Hoe zet je losse thee?
Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Dit heeft te maken met proces die het theeblad of de kruiden ondergaan nadat deze geoogst zijn. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden als watertemperatuur en hoeveelheid thee. Alleen op die manier haalt u het beste uit de thee. Een waterkoker met een temperatuurmeter is een must wanneer u een echte theedrinker bent. Wanneer u rekening houdt met de geadviseerde zettemperatuur dan kunt nog meer genieten van uw kopje losse thee.
De herkomst van zwarte thee, groene thee en witte thee
De theeplant Camellia sinensis wordt geteeld op plantages die meestal op een berghelling liggen, het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Japan en Kenya. De smaak van de thee wordt bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid. Hoe hoger de tuin, des te beter de kwaliteit van de thee. Witte thee is over het algemeen kostbaarder dan andere theesoorten. Voor witte thee worden alleen de eerste, jonge knoppen en jonge blaadjes van de theestruik gebruikt. De knoppen worden alleen gedroogd of licht gebrand.
Hoe zet ik zwarte thee?
Om een heerlijk kopje zwarte thee te zetten, is het belangrijk om water te gebruiken dat goed gekookt is en een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Gebruik een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje ongeveer 1 schepje met het doseerlepel, wat overeenkomt met ongeveer 2 gram. Voor een nog betere smaak is het aan te raden om de theepot eerst even om te spoelen met heet water.
Hoe zet ik groene thee?
Groene theebladeren zijn niet geoxideerd zoals zwarte bladeren, daarom is het belangrijk om nooit kokend water te gebruiken bij het zetten van groene thee. Kokend water zal namelijk de bladeren verschroeien en het smaakprofiel van de thee veranderen, waardoor de thee een bittere en wrange smaak krijgt. Als je geen waterkoker met een temperatuurmeter hebt, kun je eerst het water koken en vervolgens het deksel van de waterkoker openen en het drie minuten laten afkoelen. Een andere optie is om een scheut koud water toe te voegen aan jouw kopje of pot. Het is in ieder geval belangrijk om het water af te laten koelen tot ongeveer 70-80 graden Celsius voordat je de groene thee gaat zetten. Vervolgens kun je de thee in een theezeefje doen en het 2-4 minuten laten trekken. Gebruik voor een kopje groene thee één schepje met het doseerlepel, wat overeenkomt met ongeveer 2 gram.
Hoe zet ik witte thee?
Om de beste smaak uit witte thee te halen, is het belangrijk om het water niet te heet te laten worden. Na het koken van het water, laat het even afkoelen tot ongeveer 70-80 graden Celsius voordat je de witte thee zet. Door kokend heet water te gebruiken, kan de thee bitter en wrang smaken. Plaats de witte thee in een theezeefje en laat het vervolgens ruim 8 minuten trekken om de smaak volledig te laten ontwikkelen. Een schepje met het doseerlepel (ongeveer 2 gram) per kopje is voldoende.
Hoe zet ik kruidenthee?
Kruidenthee, ook wel tisanes genoemd, worden bereid uit verschillende soorten planten, waardoor de manier van zetten kan variëren. Over het algemeen wordt kruidenthee gezet met kokend water (100°C). Om de kruiden de ruimte te geven om te trekken, is het raadzaam om een zeefje, theepot of tisanière te gebruiken bij het zetten van kruidenthee. Afhankelijk van het volume van de kruidenthee, volstaan 1 à 2 scheppen van een doseerlepels per glas thee. Zo kun je optimaal genieten van de smaak en aroma's van de kruidenthee.
Hoe zet ik rooibos thee?
Voor het zetten van rooibosthee is kokend water de ideale temperatuur. Het grote voordeel van rooibosthee is dat het geen cafeïne bevat, waardoor je de thee gerust wat langer kunt laten trekken zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.
Kruidenthee of tisane, gezond alternatief
Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee eigenlijk geen thee, omdat er geen theeblad (zwarte, groene of witte thee) in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen wij ze toch kruidenthee. En zoals de naam al verraad is de thee samengesteld uit kruiden.
Thee van de Rooibos plant
De rooibosplant groeit uitsluitend in Zuid-Afrika. De naaldjes van de plant verkleuren tijdens het verwerkingsproces van groen naar rood. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de Rooibosthee.