Stagiaire Eva

De bevindingen van stagiaire Eva

Toen Eva Coudray, in juli 2019 bij Fleur de Café binnenkwam om stage te lopen, had ze nog nooit zo veel losse thee bij elkaar gezien. Haar mond viel open bij het zien van zoveel verschillende soorten thee. Ook kwam ze er achter dat ze eigenlijk heel weinig wist over losse thee. Terwijl het toch de meest gedronken drank ter wereld is.  Een belangrijke vraag die Eva wilde onderzoeken was: Wat is het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?

Eva is op onderzoek uitgegaan en wil graag de antwoorden die ze vond met jullie delen. Eva vond een goed boek over thee en daarin ontdekte ze dat alle soorten thee afkomstig zijn van de plant Camellia sinensis. Het verschil tussen de verschillende soorten thee komt dus blijkbaar niet door de plant, maar door iets anders. Verder lezend kwam ze er achter dat de theeplant door een heel proces gaat voor het als thee verkocht wordt. Wellicht heeft het productieproces iets te maken met de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee?

Theeblad van de Camellia Sinensis theeplant

Camellia Sinensis theeplant

Thee mag je officieel thee noemen als de warme infusie gemaakt is van de bladeren van de theestruik Camellia Sinensis. Van deze struik wordt zwarte, groene, oolong en witte losse thee gemaakt. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen, wortels, fruit en ingrediënten die hun smaak afgeven aan warm water zijn in feite infusies of tisanes. Maar doorgaans noemen we alle warme dranken getrokken van losse kruiden, of andere melanges ook gewoon thee.

De Camellia Sinensis groeit het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Kenya.  Alle thee (zwart, groen en witte) zijn afkomstig van de Camellia theestruik. Net als bij wijn wordt het verschil in smaak van thee onder andere bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid. Bijzonder is dat wart, groen en witte theesoorten alle 3 afkomstig zijn van dezelfde theestruik. De groene theebladeren zijn de basis voor deze verschillende theesoorten. De manier van verwerken bepaald of het als zwarte, groene, witte of oolong thee verkocht wordt. 

Het productieproces van thee heeft verschillende stappen

Thee plukken

Thee plukken

De meeste thee wordt nog steeds met de hand geplukt. Om sneller te plukken bevestigt soms een theeplukster met tape scheermesjes op haar vingers. Maar niet elke theeplantage is daar een voorstander van, want door het snijden van het blad beschadig je de plant meer en heeft de struik een langere herstelperiode nodig. Soms wordt er ook gebruikt gemaakt van een plukschaar, dit is een soort ‘heggenschaar met een mandje’, in dit mandje worden de geknipte bladeren dan opgevangen. Maar in de landen waar massaproductie plaatstvindt wordt er machinaal geplukt, dit gebeurd vooral in Kenia maar ook in Japan wordt machinaal geplukt, dit omdat arbeid erg kostbaar is. 

Thee verwelken

Verwelken

De eerste fase is het verwelken van het thee blad. Dit kan in de zon, maar ook in speciale hiervoor ingerichte droogkamers. Tijdens het verwelken verliezen de theeblaadjes wel meer dan 30% van hun vocht. Het verwelken van theeblaadjes duurt gemiddeld 2 tot 8 uur.

Thee

Kneuzen

Na het verwelken van de theebladeren worden de blaadjes licht gekneusd. Het kneusen gebeurd omdat het oxidatieproces dan op gang wordt gebracht en op deze manier het nog aanwezige, overtollig vocht eruit kan.

Theefabriek

Verhitten

Om oxidatie te voorkomen of tussentijds te stoppen worden de theebladeren verhit, zodat het aanwezige vocht verdampt. Dit wordt ook wel 'Killing the Green' genoemd. Het verhitten gebeurt op verschillende manieren. Witte thee wordt bijvoorbeeld gebakken in een droogoven. Groene thee wordt meestal gestoomd (dit is vooral typisch bij Japanse groene thee) of gewokt. Voor de productie van Oolong thee wordt er voor gekozen afhankelijk van de soort thee voor verhitten in een wok of drogen in een droogoven. 

Thee rollen

Rollen

Na het verhitten wordt de thee afhankelijk van de soort gerold of gevormd om zo zijn uiteindelijke vorm te krijgen. Sommige thee wordt tot balletjes gerold, andere krijgen een langwerpige vorm. Het verschilt enorm per theesoort.

Oxidatie

Oxidatie

In de oxidatie fase worden de gekneusde theebladeren blootgesteld aan zuurstof waarop het kan reageren. Hierdoor worden de theeblaadjes donkerbruin. Bij sommige theesoorten laat men de blaadjes maar kort oxideren zodat er alleen een lichte verkleuring ontstaat. Bij zwarte thee laat men de theebladeren volledig oxideren, de bladeren worden dus donker bruin. Hoelang je theebladeren laat oxideren hangt af van de smaak en het aroma van de thee. Gemiddeld duurt een oxidatie van zo’n 20 minuten tot uren. Elke theeplantage heeft zijn eigen techniek om de thee een karakter te geven.

Thee drogen

Drogen

De laatste fase van het productieproces is het drogen van de theebladeren. Door de theebladeren te drogen in de zon of in een droogoven, stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht. Dit gebeurd in speciale droogovens, aan het begin van het droogproces is de temperatuur van de oven 95°C en aan het eind van het droogproces is de temperatuur gedaald naar 40°C. Het drogen van de thee duurt ongeveer 20 minuten.

Het verschil tussen zwarte, groene en witte thee

Aha het geheim van de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee is de oxidatie, het reageren op zuurstof. Om zwarte thee te maken is dit noodzakelijk, maar bij groene en witte thee gebeurt dit niet.  Door het blootstellen van het vochtige theeblad aan zuurstof verkleurt het theeblad naar bruin. Hoe langer het oxideert hoe donkerder de kleur.  Op die manier krijgt zwarte thee de kleur die het heeft. Om verkleuring te voorkomen, verhit, wokt of stoomt men de groene en witte thee. Het vocht verdampt en  kan niet meer oxideren.

Hoe zet je thee?

Afhankelijk van dat proces kan de warme drank oranje of donkerrood kleuren bij het zetten van zwarte thee en geelachtig voor de groene thee. Hoe lang de thee moet trekken hangt helemaal af van de soort thee. De temperatuur van het water en de tijd van trekken is van groot belang voor de smaak. We vertellen in ons blog over losse thee zetten je graag meer.

Interesse in onze thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over theeën

28.03.2023

IJsthee serveren in de horeca

Tijdens die warme zomerdagen is verse ijsthee gemaakt van echte losse thee heerlijk verfrissend. Fleur de Café ontwikkelde drie theeën om zelf ijsthee te maken. Deze theesoorten hebben een fantastische zomerse smaak en bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. De smaak is fris en vol en met 90% minder suiker dan reguliere icetea.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
27.02.2023

De lekkerste theesmaken voor het voorjaar

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een zonnige dag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
25.01.2023

Gezondheidsthee

Gezondheidsthee, een thee met specifieke kruiden die je kunnen helpen bij het ondersteunen van jouw lichaam. Zou je tot rust willen komen of wil je juist een Detox bootst? Een kruidenthee zou je hierbij goed op weg kunnen helpen.
Lees meer
23.01.2023

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.11.2022

Wat is losse thee?

Wat is losse thee? Wil je meer weten over losse thee of het verwerkingsproces? Je bent bij ons aan het juiste adres.
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
24.09.2022

De lekkerste theesmaken voor het najaar

Het is alweer september en dat betekend dat we richting de herfst en de winter gaan. De klok gaat verzet worden, de dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer begint kouder en regenachtiger te worden... Uw klanten zullen zich doen verheerlijken aan een kop koffie of een lekker warme kop thee.
Lees meer
23.08.2022

Hoe maak je ijsthee?

Lekker afkoelen tijdens de warme zomerdagen is met verse ijs thee gemaakt van echte losse thee heerlijk verfrissend. Zelf ijsthee maken is heel makkelijk en heerlijk om te drinken.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Bent u benieuwd naar onze kruidenthee met diverse gezonde ingrediënten? Lindebloesemthee, gemberthee, brandnetelthee, verveine, etc..
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee zetten? Bekijk tips en adviezen voor alle theesoorten

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Benieuwd hoe u het beste losse thee kunt zetten? Lees de beste tips en adviezen voor het zetten van uw losse thee.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee bestellen

Wilt u ook thuis genieten van de heerlijke losse thee smaken van Fleur de Café? Kies voor de kwaliteit van Fleur de Café en verras uw visite.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
03.09.2020

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer