Hoe zet je losse thee?
Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Dit heeft te maken met proces die het theeblad of de kruiden ondergaan nadat deze geoogst zijn. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden als watertemperatuur en hoeveelheid thee. Alleen op die manier haalt u het beste uit de thee. Een waterkoker met een temperatuurmeter is een must wanneer u een echte theedrinker bent. Wanneer u rekening houdt met de geadviseerde zettemperatuur dan kunt nog meer genieten van uw kopje losse thee.
De herkomst van zwarte thee, groene thee en witte thee
De theeplant Camellia sinensis wordt geteeld op plantages die meestal op een berghelling liggen, het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Japan en Kenya. De smaak van de thee wordt bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid. Hoe hoger de tuin, des te beter de kwaliteit van de thee. Witte thee is over het algemeen kostbaarder dan andere theesoorten. Voor witte thee worden alleen de eerste, jonge knoppen en jonge blaadjes van de theestruik gebruikt. De knoppen worden alleen gedroogd of licht gebrand.
Hoe zet ik zwarte thee?
Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram. Tip: Spoel voor gebruik uw theepot even om met heet water.
Hoe zet ik groene thee?
Omdat groene theebladeren niet zijn geoxideerd zoals zwarte bladeren, moet u nooit kokend water gebruiken. Dit verschroeit de bladeren en verandert het smaakprofiel van de thee. De thee krijgt dan een bittere wrange smaak. Als u geen waterkoker met een temperatuurvariabele heeft, kook dan eerst het water, open vervolgens het deksel van de waterkoker en laat het drie minuten afkoelen. Of voeg eenvoudig een scheut koud water toe aan uw kopje of pot. Laat het in ieder geval afkoelen tot 70-80C graden. Doe u thee in een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Hoe zet ik witte thee?
Zet u witte thee dan is het belangrijk dat u het water na het koken laat afkoelen tot 70-80C graden. Gebruikt u kokend heet water dan zal de witte thee bitter en wrang smaken. Doe u thee in een theezeefje en laat het vervolgens ruim 8 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.
Hoe zet ik kruidenthee?
Kruidenthee, ook bekend als tisanes, komen van verschillende planten, waardoor ook het thee zetten verschilt. In het algemeen is echter te stellen dat kruidenthee gezet wordt met kokend water (100 °Celsius). Gebruik voor het zetten van kruidenthee een zeefje of theepot waar de kruiden de ruimte hebben om te trekken. Ook een tisaniere is heel geschikt. Afhankelijk van het volume van de kruidenthee is 1 a 2 doseerlepels voldoende voor een glas thee.
Hoe zet ik rooibos thee?
Rooibos thee kun je zetten met kokend water. Rooibosthee bevat geen cafeïne dus je kun de thee gerust wat langer laten staan.
Kruidenthee of tisane, gezond alternatief
Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee eigenlijk geen thee, omdat er geen theeblad (zwarte, groene of witte thee) in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen wij ze toch kruidenthee. En zoals de naam al verraad is de thee samengesteld uit kruiden.
Thee van de Rooibos plant
De rooibosplant groeit uitsluitend in Zuid-Afrika. De naaldjes van de plant verkleuren tijdens het verwerkingsproces van groen naar rood. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de Rooibosthee.