We kunnen allemaal wel een aantal merken opnoemen die in onze ogen gezonde producten maken. Ik denk zelf meteen aan Zonnatura en Weleda. Geen idee of hun producten ook echt gezond zijn, maar bij mij is hun ‘branding’ in ieder geval gelukt. Veel Duitse merken vinden het ook heerlijk om met gezond of wetenschappelijk verantwoord hun producten te verkopen. Met  een echte ‘doktor’ om de artikelen aan te prijzen, wordt de geloofwaardigheid vergroot.  Het  nadeel is wanneer ‘herr doktor’ er toch enigszins naast zit en de schadeclaims binnendruppelen. Het gezonde imago van het merk is dan moeilijk hoog te houden.

Kruidenthee

Wij als Fleur de Café kiezen er liever voor om onze klanten zelf te laten kiezen wat zij gezond vinden. Toch wil ik een aantal theesoorten uit ons assortiment onder de loep nemen die van zichzelf super gezond zijn en niet vanwege onze merknaam. Die theesoorten vallen onder de categorie kruidenthee en zoals de naam al verraad is de losse thee samengesteld uit kruiden. Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee dus eigenlijk geen thee, omdat er geen theeblad (zwarte, groene of witte thee) in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen wij ze toch kruidenthee

Brandnetel, brandnetelthee, losse thee

Brandnetelthee

Brandnetels zijn tegenwoordig misschien wel de meest gehate planten. Ze groeien overal, ze prikken en laten vervolgens ook nog eens irritant jeukende bultjes achter en zijn niet eens mooi. Brandnetels kampen met een behoorlijk imago probleem zou je kunnen zeggen.  Toch worden brandnetels al vanaf de oude Griekse en Romeinse tijd geroemd om hun bijzondere eigenschappen en in die tijden gebruikt als groente en medicijn. Het drinken van deze gezonde kruidenthee getrokken van gedroogde brandnetelblaadjes heeft ook nu nog een bijzonder gezonde uitwerking zoals:

 • Brandnetel goed is voor de huid. Het voorkomt en geneest huiduitslag, steenpuisten, acné, zweren en het gaat vette huid en haren tegen.
 • Brandnetel barst van de voedingsnutriënten en is daardoor zeer goed tegen bloedarmoede, mineraaltekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen, voorjaarsmoeheid of na tijdens het herstel van een langdurige ziekte.
 • Brandnetel is een versterkende plant tegen allergische aandoeningen zoals huisstofmijtallergie, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking.
 • Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend.
 • Brandnetel is goed voor de botten.
gemberwortel, losse thee, kruidenthee, gemberthee, gezonde thee

Gemberthee

De wortel van de gemberplant wordt van oudsher als specerij en als kruidengeneesmiddel gebruikt. Van de gesneden wortel kan zowel in verse als in droge vorm thee worden gezet.  Waarbij het gebruik van de gedroogde vorm nog  beter is, omdat tijdens het droogproces alleen de werkzame stoffen in de wortel achterblijven. Het drinken van gemberthee is in opmars en dat is niet zo verwonderlijk want ook deze gezonde kruidenthee heeft bijzondere eigenschappen:

 • Gemberthee helpt de maag  en darmen te kalmeren. Gember kan misselijkheid door reisziekte en ochtendmisselijkheid verlichten.
 • Gember helpt stress te verminderen en verbetert je gemoedsrust.
 • Versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen infecties, verkoudheid en griep.
 • Verbetert de doorbloeding. Gember bevat diverse vitamines, mineralen en aminozuren die de bloedcirculatie in het lichaam kunnen verbeteren.
 • Natuurlijke pijnstiller. Of je nu hoofdpijn hebt, pijnlijke ledematen van de kou of spierpijn na een intensieve training, gemberthee kan het ongemak helpen te verlichten.
 • Gemberthee kan je helpen gewicht te verliezen; gember versnelt de spijsvertering. Daarnaast helpt gember vet te verbranden.
kamillethee, losse thee, kruidenthee, gezonde thee

Kamillethee

Wie kent dit bloemetje niet? Een geel geurig bolletje met witte bloemblaadjes er om heen. Het groeit zo maar in de natuur vaak op braakliggende terreinen of in de berm. De kwetsbare uitstraling van het bloemetje laat je niet vermoeden wat de uitwerking kan zijn. Van de gedroogde bloemetjes kan thee gezet worden. Het drinken van deze gezonde kruidenthee  is bijzonder gezond:

 • Neem zodra je hoofdpijn of migraine voelt opkomen een kop kamillethee. In het beginstadium kan kamille de hoofdpijn afzwakken.
 • Kamillethee werkt ook ontspannend wanneer je stress ervaart.
 • Ook werkt kamille ontstekingsremmend, pijnstillend en desinfecterend.
 • Daarnaast is kamille heel heilzaam bij griep en verkoudheid.
Lindebloesem, lindebloesemthee, losse thee, kruidenthee, gezonde thee

Lindebloesemthee

Lindebloesem is de bloesem afkomstig van de Lindeboom. Dus eigenlijk geen kruid, maar meer een bloementhee. De Linde is een boom en wordt van oudsher als heilig beschouwd. De boom bracht leven en voedsel voort en daardoor vaak als vrouwelijk beschouwd. In de volksgeneeskunde wordt lindebloesemthee als zeer gezond beschouwd:

 • Het drinken van lindebloesemthee werkt als vocht-, zweet- en urine uitdrijvend middel
 • Wetenschappelijk aangetoond is de werking bij verkoudheid en droge prikkelhoest.
 • Lindebloesemthee kan ingezet worden bij angst, slapeloosheid en prikkelbaarheid en stress.
 • Het kan helpen bij spijsverteringsproblemen, zeker als die met spanningen samenhangen.

Andere kruidentheesoorten

Er zijn nog veel meer gezonde theesoorten in ons assortiment te vinden die ik u toch ook nog wil noemen met de belangrijkste eigenschap.

Verveine thee

Verveine

wordt veel in Frankrijk gedronken, werkt kalmerend  en daardoor heel geschikt als avondthee.

Munt thee

Munt

het drinken van muntthee werkt opwekkend, daardoor bent u meer alert in het verkeer, werk en studie

Zoethout thee

Zoethout

zoethout is van nature zoet en heeft als thee een positieve invloed op keelpijn, verkoudheid en op uw luchtwegen.

Gezonde kruidenthee

Wanneer u inmiddels overtuigd bent van de gezonde eigenschappen van bovenstaande theesoorten, in onze webshop vindt u deze in verschillende hoeveelheden. Wilt u de thee medicinaal gaan gebruiken dan raden wij aan te overleggen met uw huisarts. Want hoewel de kruiden gezonde eigenschappen hebben, willen wij graag dat u zelf beslist wat u gezond vindt. Wat wij u als Fleur de Café wel garanderen is thee van hoge kwaliteit en met bovendien heerlijke smaak.

Gezondheidsthee

Weerstand Booster 1 kg

Weerstand Booster 250 gram

Weerstand Booster 100 gram

wfo1 Nieuw!

Slaapmutsje 250 gram

wfo1 Nieuw!

Slaapmutsje 1 kilo

wfo1 Nieuw!

Slaapmutsje 100 gram

wfo1 Nieuw!

Brain Health 250 gram

wfo1 Nieuw!

Brain health 1 kilo

wfo1 Nieuw!

Brain Health 100 gram

wfo1 Nieuw!

Fleurige huid 250 gram

wfo1 Nieuw!

Fleurige huid 100 gram

wfo1 Nieuw!

Fleurige huid 1 kilo

wfo1 Nieuw!

After dinner 250 gram

wfo1 Nieuw!

After dinner 100 gram

wfo1 Nieuw!

After dinner 1 kilo

wfo1 Nieuw!

Pittige zuivering 250 gram

wfo1 Nieuw!

Pittige zuivering 1 kilo

wfo1 Nieuw!

Pittige zuivering 100 gram

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over theeën

25.01.2023

Gezondheidsthee

Gezondheidsthee, een thee met specifieke kruiden die je kunnen helpen bij het ondersteunen van jouw lichaam. Zou je tot rust willen komen of wil je juist een Detox bootst? Een kruidenthee zou je hierbij goed op weg kunnen helpen.
Lees meer
23.01.2023

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.11.2022

Wat is losse thee?

Wat is losse thee? Wil je meer weten over losse thee of het verwerkingsproces? Je bent bij ons aan het juiste adres.
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
22.08.2022

De lekkerste theesmaken voor de zomer

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een warme zomerdag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Bent u benieuwd naar onze kruidenthee met diverse gezonde ingrediënten? Lindebloesemthee, gemberthee, brandnetelthee, verveine, etc..
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee bestellen

Wilt u ook thuis genieten van de heerlijke losse thee smaken van Fleur de Café? Kies voor de kwaliteit van Fleur de Café en verras uw visite.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee zetten? Bekijk tips en adviezen voor alle theesoorten

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Benieuwd hoe u het beste losse thee kunt zetten? Lees de beste tips en adviezen voor het zetten van uw losse thee.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
03.09.2020

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer
11.08.2017

Verschillen in thee: zwart, groen en wit

Wat is nou het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?
Lees meer
04.05.2017

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer