Sluiten
horeca-thee
Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen | Fleur de Café

Hergebruik van koffievliezen, jute koffiezakken en dozen

Als koffiebranderij produceren wij naast heerlijke versgebrande koffie ook afval. Dit afval scheiden wij zoveel mogelijk in restafval, papier en plastic. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen aan een circulaire economie. Waarbij reststoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarnaast hebben wij een aantal reststoffen waarvoor we een bijzondere hergebruik functie hebben gevonden. Dat zijn onze jute koffiezakken, koffievliezen en kartonnen dozen. Deze reststoffen verwerken wij graag op maatschappelijk verantwoorde manier.

Van koffieboon naar oesterzwam

SONY DSC SONY DSC

Enige tijd geleden zijn we benaderd door een oesterzwamkwekerij in Deventer die graag onze koffievliezen wilde hebben. De kweker gebruikt deze koffievliezen samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. Een duurzaam project ontwikkeld in samenwerking met meerdere maatschappelijke organisaties in Deventer. De vliezen zijn voor ons een afvalproduct die vrijkomt bij het branden van de koffiebonen. Sommige koffiebranderijen persen deze vliezen samen om deze met minder volume weg te gooien, maar in onze koffiebrander worden de vliezen in een speciale zak opgevangen. De zak wordt SONY DSCdichtgeknoopt en de kweker haalt de zakken elke week bij ons op. In de kwekerij worden de vliezen door het koffiedrab gemengd en zorgen zo voor lucht in het mengsel. Daar worden ‘sporen’ aan toegevoegd en de zak wordt vervolgens 4 weken in het donker opgehangen. Zodra er knopen ontstaan wordt op die plekken de zak opengescheurd en wordt de zak juist in een lichte vochtige warme ruimte gehangen en kunnen de zwammen gaan groeien. Van elke zak kan ongeveer 2 maanden lang geoogst worden.Het afval wat dan overblijft wordt vermalen (zonder plastic natuurlijk) en gecomposteerd. Bent u ook geïnteresseerd in het meewerken aan een duurzaam project en het hergebruik van uw koffievliezen of koffiedrab? Door het hele land zijn er oesterzwamkwekerijen die graag uw afval gebruiken als grondstof. Zoals de oesterzwamkwekerij in Deventer of Rotterzwam in Rotterdam.

Jute koffiezakken

Jute als grondstof koffiezakken uit Brazilie

Bij Fleur de Café komen elke maand zo’n 200 zakken groene bonen in jutte zakken binnen. Jute groeit als een soort rietplant in warme vochtige landen als Bangladesh en India. De stengels worden vervolgens handmatig verwerkt tot draden. Jute is één van de goedkoopste vezels en naast katoen ook de meest gebruikte. Jute is volledig biologisch afbreekbaar. En wordt dus onder andere gebruikt om koffiezakken van te maken. Vaak zet de koffieboerderij of coöperatie een stempel op de zak met de naam van de koffie, de bedrijfsnaam en naam van het land er op. Doordat onze koffiebranderij op volle toeren draait groeit inmiddels de stapel lege zakken ook gestaag. Wij zijn dan ook op zoek naar manieren om de zakken een goeie bestemming te bieden. Een aantal studenten van Saxion hebben zich hier onder andere over gebogen in het kader van het vak Supply Chain Managment. Toch kwam een oplossing voor ons jute ‘overschot’ vanuit een andere hoek.

Van koffiezak naar handtas jute tas 2

Trajectum is een zorginstelling in Zutphen en helpt licht verstandelijk beperkte mensen met wonen, leren en werken. In het kader van werken, wordt in het naaiatelier van Trajectum van de jute koffiezakken verschillende andere gebruiksvoorwerpen gemaakt. Zoals plantenzakjes, big shoppers en handtassen. Een aantal van deze tassen zijn in de toekomst ook te koop via onze webshop. Waardoor we door het hergebruik van dit afvalmateriaal een nieuwe functie hebben gevonden. Waarbij we ook nog een derde partij kunnen laten profiteren van de inkomsten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen komt hier goed tot zijn recht.

Hergebruik van kartonnen dozen

dozen recyclenAlle bestellingen die wij versturen worden verpakt in kartonnen dozen. Gemiddeld gaan er bij ons zo’n 100 dozen per dag weg. Dozen zijn altijd nodig. Wij kiezen er daarom bewust voor om ook dozen her te gebruiken. Dat betekent dat wij alle dozen die bij ons binnenkomen opnieuw gebruiken om onze bestellingen in te versturen. Dat kan betekenen dat de doos niet al te nieuw meer is en ook niet onze naam in full colour letters op zich draagt. Het zij zo. Wij vinden het gewoon zonde om goeie, stevige dozen niet nog een keer te gebruiken. Het is misschien marketing technisch niet de beste keuze, maar wel de beste keuze om kosten te besparen en de afvalberg enigszins te verkleinen door hergebruik van dozen. Op die manier leveren wij graag een bijdrage aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Heeft u een goed idee?

Naast bovenstaande initiatieven voor het hergebruik van onze reststoffen, staan wij open voor nieuwe ideeën. Heeft u belang bij jute koffiezakken of koffievliezen dan horen wij dit graag. Ook wanneer u een goed en duurzaam idee heeft om onze reststoffen anders te benutten komen wij graag met u in aanraking.