Arabica en Robusta bonen

Verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

 

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen arabica en robusta koffiebonen? We kunnen er zeker een paar noemen.

  • Prijs: Arabica koffie is duurder dan robusta. Om de prijs van een koffiemelange te drukken kan een deel robusta toegevoegd worden aan een melange.
  • Cafeïne: Een robusta koffieboon bevat veel meer cafeïne dan een arabica koffieboon. Cafeïne is een natuurlijke bescherming tegen parasieten en ziektes. De robustaplant beschermt zich noodzakelijkerwijs beter door middel van de cafeïne.
  • Smaak: Arabica bonen zijn verkrijgbaar in een breed smaakpallet van zoet zacht tot kruidig en sterk, maar ook smaken als chocolade en fruit komen voor. Terwijl de robusta in minder  verfijnde smaak te omschrijven is, maar vaak wel zorgt voor een volle, stevige body bij een melange.
  • Groei: De arabica plant groeit op grote hoogte van ongeveer 1000-2000 meter. De robusta daarentegen groeit tot 1000 meter hoogte.
  • Kwaliteit: Hoewel de populariteit van Arabica koffie enorm is, wil dat niet zeggen dat alle arabica koffie van dezelfde hoge kwaliteit is. Specialty koffie uitgezonderd. Het kan zelfs zijn dat hoge kwaliteit robusta bonen in alle opzichten beter scoren dan lage kwaliteit arabica bonen. Toch is het zo dat robusta het beste tot zijn recht komt in een koffiemelange met arabica bonen. Robusta zorgt voor een goede creme laag en een stevige body.
Koffieplanten op grote hoogte

Koffie van grote hoogte: Arabica koffie.

De arabica plant groeit op extreem grote hoogte, gemiddeld zo’n 1500 meter. Hij is terug te vinden in berggebieden. Deze plant groeit optimaal met een temperatuur tussen 18 en 21 graden. Daarbij heeft de boon een korte periode van droogte nodig om de bloem te ontwikkelen. De arabica koffieboon is door deze klimaateisen wel gevoeliger voor ziektes. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen parasieten en ziekten. Omdat de arabica planten op extreem grote hoogte groeien, worden deze planten minder blootgesteld aan dieren en ziekten. De Arabica bonen bevatten hierdoor minder cafeïne dan de Robusta bonen. De Arabicaboon is daardoor zachter en voller van smaak.

Espresso

De voordelen van robusta koffie.

Robusta planten groeien ook in lager gelegen gedeelten. De koffieboon is kleiner en ronder van vorm. De robusta is minder veeleisend als het gaat om temperatuur en hoogte. De boon is ook minder gevoelig voor ziektes. De robusta heeft door de stevigere weerstand ook een stevigere smaak. Vaak wordt dit als bitterder ervaren. Robusta is ideaal om te gebruiken in melkvarianten als cappuccino en latte macchiato. Robusta koffie bevat twee keer zoveel cafeïne. Hierdoor krijg je dat beetje extra energie op je werkdag voor als je dit even nodig hebt.

Interesse in onze ongebrand koffie?
Wij geven graag advies !

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over ongebrand koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer