De espresso zetmethode is een unieke manier om koffie te maken. Alleen met een espressomachine kunt u deze manier van koffiezetten voor elkaar krijgen. Een espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Een goede machine moet een druk van minstens 9 bar kunnen opbouwen. De druk waarmee het water door het koffiemaalsel wordt geperst is erg belangrijk voor de bereiding en smaak van de koffie. Bij een te hoge druk worden er te veel bitterstoffen aan de koffie onttrokken, terwijl bij een te lage druk de koffie niet goed extraheert en de smaak niet tot zijn recht komt.

Professionele koffiemachine voor de horeca

In tegenstelling tot kleine espressomachines voor thuis waarbij de boiler direct verbonden is met de zetgroep zijn bij professionele machines de boiler en de zetgroep van elkaar gescheiden. De zetgroep wordt door een aparte circulatie, de zogenaamde thermosifon, door het hete water in de ketel verwarmd. Daarbij wordt heet water naar de groep geleid. De zetgroep is van verchroomd messing. Dit materiaal kan veel warmte opnemen, vasthouden en indien nodig afgeven. Dit heeft als resultaat dat het water altijd ongeveer 93 °C is. 
Voordat de eigenlijke druk wordt opgebouwd wordt het water naar het koffiemaalsel geleid, waardoor het maalsel licht opwelt. Het zogenaamde pre-brewing. De pomp zorgt er vervolgens voor dat de druk wordt opgebouwd en het water met 9 bar door het maalsel wordt gedrukt.

Pistonmachine

Pistonmachine

Bij een pistonmachine wordt het water eerst onder een druk van 1 bar naar het koffiemaalsel geleidt. Door de hendel naar beneden te trekken ontstaat een open verbinding en komt er water op het koffiemaalsel terecht (pre-brew). Vervolgens wordt de hefboom langzaam omhoog gelaten, de veer ontspant en de druk wordt opgevoerd naar bijna 10 bar. Het laatste stukje zakt de druk terug naar 4 bar. Dit systeem zien we nu vooral nog terug in het zuidelijke deel van Italië en is eigenlijk vooral geschikt voor donker gebrande koffiemelanges met wat robusta er in. Dit heeft te maken met het hete water dat vrij lang in contact is met het koffiemaalsel en daardoor licht gebrande koffiesoorten zou laten verbranden.

Overigens zijn er verschillende espressomachines op de markt, bijvoorbeeld de BFC Aviator, waarbij het drukprofiel ingesteld kan worden. Vaak wordt het drukprofiel van de pistonmachines ingevoerd.

Thermo syphon circulationsystem: werking van de espressomachine

Systeem met warmtewisselaar

Professionele horeca espressomachines werken met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar functioneert op de volgende manier: een meestal horizontale koperen boiler is voor tweederde gevuld met heet water dat contstant tussen 116 en 120 °C wordt verwarmd. Daardoor is er in het bovenste gedeelte van de boiler altijd stoom, deze kan gebruikt worden voor het opschuimen van de melk. Er gaat een aparte koperen leiding door het hete water heen, de zogenaamde warmtewisselaar. De warmtewisselaar is zo ontworpen dat het koude water tijdens het doorstromen tot ongeveer 93-95 °C wordt verwarmd. Dit maakt het mogelijk koffie te bereiden en tegelijkertijd melk op te schuimen. 

Verschillende elementen van een espressomachine

Verschillende elementen van een espressomachine

 1. Externe pomp
 2. Boiler
 3. De warmtewisselaar
 4. De 3 weg klep ( of groepsklep genoemd)
 5. Groepshoofs
 6. Uitgang waar het water op de koffie komt
 7. Watermeter
 8. Mixblok voor het theewater
 9. Uitgang voor het theewater
 10. Uitgang voor de stoom
 11. Hier wordt het water afgesplitst om naar de 2e eventueel 3e groep te gaan.

Werking van een espressomachnie

De pomp (1) wordt ingeschakeld als een groepsklep (4) opengezet wordt. Het water in de boiler (2) wordt gebruikt door het theewater, de stoom en om het water in de warmte te wisselaar op te warmen.  Het water in de warmtewisselaar (3) wordt gebruikt om de shots mee te zetten. Het water wat voor de koffie bedoeld is verlaat de groepshoofd en komt op de koffie, dit ziet in de filterdrager die hangt op punt 6. Bij punt 7 wordt bijgehouden hoeveel water er al doorheen gegaan is, hierdoor gegaan is, hierdoor weet de machine wanneer hij de groepsklep moet sluiten. Het theewater wordt voor voordat het de machine uit komt (9) eerst nog vermengt met koud water uit de kraan om de temperatuur wat omlaag te halen, de ideale temperatuur voor de theewater is ongeveer 90°C. Dit gebeurt in het mixblok (8). Het stoom verlaat de machine via een stoombuis (10) die met een klep geopend kan worden. Voor de watermeter splits het system zich, hier wordt dezelfde lus nog één of twee keer herhaald, afhankelijk van het feit 2 groeps of 3 groeps is.

Pressostaat of PID

Bij machines met een warmtewisselaar zorgt de pressostaat er voor dat het temperatuur van het water in de boiler op peil blijft. De pressostaat doet dit door de druk in de boiler te meten. Door dit systeem schommelt de temperatuur van het water steeds met ongeveer 5 graden.

PID is een digitale temperatuurbeheersingssysteem. Door de PID wordt continu  de temperatuur van het water in de ketel gemeten en op peil gehouden.  Bijna alle espressomachines gebruiken tegenwoordig PID in plaats van een pressostaat. Het voordeel van PID is de nauwkeurigheid en de levensduur.

Multi-boiler

Machines met een dubbele boiler of multi-boiler hebben aparte boilers voor het maken van koffie en thee/stoom. De ene boiler verwarmt het water tot ongeveer 93-95°C geschikt voor het maken van koffie. De andere verwarmt de boiler tot ongeveer 120°C. Niet alle machines kunnen meerdere boilers tegelijk verwarmen, ook zijn de boilers door ruimtegebrek vaak kleiner.

Interesse in onze espressomachine?
Wij geven uw graag advies

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Andere bloggen over espressomachines

21.09.2020

Koffiemachine met bonen voor thuis

Graag willen we u ook thuis laten genieten van lekkere koffie. Daarvoor heeft u al de keus uit meer dan 70 soorten koffiebonen die u online kunt bestellen in onze webshop. Naast goede koffiebonen is een goede koffiemachine met bonen voor thuis ook belangrijk. Een volautomatische koffiemachine die de bonen direct vers maalt per kopje koffie is een perfecte optie voor thuis. Wil je liever zelf als een echte barista thuis aan de slag dan is een halfautomatische espressomachine met stoompijpje voor de melk en een losse koffiemolen aan te bevelen.
Lees meer
15.09.2020

Horeca koffiemachine van Fleur de cafe

Goeie koffie is essentieel in de horeca, en goeie koffie maak je met een horeca koffiemachine.
Lees meer
15.09.2020

Kies de afklopbak die bij u past

Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Wij leggen uw de verschillende mogelijkheid uit. Bestel hier een afklopbak bij uw espressomachine.
Lees meer
15.09.2020

Hoe werkt een professionele espressomachine?

Voor de espresso zetmethode zijn de temperatuur van het water en de druk waarmee het water door het koffiemaalsel gedrukt wordt van groot belang.
Lees meer
14.09.2020

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een professionele espressomachines? Wij zijn een groothandel in professionele espressomachines, koffie, ongebrande koffie en thee.
Lees meer
14.09.2020

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Alleen wanneer je de bonen met een koffiemolen maalt, kun je spreken van echt verse koffie. Wat zijn de verschillende koffiemolens en wat bepaal de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
09.09.2020

Lattiz melkopschuimer voor de Horeca

Met een Lattiz melkschuimmachine maakt u snel en met een constante kwaliteit melkschuim voor uw cappuccino, latte macchiato of andere melkvarianten.
Lees meer
08.09.2020

Onderhoud en reparatie van uw koffiemachine

Onze eigen technische dienst installeert, onderhoud en repareert de machines als u dat wenst. Lees direct meer over onze reparatie/onderhoud service.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer
31.08.2020

Uw groothandel in koffiemachines

Bij Fleur de Café vindt u een groot assortiment professioneles koffiemachines. Doordat wij deze koffiemachines zelf importeren zijn de voorwaarden zeer gunstig voor u als wederverkoper. Als groothandel in professionele koffiemachines bieden wij u verschillende mogelijkheden aan. Zo kunt u kiezen voor een machine inclusief installatie, met of zonder garantie afhandeling. Alles is bespreekbaar.
Lees meer
29.06.2020

Wederverkoper Espressomachines, koffie en thee worden?

Voor u als wederverkoper heeft Fleur de Cafe gunstige condities om op flexibele manier de producten van Fleur de Cafe te verkopen. Wij kunnen eigenlijk alles leveren op gebied van koffie en thee. Fleur de Café staat open voor een gesprek over de mogelijkheden en al meerdere bedrijven zijn u voorgegaan.
Lees meer
18.05.2020

Tips voor het ontkalken van uw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken aan uw gasten is het ontkalken van uw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
14.04.2020

Expobar wordt Crem.

Met de espressomachine EX3 is dit realiteit.
Lees meer
21.01.2020

Horecava

Zoals elke jaar staan wij bij de Horecava! Met de nieuwe espressomachine EX5 van Expobar, onze nieuwe theezeefje, onze koffie, thee en ijsthee. Bent u een bestaande klanten of een nieuwe klant,
Lees meer
19.04.2018

Expobar Onyx: De beste keuze espressomachine

De beste keus voor een espressomachine: Expobar!
Lees meer
13.04.2017

Onderhoud uw espressomachine voor betere koffie

Regelmatig onderhoud aan uw espressomachine resulteert tot lekker koffie voor uw klant en gasten
Lees meer
13.10.2016

De nieuwste espressomachines voor de horeca

Fleur de Cafe is al jaren de trotse importeur van professionele espressomachines voor de horeca van de merken Expobar en BFC. Van die merken zijn wij ook altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.
Lees meer