
Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie. Als groothandel, importeur en koffiebrander. Er zijn hier al heel wat kilootjes ongebrande koffiebonen binnengekomen en als gebrande koffiebonen hier weer weggegaan. Je kan dus wel zeggen dat wij ruime ervaring hebben met het zwarte goud. Toch is het altijd leuk en interessant wanneer er nieuwe aspecten over koffie bekend worden.

SKAL-certificaat
Wij hebben beide soorten, zowel biologische als conventionele ongebrande bonen in ons assortiment. Het onderscheid tussen deze koffiebonen zien wij doordat er ‘Organic’ bij binnenkomst op de jutezak en op de factuur staat. De leverancier van de ongebrande koffiebonen heeft op zijn beurt een officieel certificaat waaruit blijkt dat hij biologische bonen mag verkopen. Ook wij als koffiebranderij hebben zo’n officieel certificaat. In Europa worden biologische producten gecontroleerd door de SKAL. Wanneer er dus een groene sticker op een artikel zit met een SKAL nummer dan kun je ervan uitgaan dat je een biologisch geteeld product in handen hebt.

Onderzoek naar biologische koffiebonen
Een student van de Wageningen Universiteit wilde graag een aantal koffiesoorten van ons gebruiken voor haar onderzoek. De vraag die zij wilde beantwoorden was: is er een onderscheid te vinden tussen biologische en niet-biologische koffiebonen? Ze laat zich echter niet zomaar door een sticker overtuigen. Ze wil zelf onderzoeken of biologisch ook echt biologisch is. Ze gebruikt allerlei analysetechnieken om aan de hand van de chemische samenstelling te kunnen achterhalen of koffiebonen biologisch geteeld zijn. Bovendien kan zij met een combinatie van drie technieken achterhalen uit welk continent de koffiebonen afkomstig zijn. De technieken zijn SCiO, NIR (met infrarood) en PTR-ToFMS. De combinatie van deze technieken blijkt voor een interessante uitkomst te zorgen. Een aantal als conventioneel gekochte koffiebonen blijken door deze techniek wel degelijk biologische koffiebonen.

Kleine boer gaat voor biologisch
Ja, zelfs zonder groen stickertje wordt door meer koffieboeren verstandig en duurzaam verbouwt. Iets dat wij al wel vermoeden, zeker bij onze single estate koffiesoorten. Vooral de kleine koffieboeren verbouwen van nature liever biologisch. Ze zijn namelijk zuinig op hun land en op de toekomst van dat land en daardoor op hun inkomen. Daardoor is voor hen biologische koffiebonen verbouwen een logische stap, niet om aan de vraag van ons westerse consumenten te voldoen, maar een noodzaak voor henzelf en de toekomst en zo hoort het ook.
Bedankt beste student voor het doorlichten van onze koffiesoorten. We zijn er wijzer van geworden.