste en meest oorspronkelijke verwerkingsmethode.

De koffiebonen worden gedroogd in de zon. De koffiebonen worden gedroogd in de zon.

De koffieplukkers plukken alle bessen, zowel rijp als onrijp. Na een eerste selectie worden de   koffiebessen met schil en al te drogen gelegd in de zon. Tijdens het drogen worden de bessen regelmatig gekeerd. Na ongeveer 4 weken zijn de bessen goed genoeg gedroogd  en kan met de behulp van een pelmachine de schil van de boon worden geschrapt.  Deze methode wordt toegepast in gebieden waar weinig water is.

Dit proces is eenvoudiger en goedkoper dan de ‘washed’ methode en wordt bij veel koffieproducenten wereldwijd gebruikt.

Kopje koffie
De manier waarop je koffie zet heeft natuurlijk invloed op de smaak van de koffie.  Toch heeft de behandeling van de koffiebonen vóór het branden de meeste invloed op de smaak. Beide verwerkingsprocessen kunnen fantastisch smakende koffiebonen opleveren. Wil je toch een richtlijn dan kun je zeggen dat de washed methode zorgt voor een milde fruitige smaak. Terwijl de unwashed methode zorgt voor een volle en zoetere smaak. Wij moedigen u aan om beide soorten te proberen, en zelf te ontdekken wat de verschillen zijn.