Sluiten

Oorsprong koffiebonen | Fleur de Café | Voor fijnproevers

De oorsprong van de koffiebonen

Voor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud. Overigens groeit het daar nog steeds en heeft Fleur de Cafe verschillende soorten koffiebonen uit Ethiopië in het assortiment.

koffiehandel in Jemen

Geit is eerste koffie consument

Er bestaat echter een mooi verhaal uit Jemen over de geschiedenis van koffie. In de 8e eeuw werd een jonge herder geïntrigeerd door het gedrag van zijn geiten. Na het weiden blijven de geiten maar springen en springen. De herder ontdekt rode bessen op de grond en ziet de geiten er van eten. De herder komt op het idee om de bessen te koken en drinkt het drankje. De herder ervaart een bijzondere kracht en energie en noemt het 'Kawah' dat kracht en vitaliteit betekent. Vanaf die tijd begonnen ook de monniken het te consumeren. Zij konden daardoor beter wakker blijven tijdens de nachtelijke gebeden.

Ontdekking van het koffiebranden

Dat de koffiebonen ook gebrand konden worden werd enige tijd later ontdekt door twee monikken uit Jemen, Sciadli en Aydrus. Op een regenachtige dag leggen ze de bonen te drogen in een schoorsteen. Na terugkomst van hun gebed blijken de bonen een heerlijke geur te verspreiden. Het branden van koffie is hiermee ontdekt. De Arabieren zijn degenen geweest die de koffie oorsprong een boost hebben gegeven. Koffie krijgt allerlei toepassingen, onder andere een medicinale. Linneaus gaf midden 18de eeuw de naam Coffea Arabica aan de bonen omdat hij in de veronderstelling was dat de koffiebonen in Arabië groeide. 

De koffiehandel van Arabië naar Europa

De koffiehandel komt in de 16de eeuw goed op gang. De havenstad Mokka in Jemen is dan de belangrijkste haven ter wereld voor de koffiehandel. Ook de Europeanen beginnen dit drankje te ontdekken tijdens hun reizen. Om de koffiemonopolie Voor Jemen te behouden, controleerden de sultanen alle tassen voordat de Europeanen vertrokken om ervoor te zorgen dat de zaden waren afgespoeld. Als gevolg hiervan konden de bonen niet ontkiemen en kon koffie niet elders worden gekweekt dan in Jemen en Ethiopië.

Koffiebes uitzoeken

Nederlander: Koffiedieven

Aan het eind van de 17e eeuw werd door een Nederlander een koffieplant gestolen en meegenomen naar Indonesië. Al snel kwamen er koffieplantages in Batavia en Java en ook in Zuid-Amerika. De andere koloniserende landen volgen al snel hun voorbeelden starten ook met plantages in hun nederzettingen. Vandaag de dag loopt er een brede band van koffieproducerende landen tussen beide keerkringen rond de evenaar. De zogenaamde 'coffee belt'.

Ongebrande koffie bestellen

Fleur de Cafe heeft een breed assortiment koffiebonen uit de in dit artikel genoemde oorsprong koffielanden, zowel arabica als robusta. Afkomstig uit landen in,  Afrika, Azië, Zuid- en Midden-Amerika. U kunt deze via onze webshop online per kilo bestellen als ongebrande koffiebonen of als versgebrande koffie.

Andere pagina's

De perfect gezette koffie

De perfect kopje koffieHoe zet je een lekker kopje koffie? De juiste maling is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....

Losse thee

Losse theeWilt u thuis genieten van de heerlijke smaak van echte verse thee? Van fris tot zoet en van winters tot zomers, voor elke smaak hebben wij wel een thee in onze collectie. Onze theeën maken elk moment speciaal.

Koffie voor Horeca bij Fleur de cafe

Horeca koffie

Over smaak valt te twisten, over kwaliteit niet. Wij van Fleur de Café leveren alleen de beste koffiebonen voor de Horeca. Wij bieden u koffiebonen uit ongeveer 20 verschillende landen aan, de zogenaamde single origins. ...