biologische koffiebessen, koffie, koffiebonen

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie. Als groothandel, importeur en koffiebrander. Er zijn hier al heel wat kilootjes ongebrande koffiebonen binnengekomen en als gebrande koffiebonen hier weer weggegaan. Je kan dus wel zeggen dat wij ruime ervaring hebben met het zwarte goud. Toch is het altijd leuk en interessant wanneer er nieuwe aspecten over koffie bekend worden.

SKAL-certificaat

SKAL-certificaat

Wij hebben beide soorten, zowel biologische als conventionele ongebrande bonen in ons assortiment. Het onderscheid tussen deze koffiebonen zien wij doordat er ‘Organic’ bij binnenkomst op de jutezak en op de factuur staat. De leverancier van de ongebrande koffiebonen heeft op zijn beurt een officieel certificaat waaruit blijkt dat hij biologische bonen mag verkopen. Ook wij als koffiebranderij hebben zo’n officieel certificaat voor biologische thee en koffie. In Europa worden biologische producten gecontroleerd door de SKAL.  Wanneer er dus een groene sticker op een artikel zit met een SKAL nummer dan kun je ervan uitgaan dat je een biologisch geteeld product in handen hebt.

biologische koffie

Onderzoek naar biologische koffiebonen

Een student van de Wageningen Universiteit wilde graag een aantal koffiesoorten van ons gebruiken voor haar onderzoek. De vraag die zij wilde beantwoorden was: is er een onderscheid te vinden tussen biologische en niet-biologische koffiebonen? Ze  laat zich echter niet zomaar door een sticker overtuigen. Ze wil zelf onderzoeken of biologisch ook echt biologisch is. Ze  gebruikt allerlei analysetechnieken om aan de hand van de chemische samenstelling te kunnen achterhalen of koffiebonen biologisch geteeld zijn. Bovendien kan zij met een combinatie van drie technieken achterhalen uit welk continent de koffiebonen afkomstig zijn. De technieken zijn SCiO, NIR (met infrarood) en PTR-ToFMS.  De combinatie van deze technieken blijkt voor een interessante uitkomst te zorgen. Een aantal als conventioneel gekochte koffiebonen blijken door deze techniek wel degelijk biologische koffiebonen.

 

koffieboer

Kleine boer gaat voor biologisch

Ja, zelfs zonder groen stickertje wordt door meer koffieboeren verstandig en duurzaam verbouwt. Iets dat wij al wel vermoeden, zeker bij onze single estate koffiesoorten. Vooral de kleine koffieboeren verbouwen van nature liever biologisch. Ze zijn namelijk zuinig op hun land en op de toekomst van dat land en daardoor op hun inkomen. Daardoor is voor hen biologische koffiebonen verbouwen een logische stap, niet om aan de vraag van ons westerse consumenten te voldoen, maar een noodzaak voor henzelf en de toekomst en zo hoort het ook.

Bedankt beste student voor het doorlichten van onze koffiesoorten. We zijn er wijzer van geworden.

Ontdek onze biologische producten
Ontdek onze biologische producten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over duurzaamheid

12.06.2023

Biologische thee en koffie

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Wat heb je nodig om biologische producten te mogen verkopen? En wat is het verschil tussen biologisch en fair trade? Het belangrijkste om te weten is dat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manieren worden verbouwd.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
22.03.2023

Deventer Koffie, fair trade koffiebonen uit Oeganda

Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
08.02.2019

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan de circulaire economie. Wij hebben een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden: onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.
Lees meer
07.12.2017

Deventer Koffie na 1 jaar groot succes

Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen.
Lees meer