Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Toch is er heel wat aan vooraf gegaan. En dan bedoel ik niet het brandproces, maar voordat wij überhaupt de groene koffiebonen kunnen gaan verwerken. Elke koffieboon is dan namelijk al meermalen met de hand geselecteerd. Alleen de beste groene bonen komen bij ons terecht om te worden gebrand.

Groene koffie bonen, gebreken

Welke groene koffiebonen zijn slecht?

Het selectieproces van groene koffiebonen begint al vroeg in het productieproces en gaat door tot in onze koffiebranderij waar wij de laatste controle doen. Want het laatste dat we willen is ‘slechte’ bonen branden met het risico de smaak van de hele blend te verpesten. De vraag is natuurlijk wanneer zijn groene bonen slecht te noemen. Daarvoor heeft de Specialty Coffee Association (SCA)classificatienormen opgesteld. Met dit wereldwijd gebruikte classificatiesysteem kunnen groene koffiebonen op een makkelijke manier vergeleken worden en slechte bonen snel worden geïdentificeerd.

Koffiebonen: primare gebreken

Bonenselectie volgens streng schema

De selectiemethode werkt als volgt. Er wordt 300 gram ongebrande koffiebonen als sample genomen. Deze wordt uitgespreid op het liefst een donkere ondergrond. Daarbij wordt een goede lamp gebruikt. Vervolgens worden de bonen gecheckt op gebreken en schade, volgens het schema.

Groene koffiebonen: secundaire gebreken

Het aantal gebreken in de sample bepaald vervolgens de Grade van de koffie.

  • Een specialty coffee mag niet meer dan vijf volledige gebreken per 300 gram groene koffiebonen hebben. Primaire gebreken zijn helemaal niet toegestaan. Specialty koffie moet daarnaast ook nog eens tenminste één onderscheidend kenmerk hebben. Zoals een kenmerkende smaak, aroma, body of zuurgraad. Daarnaast moet het vrij zijn van fouten en smetten.
  • Een premium grade koffie mag niet meer dan 8 volledige defecten per 300 gram hebben. Primaire gebreken zijn toegestaan. Ook deze koffie moet daarnaast tenminste één onderscheidende kenmerk hebben in de smaak, het aroma, body of de zuurgraad. Verder moeten de bonen vrij zijn van fouten en mogen in de sample slechts drie onrijpe koffiebonen zitten.
  • Een exchange grade koffie mag niet meer dan 9-23 volledige defecten per 300 gram hebben. Het moet 50% in gewicht zijn boven schermgrootte 15 met niet meer dan 5% van de schermgrootte onder 14. Er zijn maximaal 5 onrijpe koffiebonen toegestaan.
  • Slechte kwaliteit koffie heeft meer dan 25 gebreken per 300 gram groene koffiebonen. De koffiebonen worden gebrand en gecupt om de kenmerken van de koffie te ontdekken.
Koffie proeven: cupping

Koffiebonen kijken, proeven en nog eens kijken en proeven

Wees gerust alleen de beste koffiebonen komen bij ons terecht. Onze vaste koffieleveranciers werken allemaal met deze selectiemethode voordat de groene koffiebonen überhaupt ingekocht wordt. Na deze selectie op zicht wordt vervolgens, door de leverancier, de sample nog gebrand en gecupt. Wordt de koffie dan nog steeds als uitstekend aangemerkt pas dan worden de ongebrande koffie bonen ingekocht. Is de koffie geïmporteerd dan wordt opnieuw een sample aan een kwaliteitskeuring onderworpen en de vergeleken met de eerder ontvangen sample. Is ook deze controle oké, pas dan worden de ongebrande koffiebonen bij ons aangeboden en in onze koffiebranderij gebrand.

Gebrande koffiebonen

Ongebrande koffie kopen via directe lijn kan kwaliteitsrisico zijn

Er zijn steeds meer manieren om rauwe koffiebonen in te kopen. Bijvoorbeeld direct bij een koffieboer of coöperatie. Direct trade is een nobel streven, toch zit er wel een kwaliteitsrisico aan. Zo kregen wij laatst een sample groene bonen uit Thailand in handen. Er was duidelijk geen selectieprocedure toegepast door een leverancier of tussenhandelaar. Onze koffiebrander zag gelukkig direct dat de bonen ver beneden onze kwaliteitsnormen waren. Insectengaatjes, rare verkleuringen, kapotte bonen, veel te veel gebreken. Deze bonen zijn dan ook snel uit onze koffiebranderij verwijderd. Het selecteren van groene koffiebonen is geen overbodige luxe blijkt. Bovendien een goede les voor ons dat het hebben van een betrouwbare koffieleverancier zorgt voor continuïteit in de kwaliteit van ons assortiment ongebrande en gebrande koffiebonen.

Bekijk onze assortiment ongebrand koffie
Nieuwsgierig geworden over ongebrand koffie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer