Sluiten
horeca-thee
Koffiemolen afstellen | Fleur de Café | Voor fijnproevers

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het afstellen van een koffiemolen is een zeer nauwkeurig werk. Wanneer u daar even de tijd voor neemt dan heeft u daar veel profijt van. Bekijk hieronder de video.

U kunt de volgende instructies opvolgen:

  • Vul het bonenreservoir.
  • Zet de maalstand eerst op de fijnste stand. Uw machine zal nu niet kunnen malen, omdat de maalschijven helemaal op elkaar zitten.
  • Zet vervolgens de maalstand in één keer op grof. Dit is ongeveer een 3/4 omwenteling. De maalschijven staan nu van elkaar af.
  • Vanaf dit punt gaat u de maalstand instellen naar steeds fijner. Kleine stapjes van minder dan 1/4 omwenteling.
  • Bij het instellen van de maalstand steeds het maalsel van de eerste seconden weggooien en pas dan wat maalsel opvangen in een kopje of in je hand.

Wat is de optimale maling voor een lekkere koffie?

De maalstand voor espresso is goed wanneer deze aanvoelt tussen suiker en zout. Het maalsel moet in kleine brokjes uiteen vallen. Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 23 seconden in uw kopje.  De kleur is hazelnootbruin en vormt een karakteristiek tijgerpatroon in het kopje. De stroom is ononderbroken en vloeit stopperig als honing in het kopje. Het koekje dat achterblijft in de filterdrager is mooi stevig, niet te droog maar ook zeker niet te nat. 

Te grof

Te grof gemalen koffie

Uw koffie loopt te snel door. Het koekje is droog. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof.

Optimale maling

Optimale koffiemaling

Een optimale koffiemaling loopt in een stroom door. De crèmelaag heeft een hazelnootbruine kleur in een tijgerpatroon. Er zijn wel meer criteria voor een perfecte koffie

Te fijn

Te fijn gemalen koffie

Uw koffie loopt te langzaam door. Het water heeft moeite om door de stevige puck heen te komen. Het koekje is erg nat of heeft zelfs een laagje water.

 

dosering koffieDosering bepalen

Wanneer u de juiste maalgraad heeft bereikt, wordt het tijd om de dosering aan te passen. Normaal is er tussen 7 en 9 gram nodig om een kopje koffie te zetten. Het aanpassen van de dosering gaat bij elke koffiemolen op een iets andere manier. Zoals bij een Fiorenzato F64 of Cunill Tron molen. De indicatie is bij elke molen het aantal seconden waarin de bonen gemalen worden. U kunt de hoeveelheid koffie wegen per maling. U kunt ook een kopje koffie zetten. Als de koffie te snel doorloopt en de koekje is nat. Dan moet er meer koffie worden gedoseerd. 

Wanneer moet je de maling van je koffiemolen checken?

De molen stelt u de eerste keer af bij de aankoop van een nieuwe molen, bij het wisselen van koffiemelange, bij het veranderen van het weer, bij slijtage van de maalschijven.

Bij een nieuwe koffiemolen

Wanneer u een nieuwe koffiemaler aangeschaft heeft deze geen standaard maling. U moet deze afstellen op uw koffie en koffiemachine.

Bij het wisselen van koffiemelange

Koffiebonen verschillen van elkaar in grote, volume, brandgraad, versheid. Al deze verschillen zijn van invloed op het koffiemaalsel. Wanneer u een ander soort koffiemelange gaat gebruiken is het aan te raden de koffiemolen aan te passen.

Bij slijtage van de maalschijven

De maalschijven van uw koffiemolen kunnen na verloop van jaren slijten. Soms is het nodig om de maalschijven dan te laten vernieuwen. Soms is het aanpassen van de dosering ook al voldoende om nog lang plezier te hebben van uw grinder. Vaak is het nodig om de maal tijd iets langer te maken om dezelfde hoeveelheid koffiemaalsel te krijgen.

 

 

TechnischedienstOnderhoud en reparatie

Maalt uw molen niet meer? Een oorzaak kan een steentje tussen uw koffiebonen zijn. Zet dan de maalgraad op z'n grofst, veelal valt het steentje er dan doorheen. Zo niet, haal dan de bonenstolp van uw molen en zuig met een stofzuiger voorzichtig, de binnenkant leeg. Het reinigen van uw koffiemolen is aan te bevelen elke keer wanneer de bonenstolp leeg is. Het uitzuigen van het het maalwerk en van de uitloop is vaak al voldoende. Let daarbij op dat u geen losse onderdelen opzuigt en ga nooit met een onderdeel in de uitloop. Daar beschadigt u namelijk makkelijk de antistatische strip. Deze strip bestaat uit een soort haartjes waarlangs het maalsel glijdt en zorgt dat het maalsel ontlaadt. Wilt u het afstellen en onderhouden van uw koffiemolen uitbesteden? Dat kan! Lees hier meer over op de pagina Machine onderhoud & reparatie.

 

Te fijn of te grof ?

  • Loopt uw koffie te snel door en houdt u een nat koekje over? Pas dan de dosering aan. U heeft meer maalsel nodig in uw bakje. 
  • Loopt uw koffie te langzaam door en houdt u een nat koekje over? Pas dan de maalstand aan. De maalgraad mag dan iets grover.
  • Loopt uw koffie te snel door en blijft er een droog koekje over? Dan is een te grove maalgraad de oorzaak. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof.

Andere pagina's

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Afstellen koffiemolenDe koffiemaling is afhankelijk van uw zetmethode. Alles over de verschillende koffiemalingen en zetmethodes.

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Afstellen koffiemolenMisschien overbodig om te vermelden, maar wil je echt verse koffie schenken, dan is het zelf malen van de koffiebonen een must. Koffie blijft namelijk in de vorm van bonen langer houdbaar dan gemalen koffie. Daardoor schenk je altijd lekkere verse koffie.

De perfect gezette koffie

De perfect kopje koffieHoe zet je een lekker kopje koffie? De juiste maling is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox.