
Verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen
Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen arabica en robusta koffiebonen? We kunnen er zeker een paar noemen.
- Prijs: Arabica koffie is duurder dan robusta. Om de prijs van een koffiemelange te drukken kan een deel robusta toegevoegd worden aan een melange.
- Cafeïne: Een robusta koffieboon bevat veel meer cafeïne dan een arabica koffieboon. Cafeïne is een natuurlijke bescherming tegen parasieten en ziektes. De robustaplant beschermt zich noodzakelijkerwijs beter door middel van de cafeïne.
- Smaak: Arabica bonen zijn verkrijgbaar in een breed smaakpallet van zoet zacht tot kruidig en sterk, maar ook smaken als chocolade en fruit komen voor. Terwijl de robusta in minder verfijnde smaak te omschrijven is, maar vaak wel zorgt voor een volle, stevige body bij een melange.
- Groei: De arabica plant groeit op grote hoogte van ongeveer 1000-2000 meter. De robusta daarentegen groeit tot 1000 meter hoogte.
- Kwaliteit: Hoewel de populariteit van Arabica koffie enorm is, wil dat niet zeggen dat alle arabica koffie van dezelfde hoge kwaliteit is. Specialty koffie uitgezonderd. Het kan zelfs zijn dat hoge kwaliteit robusta bonen in alle opzichten beter scoren dan lage kwaliteit arabica bonen. Toch is het zo dat robusta het beste tot zijn recht komt in een koffiemelange met arabica bonen. Robusta zorgt voor een goede creme laag en een stevige body.

Koffie van grote hoogte: Arabica koffie.
De arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter. Hij is terug te vinden in berggebieden. Deze plant groeit optimaal met een temperatuur tussen 18 en 21 graden. Daarbij heeft de boon een korte periode van droogte nodig om de bloem te ontwikkelen. De arabica koffieboon is door deze klimaateisen wel gevoeliger voor ziektes. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. De Arabicaboon is daardoor zachter en voller van smaak.

De voordelen van robusta koffie.
Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten. De koffieboon is kleiner en ronder van vorm. De robusta is minder veeleisend als het gaat om temperatuur en hoogte. De boon is ook minder gevoelig voor ziektes. De robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Vaak wordt dit als bitterder ervaren. Robusta is ideaal om te gebruiken in melkvarianten als cappuccino en latte macchiato. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne. Hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.