Alleen in onze webshop heb je keuze uit meer dan 140 soorten theemelanges. Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Alleen zo geniet je optimaal van de lekkerste kop thee. Echter komt de bereidingswijze soms best nauw kijken. Benieuwd hoe je het beste losse thee kunt zetten? Lees de beste tips en adviezen voor het zetten van jouw losse thee in deze blog. We vertellen je graag per theesoort hoe je deze het beste bereidt.

Hoe zet je losse thee?

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Dit heeft te maken met het proces dat de theebladen of de kruiden ondergaan, nadat deze geoogst zijn. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden als watertemperatuur en hoeveelheid thee. Alleen op die manier haal je het beste uit je thee. Een waterkoker met een temperatuurmeter is een echte must voor elke theeliefhebber. Controleer eenvoudig de temperatuur van je water, om de perfecte bereidingswijze aan te houden.

De herkomst van zwarte thee, groene thee en witte thee

De theeplant Camellia sinensis wordt geteeld op plantages die meestal op een berghelling liggen. Een vochtig en warm klimaat stimuleert de groei en smaak van de bladeren. Denk aan landen als India, China, Japan en Kenia. De smaak van de thee wordt bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid. Hoe hoger de tuin, des te beter de kwaliteit van de thee. Witte thee is over het algemeen kostbaarder dan andere theesoorten. Voor witte thee worden alleen de eerste, jonge knoppen en jonge blaadjes van de theestruik gebruikt. De knoppen worden alleen gedroogd of licht gebrand.

Hoe zet ik zwarte thee?

Hoe zet ik zwarte thee?

Om een heerlijke zwarte thee te zetten, is het belangrijk om heet water met een temperatuur van 90 graden te gebruiken. Pak een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje ongeveer 1 schepje met het doseerlepel. Dit komt overeen met ongeveer 2 gram. Voor een nog betere smaak is het aan te raden om de theepot eerst even om te spoelen met heet water.

Hoe zet ik groene thee?

Hoe zet ik groene thee?

Groene theebladeren zijn niet geoxideerd, zoals zwarte bladeren. Het is daarom belangrijk om geen kokend water te gebruiken bij het zetten van groene thee. Kokend water zal namelijk de bladeren verschroeien en het smaakprofiel van de thee veranderen. Dit geeft anders een bittere en wrange smaak. De ideale temperatuur van het water is ongeveer 70-80 graden Celsius. Laat de thee vervolgens voor 2-4 minuten trekken. Gebruik voor een kopje groene thee één schepje met het doseerlepel, wat overeenkomt met ongeveer 2 gram.

Als je geen waterkoker met een temperatuurmeter hebt, kun je groene thee ook op een andere manier bereiden. Zo kun je eerst het water koken en vervolgens het deksel van de waterkoker openen en het drie minuten laten afkoelen. Een andere optie is om een scheut koud water toe te voegen aan jouw kopje of pot.

Hoe zet ik witte thee?

Hoe zet ik witte thee?

Om de beste smaak uit witte thee te halen, is het belangrijk om het water niet te heet te laten worden. Laat het water afkoelen tot ongeveer 70-80 graden Celsius. Door kokend heet water te gebruiken, zal de thee bitter en wrang smaken. Plaats de witte thee in een theezeefje en laat het vervolgens ruim 8 minuten trekken om de smaak volledig te laten ontwikkelen. Een schepje met het doseerlepel (ongeveer 2 gram) per kopje is voldoende.

Hoe zet ik kruidenthee?

Hoe zet ik kruidenthee?

De Kruidenthee staat ook wel bekend als Tisanes. Deze wordt bereid vanuit verschillende soorten planten, waardoor de bereidingswijze kan variëren. Over het algemeen wordt kruidenthee gezet met kokend water (100°C). Om de kruiden de ruimte te geven om te trekken, is het raadzaam om een zeefje, theepot of tisanière te gebruiken. Afhankelijk van het volume van de kruidenthee, volstaan 1 à 2 doseerlepels per glas. Zo kun je optimaal genieten van de smaak en aroma's van de kruidenthee.

Hoe zet ik rooibos thee?

Hoe zet ik rooibos thee?

Voor het zetten van rooibosthee is kokend heet water van 100 graden Celsius de ideale temperatuur. Het grote voordeel van rooibosthee is dat het geen cafeïne bevat. Hierdoor kun je de thee gerust wat langer laten trekken, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.

Kruidenthee of tisane, gezond alternatief

Tegenstrijdig genoeg mag kruidenthee eigenlijk geen thee worden genoemd. Dit is omdat er helemaal geen theeblad aan te pas komt, in tegenstelling tot zwarte, groene of witte thee. Dat is ook de reden waarom kruidenthee geen theïne of looizuur bevat. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd. Voor het gemak noemen we het toch maar even een kruidenthee. En zoals de naam al verraadt, is de thee samengesteld uit smaakvolle kruiden.

Interesse in ons thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over thee

01.01.2024

Is losse thee wat voor mijn horecabedrijf?

Overweeg je om losse thee te verkopen? Dat kan het weleens je beste idee ooit zijn. Losse thee in de horeca wordt namelijk met de dag populairder. Je kan met losse thee genieten van veel voordelen. Het is smaakvoller, milieuvriendelijker en een lust voor het oog. Met losse thee serveer je een ware beleving. Je klant kan het citroenschijfje in de citroenthee zien. Je gast gaat de thee die jij serveert echt ervaren. De horeca kiest steeds vaker voor losse thee. Is het ook wat voor jouw bedrijf?
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer
01.09.2020

Thee groothandel voor Horeca

Als thee groothandel voor horeca, winkels en bedrijven leveren wij alleen de beste thee. Wij bieden meer dan 120 theesoorten. Onze theeën worden door onszelf gemelangeerd in onze eigen theemelangeerderij in Deventer.
Lees meer

Thee van de Rooibos plant

De rooibosplant groeit uitsluitend in Zuid-Afrika. De naaldjes van de plant verkleuren tijdens het verwerkingsproces van groen naar rood. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van jouw Rooibosthee zal zijn.