arabica versus robusta

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen?

De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 % uit Arabica koffie en 30% uit Robusta koffie. Arabica en Robusta koffiebonen worden beide veel gedronken. Wat zijn de verschillen? Je leest hier de belangrijkste verschillen op een rij:

  • Smaak: De Arabicaboon is er in een breed smakenpallet. Deze populaire koffieboon kan zoet-zacht of sterk-kruidig zoals de Espresso Magnifique. Je kan bij Arabica-bonen zelfs chocoladetinten proeven, zoals bij de Mocca Bourbon. Bij de Uganda Bugisu Arabica komen de fruittinten meer naar voren. Je hebt veel te kiezen!
    Robusta-bonen zijn sterk en bitter van smaak. Daarom is robusta heerlijk in melkvarianten, zoals in een kopje cappuccino of latte. Robustabonen zorgen voor een volle en stevige body. Daarom wordt deze boon meestal in een melange gebruikt. Een voorbeeld voor zo’n heerlijk melange is onze Noir Desir. Hier zit namelijk 25% Robustabonen in.
     
  • Afkomst: De Arabica- en Robustabonen zijn afkomstig van twee verschillende planten. De Arabica komt van de Coffea Arabica. De Robusta komt van de Coffea Canephora Robusta. Beide soorten komen oorspronkelijk uit Ethiopië.
     
  • Kwaliteit: Arabica bonen worden meestal hoger gewaardeerd dan Robusta bonen. Dit komt doordat arabica-boon op hogere gebieden groeit. Toch is de Arabica niet altijd van hogere kwaliteit. Bij Fleur de Café wordt veel meer gelet op de plantage waar de koffieboon groeit. De bodem waarop de koffieplant groeit zegt namelijk veel meer over de kwaliteit. Net als het brandproces. De kwaliteit van de koffie hangt af van de wijze van branden. Arabica koffie hoeft niet altijd beter te zijn. Wel wordt deze koffieboon vaak puur gedronken. Robusta wordt vaker gebruikt in een melange.
     
  • Prijs: Robusta koffie is de goedkoopste van de twee. Simpelweg komt dit doordat de robusta-plant is een stuk ‘robuster’ is. De plant kan beter tegen ziektes. Ook groeien er meer bessen aan de robustaplant. Dit zorgt voor een grotere opbrengst en dat is voordelig voor de prijs. Het is dus slim om Robustabonen te kiezen als je de prijs van een koffiemelange wil verlagen.
     
  • Cafeïnegehalte: Robustabonen bevatten meer cafeïne dan Arabicabonen. Dus als je van koffie met minder cafeïne houdt, is Arabica de betere keuze.
Espresso

Arabica is qua smaakvariatie de beste keuze

Arabicabonen zijn extreem smaakvol. Het is veruit de meest gebruikte boon. Ook bevat de koffie van deze boon minder cafeïne dan de Robustaplant. Dit is te danken aan de hoogte waarop Arabicaplant groeit. Deze groeit op zo’n 1800 meter hoog. Door deze hoogte bereiken bacteriën de plant minder goed en bevat de arabica koffie minder cafeïne.

Als je van een goed kopje koffie houdt kies je de Arabicabonen. Een heerlijke variant is de Peru Arabica. Deze bonen zorgen voor een volle en zoete koffie. Zo kun je optimaal van je kopje genieten! Natuurlijk heeft het land van afkomst en de manier waarop je de koffie zet invloed heeft op de smaak. Maar als je het goed zet zullen de Arabicabonen je niet teleurstellen.

arabica versus robusta

Robusta is perfect in melange of bij melkvarianten

De Arabicabonen lijken nu de betere keuze. Toch heeft de Robustaboon ook zeker zijn charme! Ten eerste is de Robustaboon kleiner en ronder van vorm. Hierdoor kunnen de bonen gelijker gebrand worden. Het tweede kenmerk is de hoeveelheid cafeïne. Een koffiekop van robsuta-bonen is rijker aan cafeïne. Dat is dus lekker wakker worden!

Robustabonen zijn bitter. Dit is perfect als je graag melk-koffie drinkt. Heb je liever een melkvariant, zoals de cappuccino of de latte macchiato? De Noir Desir is hier een goeie basis voor. Dit is ook de perfecte keuze als je van iets bittere koffie houdt. De bonen zijn namelijk donkerder gebrand. Dat geeft het die bittere smaak.

Kies jouw favoriete koffiebonen

In de meeste gevallen is Arabica de betere en meest veelzijdige koffieboon. Voor melanges, koffies met melk of liefhebbers van bittere koffie is Robusta de nummer één. Ze hebben beide hun charme, de keuze is aan jou. Nu je meer weet over de beide koffietypes, weet je beter welke koffieboon het beste bij jou past.

Of je nou kiest voor de volle smaak van Arabica met de Peru Arabica. Of voor wat extra energie van de cafeïne of een heerlijke melkvariant met Robusta bestel je de Noir Desir. Bij Fleur de Café heb je de keuze uit zo’n zestig verschillende koffiebonen. Genoeg keuze dus!

Als je het nog niet helemaal weet kun je altijd nog ons proefpakket uitproberen. Hiermee maak je kennis met vier van onze populairste bonen. Bekijk de producten hieronder en geniet van de beste arabica en robsuta-koffies!

Bestel jouw favoriete arabica of robusta koffie

wfo1 Meest populair

Noir Desir 500 gram

Peru arabica 500 gram

Proefpakket Populair 4 x 500 gram koffiebonen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer