Gebrande koffiebonen - Oost-Afrika

Koffiebonen komen uit verschillende werelddelen, voornamelijk uit landen rondom de evenaar. Het klimaat uit deze landen is ideaal voor het kweken van de koffieplant. Voor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud. Overigens groeit het daar nog steeds en heeft Fleur de Cafe verschillende soorten koffiebonen uit Ethiopië in het assortiment.

Filter je resultaten
Er zijn 9 resultaten gevonden
Filters weergeven
Sorteer op
wfo1 Bio

Ethiopie Sidamo gr 2 Arabica 1 Bio 500 gram

Rwanda Arabica 500 gram

wfo1 Koffie van de maand

Koffie van de maand Rwanda Arabica 500 gram

Ethiopie Yirgacheffe 500 gram

wfo1 Direct trade

Uganda Bugishu arabica AA 500 gram

Kenya AA plus 500 gram

Ethiopie Sidamo washed Gr.2 500 gram

Tanzania arabica AA 500 gram

Ethiopië Bench Maji 500 gram

background Layer 1
Voor 12 uur besteld volgende werkdag in huis.
background Layer 1
Dagelijkse levering. Kwaliteit is verslavend!
Layer 1
Voor persoonlijk advies staan wij voor je klaar. Tel: 0570-677722
Oorsprong van koffie

De geschiedenis van koffie

Er bestaat een oud verhaal uit Jemen over de geschiedenis van koffie. In de 8e eeuw werd een jonge herder geïntrigeerd door het gedrag van zijn geiten. Na het weiden bleven de geiten maar springen en springen. De herder ontdekte rode bessen op de grond en zag zijn geiten er van eten. De herder kwam op het idee om de bessen te koken en drinkt het drankje. De herder ervaarde een bijzondere kracht en energie en noemde het 'Kawah' dat kracht en vitaliteit betekent. Vanaf die tijd begonnen ook de monniken het te consumeren. Zij konden daardoor beter wakker blijven tijdens de nachtelijke gebeden.

De koffiehandel komt in de 16de eeuw goed op gang. De havenstad Mokka in Jemen is dan de belangrijkste haven ter wereld voor de koffiehandel. Ook de Europeanen beginnen dit drankje te ontdekken tijdens hun reizen. Om de koffiemonopolie Voor Jemen te behouden, controleerden de sultanen alle tassen voordat de Europeanen vertrokken om ervoor te zorgen dat de zaden waren afgespoeld. Als gevolg hiervan konden de bonen niet ontkiemen en kon koffie niet elders worden gekweekt dan in Jemen en Ethiopië.

Koffie uit Oost-Afrika

Over het algemeen groeit koffie van goede kwaliteit op grote hoogte. Hetzelfde type koffie dat wordt verbouwd op dezelfde hoogte en in hetzelfde klimaat, maar op een ander soort grond, kan toch een andere smaak opleveren! Door de verschillen in grondsoort, klimaat en hoogte verschillen de smaken per soort en per land enorm. Hieronder hebben we de koffieproducerende landen per regio onderverdeeld met daarbij een gemiddelde smaakbeschrijving.

Koffiesoorten uit Afrika

Koffie uit Ethiopië

Koffie uit Ethiopië

Koffiebonen uit Ethiopië zijn van zeer goede kwaliteit. Ze hebben bovendien een uniek smaak. Om de fijne aroma tot zijn recht te laten komen, is een licht branding nodig. De meest bekende soort is de Harrar. Deze is droog, sterk en geurend. De Longberry Harrar is zacht en smaakvol, met een zachte zuurgraad. Hij wordt gezien als de beste Ethiopische koffie. De Yirgacheffe met zijn kleine bonen is iets zuurder. De Sidamo heeft een delicate smaak, uniek en erg geurend. Tot slot de Limu heeft een delicaat aroma, maar is zachter dan de Sidamo.

Koffie uit Kenia

Koffie uit Kenia

Deze koffie is goed in evenwicht, veel aroma en sterk met een gemiddelde zuurgraad. De smaak kom in de buurt van wijn en rode vruchten. De Kenya AA wordt gezien als de beste koffie uit Kenia.

Koffie uit Uganda

Koffie uit Uganda

Le Bugisu "AA" is rijk, puntig en glad. Deze koffie en de beste van de Uganda. De letters 'AA' geven de grootte van de koffiebonen aan.  De Uganda robusta bitterder, een perfecte koffie voor espresso of in een melange.

Koffie uit Tanzania

Koffie uit Tanzania

De «Peaberry» uit Tanzania is zacht en net iets minder zuur dan de Kenya AA.

Koffie uit Kameroen

Koffie uit Kameroen

In Kameroen komen arabica en robusta koffiebonen voor. Beide soorten zijn van goede kwaliteit.

Koffie uit Sudan

Koffie uit Sudan

Dit land produceert veel robusta bonen met intense aroma's die doen denken aan gedroogd graan.

Koffie uit Zimbabwe

Koffie uit Zimbabwe

De koffiebonen hebben een subtiel en fruitig aroma met een gemiddelde body en lichte zuurgraad.

Koffie uit Togo

Koffie uit Togo

Dit Afrikaanse land produceert hoofdzakelijk robusta bonen met een zeer sterk aroma.

Koffie uit Ivoorkust

Koffie uit Ivoorkust

In het Afrikaanse Ivoorkust wordt hoofdzakelijk robusta koffie geproduceerd. De koffiebonen zijn van minder goede kwaliteit, maar hebben een vol en zacht aroma.