Sluiten
horeca-thee
Rwanda koffie | Fleur de Café | Koffie en thee voor fijnproevers

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land

Uit dit Oost-Afrikaanse land komen de meeste ongebrande koffiebonen van de circa 450.000 kleine koffieboeren. Meestal verbouwen zij slechts een paar honderd koffieplanten, doorgaans van het Bourbonras. De rest van de grond is hard nodig voor de eigen voedselproductie. In dit prachtige, groene en heuvelachtige land liggen de meeste koffieboerderijen op een zeer gunstige hoogte (1.250 – 2.050 meter) voor de verbouw van koffie. Bovendien regent het genoeg en is de bodem zeer vruchtbaar. Vanwege al deze redenen staat de smaak van Rwandese koffie heel hoog aangeschreven.

 

Cup of Excellence koffie

Cup of Excellence koffie

De laatste jaren hebben Rwandese koffieboeren regelmatig een Cup of Excellence in wacht weten te slepen. Deze award staat internationaal op het allerhoogste niveau. De juryleden proeven en ruiken elke koffie tenminste vijf keer. En de beste 30 (met een score van meer dan 87) zeker nog een keer. De Cup of Excellence vindt plaats sinds 1999 en wordt georganiseerd door de ACE (Alliance for Coffee Excellence). Alleen ACE-leden kunnen hier de Cup of Excellence-koffie kopen. De ACE staat er voor in dat de prijswinnende koffieboeren hun rechtmatige deel ontvangen.

 

 kivumeer

Het Kivu-meer

De regio waar Fleur de Café zijn nieuwe Rwanda-koffie vandaan haalt, ligt bij het Kivu-meer: 89 km lang, 48 km breed en op sommige plaatsten 480 meter diep. Het gebied rondom Kivu is van vulkanische oorsprong. Hierdoor bevinden zich veel verschillende mineralen in de bodem. Wederom een extra pluspunt voor deze ongebrande koffiebonen.

Rwandese koffie

De eerste koffiebonen uit Rwanda

Duitse missionarissen brachten de eerste koffieplanten aan het begin van de 20e eeuw naar Rwanda, ‘Het land van de duizend heuvels’. Maar het duurde nog zeker 25 jaar voordat de productie enigszins op gang kwam. Dat proces werd wreed verstoord door de komst van de Belgen, die het land na de Eerste Wereldoorlog koloniseerden. Er werden ondermeer stevige koffiebelastingen opgelegd aan de Rwandese boeren. Na de onafhankelijkheid in 1962, begon de serieuze productie van koffie opnieuw.

Koffie: Nat wassen en nat fermenteren

Koffie: Nat wassen en nat fermenteren

Dankzij de Rwandese regering en belangrijke ontwikkelingsorganisaties zoals USAID hebben de boeren veelal coöperaties opgezet. Daardoor konden ze gezamenlijk wasstations bouwen. In het hele land staan zeker zo’n 300. Verreweg de meeste daarvan zijn in handen van lokale corporaties van kleine koffieboeren. De koffiebessen worden nat gewassen en vervolgens ook nat gefermenteerd. Natte fermentatie is stabieler dan droge fermentatie. Daarbij ligt er altijd het gevaar op de loer dat het water besmet kan raken door uit de koffiebonen vrijkomende mineralen en suikers die micro-organismen aantrekken. Fermentatiewater moet daarom goed in de gaten worden gehouden en regelmatig ververst.

Wegzuiveren van koffie

Zowel de Rwanda- als de Burundi-koffie hebben alles in zich om écht groot te worden. Maar er bestaan wel wat kleine kinderziektes, die er nog uitmoeten. Op vele manieren probeert men nu deze onregelmatigheden weg te zuiveren en de vooruitzichten daarvoor zijn goed.

koffiesmaak

De smaak van Rwanda-koffie

Velen hebben de smaak van Rwanda-koffie al bloemrijk beschreven: een body van zacht en zoet, vergelijkbaar met het vruchtvlees van witte druiven met een uitstapje naar perzik en sinaasappelbloesem. Verder kent de Rwanda-koffie een zijdezachte textuur met een nasmaak van rijke caramel en witte chocolade. Gezien de kwaliteit en de bijzondere smaak van onze ongebrande Rwanda-koffiebonen uit de omgeving van het Kivu-meer, is Fleur de Café er trots op om deze magnifieke koffie aan zijn klanten te kunnen aanbieden.

Rwanda Peaberry koffiebonen 1 kilo ongebrand
Rwanda Peaberry 1 kilo ongebrand

Meer informatie

Rwanda Peaberry arabica koffie
De Rwanda peaberry arabica koffie komt uit de ...

Meer informatie

Andere pagina's

Koffie Cadeau pakket

KoffiecadeauEen koffiecadeaupakket is altijd een goed idee. Bent u op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single orgins of voor een speciaal persoon bestelt u een speciality coffee.

Biologische koffie

Biologische koffieBiologische koffie is meer dan de verbouw van koffie zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

De oorsprong van de koffiebonen

oorsprong van de koffiebonenVoor zover bekend ligt de koffie oorsprong in het land Ethiopië en groeide het daar in het tropisch regenwoud.Er bestaat echter een mooi verhaal uit Jemen over de geschiedenis van koffie...