Sluiten
horeca-thee
Gemalen koffie, zo maak je de beste koffie | Fleur de Café

Gemalen koffie

Voor een goed gemalen koffie is de kwaliteit koffieboon uiteraard van onschatbare waarde. Daarnaast verdient een lekker kopje koffie ook een zeer zorgvuldige branding. Een belangrijk onderdeel van lekkere koffie is de maling. Daarom gaan we in deze blog dieper in op de maling van koffie.

Koffiemaling

Een goede basis voor gemalen koffie

Kies vóór de maling eerst uw koffiebonen uit. Om het beste resultaat te behalen, raden wij gemalen koffie van vers gebrande bonen aan. Dat betekent dat u het beste koffie kunt consumeren van bonen die een week tot maximaal een maand geleden zijn gebrand. Koffiebonen zijn langer te bewaren dan gemalen koffie. Als de bonen luchtdicht zijn verpakt, kunnen ze zes maanden worden bewaard. Gemalen koffie bewaart u het beste in een goed afgesloten bewaarblik die geen licht toelaat.

Maalgraad voor goed gemalen koffie

Voor goed gemalen koffie is de maalgraad van groot belang. Bij de koffiemaling geldt als vuistregel: hoe grover de maling, hoe zuurder de smaak. Hoe fijner de maling, des te meer bitter. Elke koffieboon bevat zowel aangename als onaangename smaken. Het is de kunst om de aangename smaken in het kopje op te vangen. Daarbij is de maalgraad van uw koffie één van de belangrijkste variabelen in het zetproces. Zo is de grofste maling uitsluitend bedoeld om koffie te zetten met een cafetière. Daar tegenover is de fijnste maling bijzonder geschikt voor Turkse koffie. Alle overige koffiesoorten vragen om een eigen maling tussen de twee uitersten in.

cremalaagje

Cremalaagje als check

Kijk naar het cremalaagje op de koffie. Is die compact en hazelnootkleurig? Dan heeft u goed gemalen koffie. Ziet u geen cremalaagje, dan is de maling te grof. Lees hier meer over de perfect crema laag. De perfecte koffie ontstaat door de juiste extractietijd. Dit is de tijd die het water nodig heeft om door het koffiemaalsel te lopen en aroma en oliën vrij te zetten. Of de gemalen koffie goed extraheert, heeft met verschillende factoren te maken. Hieronder ziet u een te kort geëxtraheerde koffie, een te lang geëxtraheerde koffie en in het midden de perfecte geëxtraheerde koffie. Zorg ervoor dat uw koffie consistent wordt gemalen: er komen alleen gelijke koffiedeeltjes uit de koffiemolen. Is dat niet het geval, dan loopt u het risico op ongelijke extractie wat de smaak van uw koffie niet ten goede komt. Daarom is het van belang dat de koffieliefhebber die thuis gemalen koffie wil, investeert in een kwalitatief goede koffiemolen.

koffiemolen fleur de cafe

Koffiemolen voor de beste gemalen koffie

Er bestaan zowel handmatige als elektrische koffiemolens. Deze zijn voorzien van (propeller)messen of maalschijven (plat of conisch). De apparaten met maalschijven verdienen de voorkeur, omdat ze zeer consistent malen ongeacht de textuur van de bonen. Het beste kunt u de koffie malen vlak voordat u koffie zet. De koffie goed malen en zetten is geen kunst, maar een vaardigheid. Door veel te oefenen kunt u er een meester in worden. Lees meer over het afstellen van een koffiemolen.

gemalen koffie

Gemalen koffie van Fleur de Café

Fleur de Café biedt van elke soort koffieboon ook een gemalen variant. U kunt deze variant bestellen door eerst de koffie te kiezen en vervolgens het gemalen koffieproduct.

Interesse in onze gemalen koffie?

Kies een koffie en de optie gemalen !

Andere pagina's

Biologische koffie

Biologische koffieBiologische koffie is meer dan de verbouw van koffie zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Afstellen koffiemolenDe koffiemaling is afhankelijk van uw zetmethode. Alles over de verschillende koffiemalingen en zetmethodes.

Koffiecadeau pakket

KoffiecadeauEen koffiecadeaupakket is altijd een goed idee. Bent u op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single orgins of voor een speciaal persoon bestelt u een speciality coffee.