
Koffiemolen kiezen?
Misschien overbodig om te vermelden, maar wil je echt verse koffie schenken, dan is het zelf malen van de koffiebonen een must. Koffie blijft namelijk in de vorm van bonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Daardoor schenk je altijd lekkere verse koffie. Het malen van de koffiebonen gebeurt met een koffiemolen ook wel grinder genoemd. Er zijn verschillende koffiemolens te koop. Welke koffiemolen is de beste keuze?
Professionele koffiemolen
Een horeca koffiemolen moet aan een aantal eisen voldoen. Want een goede koffiemolen is van groot belang. De gelijkmatigheid van de maling is belangrijk. Daarnaast heeft elke koffievariant een eigen grofheid. Koffie malen kunt u het beste zelf doen. Want koffiebonen blijven veel langer vers dan al reeds gemalen koffie.Er zijn verschillende soorten koffiemolens te koop. In ons assortiment vindt u een koffiemaler met een buffer, maar ook grind on demand molens.
Koffiemolen met messen of schijven
Een messenmaler is eigenlijk niet veel meer dan een hele kleine blender: twee messen draaien snel rond en ‚snijden’ de koffiebonen in kleinere stukken. Een schijfmaler heeft twee maalschijven, van bijvoorbeeld staal of keramiek, waartussen koffie verpulverd wordt. De maler hieronder is een voorbeeld van een conische schijfmaler: Een roterende kegel verpulvert de koffie tegen de platte bovenste maalschijf. Bij malers geldt eigenlijk altijd: hoe consistenter de maalgraad, hoe beter.
Koffiemolen afstellen
Wanneer u een mooie koffiemolen heeft gekocht dan is het goed afstellen van de maler een vereiste om ook lekkere koffie te kunnen maken. Daarbij zijn de maalgraad en de dosering erg belangrijk. Zo moet het koffiemaalsel niet te grof zijn, maar liever iets te fijn. De juiste dosering en een constante manier van aanstampen zorgen dan voor de perfecte espresso. In ons artikel Hoe stel ik mijn koffiemolen goed af? krijgt u hier meer informatie over.