Toen ik, Eva Coudray, in juli bij Fleur de Café binnenkwam om stage te lopen, had ik nog nooit zo veel losse thee bij elkaar gezien. Mijn mond viel open bij het zien van zoveel verschillende soorten thee. Ook kwam ik er achter dat ik heel weinig wist over thee. Terwijl het toch de meest gedronken drank ter wereld is.  Een belangrijke vraag die ik wilde onderzoeken was: Wat is het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?

Theeplant voor zwarte, groene en witte thee

Ik ben op onderzoek uit gegaan en wil graag de antwoorden die ik vond met jullie delen. Ik vond een goed boek over thee en daarin ontdekte ik dat alle soorten thee afkomstig zijn van de plant Camellia sinensis. Het verschil tussen de verschillende soorten thee komt dus blijkbaar niet door de plant, maar door iets anders. Verder lezend kwam ik er achter dat de theeplant door een heel proces gaat voor het als thee verkocht wordt. Wellicht heeft het productieproces iets te maken met de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee?

Het productieproces van thee heeft verschillende stappen:

thee, losse thee, thee plukken, thee plantage

Thee plukken:

 Verwelken: 

Door de thee te laten verwelken verliest het ongeveer 30% water.

Kneuzen:

De blaadjes worden licht gekneusd zodat het oxideren makkelijker gaat en er overtollig vocht uit kan.

losse thee, oxidatie, groene thee, zwarte thee

Oxidatie:

In deze fase laat men de theebladeren reageren met zuurstof waardoor een verkleuring optreed.

Thee drogen, losse thee, groene thee, zwarte thee

Drogen:

Door de theebladeren te drogen in de zon of in een droogoven, stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht.

Theezakken op pallet

Selecteren en verpakking:

De theeblaadjes worden geselecteerd op grootte en verpakt en verscheept naar Fleur de Café.

Het verschil tussen zwarte, groene en witte thee

Aha het geheim van de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee is de oxidatie, het reageren op zuurstof. Om zwarte thee te maken is dit noodzakelijk, maar bij groene en witte thee gebeurt dit niet.  Door het blootstellen van het vochtige theeblad aan zuurstof verkleurt het theeblad naar bruin. Hoe langer het oxideert hoe donkerder de kleur.  Op die manier krijgt zwarte thee de kleur die het heeft. Om verkleuring te voorkomen, verhit, wokt of stoomt men de groene en witte thee. Het vocht verdampt en  kan niet meer oxideren.

Hoe zet je thee?

Afhankelijk van dat proces kan de warme drank oranje of donkerrood kleuren bij het zetten van zwarte thee en geelachtig voor de groene thee. Hoe lang de thee moet trekken hangt helemaal af van de soort thee. Eerlijk gezegd  had ik geen flauw idee dat de manier van theezetten invloed zou hebben op de smaak van de thee.  Toch is het echt waar! De temperatuur van het water en de tijd van trekken is van groot belang voor de smaak.

  • Voor zwarte thee, is de aanbevolen trektijd 3 of 5 minuten. Als het te lang duurt, zal de thee wat tannine ontwikkelen en wordt de thee bitter.
  • Voor groene thee, is de trektijd ongeveer 6 of 7 minuten.
  • De witte thee moet langer trekken omdat het anders geen smaak kan hebben.

Bovendien is de temperatuur van het water erg belangrijk. Een te hoge temperatuur kan sommige vitaminen en andere moleculen zoals de suiker en het aminozuur vernietigen. Bovendien zorgen hoge temperaturen voor een molecuul die verantwoordelijk is voor de hardheid en bitterheid die zich ontwikkelt. De ideale watertemperatuur is 80-95 graden voor zwarte thee, 60 graden voor groene thee en 70 graden voor witte thee.

Wat is de lekkerste thee?

Smaken verschillen en daarom is moeilijk te zeggen wat de lekkerste thee is. Sommige mensen verkiezen de sterke smaak van zwarte thee, terwijl andere juist groene of witte thee lekker vinden. Mijn persoonlijke favoriet is  groene thee. Ik vind de smaak erg lekker en ben ook erg gecharmeerd van de voordelen van groene thee.

Wat zijn de bijwerkingen van thee?

Groene thee wordt over het algemeen gezien  als een gezonde thee. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat groen thee een positief effect heeft op vetverbranding. Bovendien is de thee goed voor je ogen en zijn er berichten over een goede werking bij hartziekten en zelfs kanker. Daarentegen kan zwarte thee stress verminderen! Een wetenschappelijke studie toont aan dat wanneer u regelmatig zwarte thee drinkt stress vermindert de bloeddruk verlaagt. Als laatste werkt witte thee anti-verouderend dankzij de hoge concentratie antioxidanten. Al met al is het drinken van thee is super gezond.

Interesse in onze thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. 

Andere bloggen over theeën

08.11.2022

Wat is losse thee?

Wat is losse thee? Wil je meer weten over losse thee of het verwerkingsproces? Je bent bij ons aan het juiste adres.
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
22.08.2022

De lekkerste theesmaken voor de zomer

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een warme zomerdag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Bent u benieuwd naar onze kruidenthee met diverse gezonde ingrediënten? Lindebloesemthee, gemberthee, brandnetelthee, verveine, etc..
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
05.11.2021

Gezondheidsthee

Gezondheidsthee, een thee met specifieke kruiden die u helpen bij het ondersteunen van uw lichaam. Tot rust willen komen of juist een detox bootst? Een kruidenthee kan u hierbij helpen.
Lees meer
16.09.2020

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee bestellen

Wilt u ook thuis genieten van de heerlijke losse thee smaken van Fleur de Café? Kies voor de kwaliteit van Fleur de Café en verras uw visite.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee zetten? Bekijk tips en adviezen voor alle theesoorten

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Benieuwd hoe u het beste losse thee kunt zetten? Lees de beste tips en adviezen voor het zetten van uw losse thee.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
03.09.2020

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer
11.08.2017

Verschillen in thee: zwart, groen en wit

Wat is nou het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?
Lees meer
04.05.2017

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer