
Supremo of Excelso Colombia koffie
De koffiesortering vindt plaats op basis van grootte van de boon. Hoe rijper de bes, hoe groter de boon en hoe meer de smaak ontwikkeld is. Op basis van de sortering ontstaan eigenlijk twee soorten koffiebonen die voor export geschikt zijn:
- Supremo 17-18 screen size
- Excelso 15-16 screen size
Het kan dus heel goed zijn dat beide bonen van dezelfde struik komen, maar de ene boon als Excelso verkocht wordt en de ander als Supremo. Daarnaast kan het ook zijn dat koffiebonen gekweekt in een mircoklimaat en van uitzonderlijke kwaliteit gemengd worden met bonen van een normale kwaliteit. Doordat de belangrijkste criteria voor de Coffee Federation de screen size is. Door deze manier van sortering is koffie uit Colombia altijd van zeer stabiele kwaliteit.
Single estate koffie uit Colombia
Toch zijn er ook steeds meer speciale koffiesoorten uit Colombia afkomstig. Deze zijn herkenbaar aan een regionale naam of naam van de koffieboerderij (finca). Het kan dan gaan om koffiebonen van een bepaalde koffiesoort zoals een bourbon of typica. De koffie afkomstig van één bepaalde boerderij noemen we een single estate koffie. Daardoor kunnen die koffiebonen een meer uitgesproken smaak hebben dan een normale Supremo of Excelso. Vooral koffie uit het zuidwestelijk deel van het land, de regio’s Narino, Cauca en Huila worden als single estate koffie verkocht.
Specialty coffee in plaats van Coca
Sinds de vredesoverkeenkomst tussen de FARC en de Colombiaanse regering ondertekend is, worden steeds meer boeren gestimuleerd om andere gewassen te gaan verbouwen. Voorheen werden zij onder bescherming van de FARC gedwongen om coca te verbouwen. De regering is nu bezig deze boeren te helpen andere gewassen te verbouwen. Het verbouwen van 'speciality coffee' kan een goed alternatief zijn. Er kan dus nog veel moois verwacht worden uit het koffieland Colombia. Lees meer.