oesterzwamkwekerij, koffievliezen, duurzaam, hergebruik, koffiebranderij

Van koffieboon naar oesterzwam

Enige tijd geleden zijn we benaderd door een oesterzwamkwekerij in Deventer die graag onze koffievliezen wilde hebben. De kweker gebruikt deze koffievliezen samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. Een duurzaam project ontwikkeld in samenwerking met meerdere maatschappelijke organisaties in Deventer. De vliezen zijn voor ons een afvalproduct die vrijkomt bij het branden van de koffiebonen. Sommige koffiebranderijen persen deze vliezen samen om deze met minder volume weg te gooien, maar in onze koffiebrander worden de vliezen in een speciale zak opgevangen. De zak wordt dichtgeknoopt en de kweker haalt de zakken elke week bij ons op. In de kwekerij worden de vliezen door het koffiedrab gemengd en zorgen zo voor lucht in het mengsel. Daar worden ‘sporen’ aan toegevoegd en de zak wordt vervolgens 4 weken in het donker opgehangen. 

koffievliezen, oesterzwammen, duurzaam

Zodra er knopen ontstaan wordt op die plekken de zak opengescheurd en wordt de zak juist in een lichte vochtige warme ruimte gehangen en kunnen de zwammen gaan groeien. Van elke zak kan ongeveer 2 maanden lang geoogst worden.Het afval wat dan overblijft wordt vermalen (zonder plastic natuurlijk) en gecomposteerd. Bent u ook geïnteresseerd in het meewerken aan een duurzaam project en het hergebruik van uw koffievliezen of koffiedrab? Door het hele land zijn er oesterzwamkwekerijen die graag uw afval gebruiken als grondstof. Zoals de oesterzwamkwekerij in Deventer.

Jute koffiezakken

Bij Fleur de Café komen elke maand zo’n 200 zakken groene bonen in jutte zakken binnen. Jute groeit als een soort rietplant in warme vochtige landen als Bangladesh en India. De stengels worden vervolgens handmatig verwerkt tot draden. Jute is één van de goedkoopste vezels en naast katoen ook de meest gebruikte. Jute is volledig biologisch afbreekbaar. En wordt dus onder andere gebruikt om koffiezakken van te maken. Vaak zet de koffieboerderij of coöperatie een stempel op de zak met de naam van de koffie, de bedrijfsnaam en naam van het land er op. Doordat onze koffiebranderij op volle toeren draait groeit inmiddels de stapel lege zakken ook gestaag. Wij zijn dan ook op zoek naar manieren om de zakken een goeie bestemming te bieden. Een aantal studenten van Saxion hebben zich hier onder andere over gebogen in het kader van het vak Supply Chain Managment. Toch kwam een oplossing voor ons jute ‘overschot’ vanuit een andere hoek.

Trajectum is een zorginstelling in Zutphen en helpt licht verstandelijk beperkte mensen met wonen, leren en werken. In het kader van werken, wordt in het naaiatelier van Trajectum van de jute koffiezakken verschillende andere gebruiksvoorwerpen gemaakt. Zoals plantenzakjes, big shoppers en handtassen. Een aantal van deze tassen zijn in de toekomst ook te koop via onze webshop. Waardoor we door het hergebruik van dit afvalmateriaal een nieuwe functie hebben gevonden. Waarbij we ook nog een derde partij kunnen laten profiteren van de inkomsten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt hier goed tot zijn recht.

hergebruik, dozen, verpakking

Hergebruik van kartonnen dozen

Alle bestellingen die wij versturen worden verpakt in kartonnen dozen. Gemiddeld gaan er bij ons zo’n 100 dozen per dag weg. Dozen zijn altijd nodig. Wij kiezen er daarom bewust voor om ook dozen her te gebruiken. Dat betekent dat wij alle dozen die bij ons binnenkomen opnieuw gebruiken om onze bestellingen in te versturen. Dat kan betekenen dat de doos niet al te nieuw meer is en ook niet onze naam in full colour letters op zich draagt. Het zij zo. Wij vinden het gewoon zonde om goeie, stevige dozen niet nog een keer te gebruiken. Het is misschien marketing technisch niet de beste keuze, maar wel de beste keuze om kosten te besparen en de afvalberg enigszins te verkleinen door hergebruik van dozen. Op die manier leveren wij graag een bijdrage aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Heeft u een goed idee?

Naast bovenstaande initiatieven voor het hergebruik van onze reststoffen, staan wij open voor nieuwe ideeën. Heeft u belang bij jute koffiezakken of koffievliezen dan horen wij dit graag. Ook wanneer u een goed en duurzaam idee heeft om onze reststoffen anders te benutten komen wij graag met u in aanraking.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over duurzaamheid

12.06.2023

Biologische thee en koffie

Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Wat heb je nodig om biologische producten te mogen verkopen? En wat is het verschil tussen biologisch en fair trade? Het belangrijkste om te weten is dat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manieren worden verbouwd.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
22.03.2023

Deventer Koffie, fair trade koffiebonen uit Oeganda

Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
08.02.2019

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Ook wij dragen graag ons steentje bij aan de circulaire economie. Wij hebben een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden: onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.
Lees meer
07.12.2017

Deventer Koffie na 1 jaar groot succes

Een jaar na de lancering van Deventer Koffie kan koffiebranderij Fleur de Café een bedrag van 10.000 euro overhandigen aan initiatiefnemer Ruud Boon. Daarmee is de verkoop van Deventer Koffie een jaar na de introductie een groot succes te noemen.
Lees meer