Sluiten

Private label koffie

Uw eigen koffiemelange | Fleur de Café | Voor fijnproevers

Uw eigen koffiemelange samenstellen

Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.  Een groot voordeel van het kiezen voor het maken van een eigen koffiemelange is de constante kwaliteit. Koffie is een natuurproduct en kan door schommelingen in het klimaat per oogst verschillen in smaak. Door gebruik te maken van meerdere soorten bonen in een melange wordt de smaak constant gehouden. Onze koffie melangeur houdt per oogst goed in de gaten of er invloed is op de smaak van de melanges en past deze desgewenst ook aan. Zo komen u en uw klanten nooit voor een verassing te staan, maar kunt u altijd genieten van uw eigen koffie.

Wat bepaald de smaak van koffie?

Om een juiste keuze te maken uit de verschillende koffiesoorten is het goed om meer te weten over hoe en waardoor de smaak van koffie wordt bepaald. De smaak van koffiebonen wordt door heel veel verschillende oorzaken beïnvloed. Oorzaken die bovendien van jaar tot jaar kunnen verschillen afhankelijk van de oogst.

Grofweg kunnen de volgende factoren van invloed zijn:

  • Waar komt de koffieboon vandaan? Lees meer
  • Is het een arabica of een robusta boon? Lees meer
  • Wanneer worden de koffiebessen geoogst? Lees meer

Al deze factoren geven een groene koffieboon een bepaald karakter. Dit karakter wordt tijdens het koffiebranden omgezet naar een smaak. Alle ingrediënten van de koffieboon zoals suiker, vet, zuur, cafeïne, water en aroma  worden door verhitting omgezet naar kleur, smaak, geur en mondgevoel.

Koffieproeven

Koffie proeven gebeurt door de eigenschappen van de smaak, geur en het mondgevoel te bepalen.

Body koffiesmaakHet mondgevoel wordt bepaald door de ‘body’ van de koffie. De body is een uitdrukking voor de dikte (viscositeit) van de koffie en draagt bij aan het gevoel van de rijkdom van de koffie. De body van koffie wordt meestal aangeduid met termen als licht,medium of vol. Hoe langer de koffiebonen gebrand worden hoe voller de smaak. Wordt de boon echter té donker gebrand dan zal de volle smaak snel verdwijnen.

 

Zuur koffiesmaakBij de smaakbepaling onderkennen we de zuurgraad en de bitterheid. De zuurgraad moet daarbij wenselijk scherp en een aangename smaak zijn, niet een over- gefermenteerde zure smaak. Wanneer de koffie licht gebrand is zal de zuurgraad hoger zijn dan wanneer de koffie donker gebrand wordt.

 

Bitter koffiesmaakDe bitterheid kan in koffie best aanwezig zijn, maar moet echter gecontroleerd worden. Bitterheid wordt beïnvloed door de mate van branden, hoe langer de koffiebonen gebrand worden, hoe bitterder de koffie zal smaken. Bij goede kwaliteit arabica koffiebonen is nooit sprake van bitterheid.

 

AromaAroma’s zijn er enorm veel. Een aroma wordt in twee fases ervaren met de neus en mond. Om de juiste aroma’s te onderscheiden is veel training nodig. Over het algemeen komt het aroma van de koffie het beste naar boven bij een Medium roast. Een Ethiopië Yirgacheffe koffie heeft een zeer bloemig aroma het ruikt zelfs bijna naar thee, terwijl een Colombiaanse koffie een aroma heeft van chocolade met noten.

 

In onderstaande schema ziet u hoe de duur van koffiebranden de verschillende eigenschappen beïnvloed. 

schema smaakprofiel koffie

Andere pagina's

De perfect gezette koffie

De perfect kopje koffieHoe zet je een lekker kopje koffie? De juiste maling is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....

Koffiesmaken

Koffiesmaken voor Horeca

Smaken verschillen, daarom bieden wij voor ieder koffieliefhebber wat wils. De Fleur de Cafe koffie blends zijn door ons zelf gemelangeerd en worden in onze eigen koffiebranderij in Deventer vers gebrand. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van toevoegingen of smaakversterkers. Dit maakt de koffie van Fleur de Café de beste en gezondste keuze ...

Lattiz: beste melkopschuimer voor Horeca

Lattiz: melkopschuimer voor HorecaEén derde van alle koffie die besteld wordt in de horeca, is een cappuccino of latte macchiato. Melkvarianten zijn nog steeds razend populair. Dé oplossing om aan de grote vraag naar melkschuim te voldoen is de Lattiz melkschuimmachine. De Lattiz is speciaal ontwikkeld voor horecaprofessionals...

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox.