Extractie van koffie.
De perfecte koffie ontstaat door de juiste extractietijd. Dit is de tijd die het water nodig heeft om door het koffiemaalsel te lopen en aroma en oliën vrij te zetten. Of de gemalen koffie goed extraheert, heeft met verschillende dingen te maken. Hieronder ziet u een te kort geëxtraheerde koffie, een te lang geëxtraheerde koffie en in het midden de perfecte geëxtraheerde koffie.
Verschillende extractietijd van koffie

Te kort geëxtraheerde koffie
De koffie heeft geen schuimlaag of een veel te licht crèmelaagje met grote bellen. De smaak is mat en de zijdeachtige consistentie ontbreekt.
Oorzaken
- Te fijn gemalen koffie
- Doorlooptijd te kort
- Pompdruk te laag
- Te lage dosering
- Maalsel ongelijk verdeeld
- Te lichte aanstampdruk
- Ongelijkmatig aantampen
- Watertemperatuur te laag
- Bonen of koffiemaalsel niet vers
- Filterhouder te koud
- Broeikop te koud
- Versleten dichting broeikop

De perfecte koffie
De koffie heeft een dikke crèmelaag met een mooie bruine kleur en een marmerpatroon. De smaak is vol en voelt fluweelzacht aan.
Criteria
- Optimaal gemalen koffie
- Doorlooptijd ca. 24 seconden
- Pompdruk rond 9 bar
- Dosering: 7-9 gram
- Gelijkmatig verdeling in filterhouder
- Aanstampdruk ca. 15 kg
- Gelijkmatig aantampen: recht van bovenaf
- Watertemperatuur ca. 93C
- Verse koffiebonen en versgemalen.
- Hete filterhouder
- Hete broeikop

Te lang geëxtraheerde koffie
De koffie heeft een donkerbruine crèmelaagje. De tekening ervan is ongelijkmatig, met licht en donker vlekken. De smaak is zeer sterk en bitter.
Oorzaken
- Te grof gemalen koffie
- Doorlooptijd te lang
- Pompdruk te hoog
- Te hoge dosering
- Te hoog aantampdruk
- Ongelijkmatig aanstampen
- Watertemperatuur te hoog
- Koffiemaalsel te lang in broeikop
Verschillende malinggraad

Te grof gemalen koffie
Als de koffie te grof gemalen is, is de extratietijd te kort.

Optimale koffiemaling
De perfecte gemalen koffiebonen voor een espressomachine hebben een korreldikte die tussen basterdsuiker en tafelzout in zit.

Te fijn koffiemaling
Als de koffie te fijn gemalen is, is de extratietijd te lang.