lattiz, melkschuim, koffiebranderij, koffie, thee

Cappuccino, latte macchiato lekker door goed melkschuim

Koffievarianties met melkschuim nemen nog steeds toe in populariteit. Zo kennen we natuurlijk de cappuccino en de latte macchiato. Binnen deze koffiesoorten zijn er dan weer allerlei variaties mogelijk. Een dubbele espresso met melkschuim voor een flat white of een enkele cappuccino zonder cafeïne voor een babyccino. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zelfs steeds meer horeca waar je gewoon aan geeft hoeveel shots espresso op de hoeveelheid melk je wilt. Een trend die vooral in hippe koffiezaken met een echte barista haalbaar is. Voor de meeste consumenten en ook voor het meeste horeca is nog steeds de cappuccino en latte macchiato de meest gebruikte naam voor de meest bestelde koffie.

Welke koffiesoort gebruiken voor een lekkere cappuccino?

 

Een goede en lekkere cappuccino of latte worden natuurlijk bepaald door het soort koffie. De geschikte koffieboon voor een melkvariant is pittig en vaak donker gebrand. Het is geweldig als de horeca meerdere koffiebonen heeft en dus voor de melkvarianten een speciale koffieboon maalt.

Wat voor melk wordt er gebruik in een melkautomaat?

Naast een goede, pittige espresso is de melk en de manier van opschuimen super belangrijk.  Het ergste wat je kunt overkomen is een cappuccino uit een automaat. In de automaat wordt melkpoeder of granulaat met waterstoom en druk omgezet tot een dun laagje wittig schuim. Hoewel het qua uiterlijk, met wat fantasie, nog best in de buurt komt van een cappuccino, verraad de smaak toch het tegendeel. Horecabedrijven kiezen voor een volautomaat als de productie hoog moet liggen en als er veel wisselend personeel is. Snelheid en aantallen zijn belangrijk, plus een constante ‘kwaliteit’.  Begrijpelijk maar toch stelt het mij als consument teleur als ik bijvoorbeeld in een gerenommeerde Wellness een automatencappuccino krijg. Terwijl op de kaart de meest gezonde en kwalitatieve smoothies en sapjes staan, allemaal vers bereidt en prachtige om te zien, en de koffie is dan van belabberde kwaliteit. Waarom niet investeren in een mooie koffiemachine met verschillende koffiebonen en een goede melkschuimmachine?!

cappuchino, melkschuim, latte

Waarom is de Lattiz een goede melkopschuimer voor Horeca's?

Dé uitkomst voor horeca die veel melkschuimschenken is de Lattiz.  Deze melkschuimmachine geeft met één druk op de knop, altijd de juiste kwaliteit melkschuim. FrieslandCampina heeft deze machine bedacht en het werkt geweldig. Er gaat een pak echte melk een zogenaamde bag-in-box in en deze wordt op een bepaalde manier geschuimd en verwarmd. Terwijl de barista de espresso’s klaarmaakt. Kan tegelijkertijd de melk doorlopen. Op deze manier kun je zo’n 6 cappuccino’s in een minuut klaarmaken. Wat ook erg mooi is aan de Lattiz, je kunt de dikte van het melkschuim zelf bepalen per soort variant. Dus wil je de cappuccinomelk iets dunner, zodat deze nog geschikt is voor je latte kunsten dan kan dat, of je latte macchiato melk iets dikker zodat deze minder snel vermengt met je espresso dan kan dat ook.

Hoe werkt Lattiz in de praktijk?

Het melkpak zit in een doos met daarin een zak van 4 liter melk. Deze Lattiz bag-in-box gaat in zijn geheel in de Lattiz machine. De aanwijzingen op de doos spreken voor zich. Na het plaatsen van de Lattiz bag-in-box geeft de machine automatisch het aantal houdbaarheidsdagen aan. Bij een nieuw pak melk is dit 10 dagen.

Eigenlijk zitten er alleen maar voordelen aan de Lattiz. Het melkschuim is altijd van constante kwaliteit en het maken van cappuccino en latte macchiato wordt voor alle personeelsleden mogelijk. Daardoor wordt  zelfs in een drukke horeca of Wellness een cappuccino een traktatie die smaakt naar meer.

Interesse in onze lattiz melkopschuimer
Wij geven uw graag advies

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Andere bloggen over koffiezetwijze

14.09.2020

Latte art uit een printer: Ericoffee koffie printer

Met de Ericoffee koffieprinter maakt u van elke cappuccino een feestje voor uw klant. Met een app kan de klant zelf een foto of tekst op het schuim laten printen. Bovendien kan de Ericoffee ook fullcolour op brood, cupcakes of bier printen. Ook perfect voor events.
Lees meer
14.09.2020

Latte art

Met latte art geeft u uw kopje koffie net wat extra liefde mee. Laat uw gasten glimlachen dankzij de perfecte café latte met de bonen van Fleur de Café.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
18.07.2019

Mokkapot, dé ideale koffiemaker

Als ik op vakantie ga, belandt de mokkapot standaard in mijn bagage. Het koffieapparaatje is namelijk lekker makkelijk om mee te nemen en bovendien ben ik dan ook op de camping verzekerd van prima koffie. Het is dan wel officieel geen espresso, maar de koffie die je met een mokkapot zet is heerlijk van smaak. En bovendien pure romantiek. Op je knieën voor je gasstel, in de buitenlucht, het gepruttel, de geur. Op en top vakantiegevoel wat mij betreft.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso.
Lees meer
26.01.2017

Cappuccino, latte macchiato lekker door goed melkschuim

Dit is waarom lattiz een goede melkopschuimer is voor de horeca en het perfecte, romige melkschuim geeft.
Lees meer