Gebrande koffiebonen - Robusta

Ben je op zoek naar overheerlijke en verse Robusta koffiebonen met een body en complexe smaken? Dan zijn de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café een echte aanbeveling. Al onze koffiebonen worden in de koffiebranderij in Deventer gebrand. Onze koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van twee verschillende soorten koffieplanten, namelijk de Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. En Ethopië is het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.

Filter je resultaten
Er zijn 3 resultaten gevonden
Filters weergeven
Sorteer op
wfo1 Meest populair

Noir Desir 1 kg

wfo1 Meest populair

Noir Desir 500 gram

Proefpakket Populair 4 x 500 gram koffiebonen

background Layer 1
Voor 12 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden.
Eigen koffiebranderij en theemixerij. Kwaliteit is verslavend!
phone Created with Sketch.
Voor persoonlijk advies staan wij voor je klaar. Tel: 0570-677722
Arabica vs Robusta

De voordelen van Robusta koffie

Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten, Arabica planten groeien daarintegen in hoger gelegen gedeelten. Als we de bonen gaan vergelijken dan is de Robusta koffieboon kleiner en ronder van vorm. De robusta is minder veeleisend als het gaat om temperatuur en hoogte, daarnaast is de boon ook minder gevoelig voor ziektes. De robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak, vaak wordt dit als bitterder ervaren. Robusta is ideaal om te gebruiken in melkvarianten als cappuccino en latte macchiato. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne, hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.

Verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen groene arabica en robusta bonen? We kunnen er zeker een paar noemen.

  • Prijs: Arabica koffie is duurder dan robusta. Om de prijs van een gebrande koffiemelange te drukken kan een deel robusta toegevoegd worden aan een melange.
  • Cafeïne: Een robusta koffieboon bevat veel meer cafeïne dan een arabica koffieboon. Cafeïne is een natuurlijke bescherming tegen parasieten en ziektes. De robustaplant beschermt zich noodzakelijkerwijs beter door middel van de cafeïne.
  • Smaak: Arabica bonen zijn verkrijgbaar in een breed smaakpallet van zoet zacht tot kruidig en sterk, maar ook smaken als chocolade en fruit komen voor. Terwijl de robusta in minder  verfijnde smaak te omschrijven is, maar vaak wel zorgt voor een volle, stevige body bij een melange.
  • Groei: De arabica plant groeit op grote hoogte van ongeveer 1000-2000 meter. De robusta daarentegen groeit tot 1000 meter hoogte.
  • Kwaliteit: Hoewel de populariteit van Arabica koffie enorm is, wil dat niet zeggen dat alle arabica koffie van dezelfde hoge kwaliteit is. Specialty koffie uitgezonderd. Het kan zelfs zijn dat hoge kwaliteit robusta bonen in alle opzichten beter scoren dan lage kwaliteit arabica bonen. Toch is het zo dat robusta het beste tot zijn recht komt in een koffiemelange met arabica bonen. Robusta zorgt voor een goede creme laag en een stevige body.
De koffiegordel

Robusta koffieproducerende landen

De grootste koffieteelt in koffieproducerende landen in Azië richten zich op Robusta boon. Vietnam is het grootste koffieproducerende land in Azië, Vietnam levert weinig tot geen Arabica bonen, de productie bestaat hoofdzakelijk uit robusta koffie. De Vietnamese koffie is sterk en kan een chocolade smaak hebben. Net zoals in Vietnam, wordt in Cambodja en op de Philipijnen hoofdzakelijk robusta geproduceerd. Maar niet alleen in Azië wordt Robusta geproduceerd, in Afrika zijn er ook een aantal landen die hoofdzakelijk Robusta produceren. In het Afrikaanse Ivoorkust wordt hoofdzakelijk robusta koffie geproduceerd. De koffiebonen zijn van minder goede kwaliteit, maar hebben een vol en zacht aroma. Het Afrikaanse land Togo En Sudan produceren ook hoofdzakelijk robusta bonen met een zeer sterk en intens aroma.