Extractie van koffie.

De perfecte koffie ontstaat door de juiste extractietijd. Dit is de tijd die het water nodig heeft om door het koffiemaalsel te lopen en aroma en oliën vrij te zetten. Of de gemalen koffie goed extraheert, heeft met verschillende dingen te maken. Hieronder ziet u een te kort geëxtraheerde koffie, een te lang geëxtraheerde koffie en in het midden de perfecte geëxtraheerde koffie.

Verschillende extractietijd van koffie

Te kort geëxtraheerde koffie

Te kort geëxtraheerde koffie

De koffie heeft geen schuimlaag of een veel te licht crèmelaagje met grote bellen. De smaak is mat en de zijdeachtige consistentie ontbreekt.

 

Oorzaken

  • Te fijn gemalen koffie
  • Doorlooptijd te kort
  • Pompdruk te laag
  • Te lage dosering
  • Maalsel ongelijk verdeeld
  • Te lichte aanstampdruk
  • Ongelijkmatig aantampen
  • Watertemperatuur te laag
  • Bonen of koffiemaalsel niet vers
  • Filterhouder te koud
  • Broeikop te koud
  • Versleten dichting broeikop
De perfecte koffie

De perfecte koffie

De koffie heeft een dikke crèmelaag met een mooie bruine kleur en een marmerpatroon. De smaak is vol en voelt fluweelzacht aan.

 

Criteria

  • Optimaal gemalen koffie
  • Doorlooptijd ca. 24 seconden
  • Pompdruk rond 9 bar
  • Dosering: 7-9 gram
  • Gelijkmatig verdeling in filterhouder
  • Aanstampdruk ca. 15 kg
  • Gelijkmatig aantampen: recht van bovenaf
  • Watertemperatuur ca. 93C
  • Verse koffiebonen en versgemalen.
  • Hete filterhouder
  • Hete broeikop
Te lang geëxtraheerde koffie

Te lang geëxtraheerde koffie

De koffie heeft een donkerbruine crèmelaagje. De tekening ervan is ongelijkmatig, met licht en donker vlekken. De smaak is zeer sterk en bitter.

 

Oorzaken

  • Te grof gemalen koffie
  • Doorlooptijd te lang
  • Pompdruk te hoog
  • Te hoge dosering
  • Te hoog aantampdruk
  • Ongelijkmatig aanstampen
  • Watertemperatuur te hoog
  • Koffiemaalsel te lang in broeikop

Verschillende malinggraad

Te grof gemalen koffie

Te grof gemalen koffie

Als de koffie te grof gemalen is, is de extratietijd te kort.

Optimale koffiemaling

Optimale koffiemaling

De perfecte gemalen koffiebonen voor een espressomachine hebben een korreldikte die tussen basterdsuiker en tafelzout in zit.

Te fijn koffiemaling

Te fijn koffiemaling

Als de koffie te fijn gemalen is, is de extratietijd te lang.

Bekijk ons koffieassortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment koffiebonen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over koffie

12.07.2023

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
07.03.2023

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding . Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer