Extractie van koffie.

De perfecte koffie ontstaat door de juiste extractietijd. Dit is de tijd die het water nodig heeft om door het koffiemaalsel te lopen en aroma en oliën vrij te zetten. Of de gemalen koffie goed extraheert, heeft met verschillende dingen te maken. Hieronder ziet u een te kort geëxtraheerde koffie, een te lang geëxtraheerde koffie en in het midden de perfecte geëxtraheerde koffie.

Verschillende extractietijd van koffie

Te kort geëxtraheerde koffie

Te kort geëxtraheerde koffie

De koffie heeft geen schuimlaag of een veel te licht crèmelaagje met grote bellen. De smaak is mat en de zijdeachtige consistentie ontbreekt.

 

Oorzaken

  • Te fijn gemalen koffie
  • Doorlooptijd te kort
  • Pompdruk te laag
  • Te lage dosering
  • Maalsel ongelijk verdeeld
  • Te lichte aanstampdruk
  • Ongelijkmatig aantampen
  • Watertemperatuur te laag
  • Bonen of koffiemaalsel niet vers
  • Filterhouder te koud
  • Broeikop te koud
  • Versleten dichting broeikop
De perfecte koffie

De perfecte koffie

De koffie heeft een dikke crèmelaag met een mooie bruine kleur en een marmerpatroon. De smaak is vol en voelt fluweelzacht aan.

 

Criteria

  • Optimaal gemalen koffie
  • Doorlooptijd ca. 24 seconden
  • Pompdruk rond 9 bar
  • Dosering: 7-9 gram
  • Gelijkmatig verdeling in filterhouder
  • Aanstampdruk ca. 15 kg
  • Gelijkmatig aantampen: recht van bovenaf
  • Watertemperatuur ca. 93C
  • Verse koffiebonen en versgemalen.
  • Hete filterhouder
  • Hete broeikop
Te lang geëxtraheerde koffie

Te lang geëxtraheerde koffie

De koffie heeft een donkerbruine crèmelaagje. De tekening ervan is ongelijkmatig, met licht en donker vlekken. De smaak is zeer sterk en bitter.

 

Oorzaken

  • Te grof gemalen koffie
  • Doorlooptijd te lang
  • Pompdruk te hoog
  • Te hoge dosering
  • Te hoog aantampdruk
  • Ongelijkmatig aanstampen
  • Watertemperatuur te hoog
  • Koffiemaalsel te lang in broeikop

Verschillende malinggraad

Te grof gemalen koffie

Te grof gemalen koffie

Als de koffie te grof gemalen is, is de extratietijd te kort.

Optimale koffiemaling

Optimale koffiemaling

De perfecte gemalen koffiebonen voor een espressomachine hebben een korreldikte die tussen basterdsuiker en tafelzout in zit.

Te fijn koffiemaling

Te fijn koffiemaling

Als de koffie te fijn gemalen is, is de extratietijd te lang.

Bekijk ons koffieassortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment koffiebonen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffie groothandel

20.03.2024

Dit is jouw groothandel in koffiemachines

Fleur de Café werkt dagelijks met koffie en koffiemachines. Hierdoor weten ze precies wat goede machines zijn. Ook kan je bij deze groothandel rekenen op nog meer gunstige voorwaarden. Veel machines zijn direct leverbaar en je krijgt als je wil hulp bij de installatie en de afstelling. Ontdek waar jij als wederverkoper nog meer op kunt rekenen bij deze groothandel in koffiemachines.
Lees meer
23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer