Welke gadgets heb je nodig als koffiebranderij?

Met een koffiebrander en een hoeveelheid groene koffiebonen kun je in principe aan de slag om uw koffie te branden. Toch ben je er dan nog niet. Zeker wanneer u van plan bent uw koffiebonen professioneel te verkopen, heeft u naast een brander nog een aantal 'gadgets' nodig. 

Dit blog helpt je bij het vinden van een overzicht van alles wat je nodig hebt voor jouw eigen koffiebranderij. Voor het branden van koffie kan je ook bij onze koffiebranderij terecht. In onze branderij in Deventer helpen wij je met liefde op weg met jouw eigen merk koffie. En ook alle gadgets die jij nodig hebt om zelf te branden.

Tonino kleurmeting

Een koffie kleurmeter

Om de juiste brandgraad voor de koffiebonen te bepalen raden wij aan een kleurmeter aan te schaffen.  Een kleurmeting geeft een score aan. Deze scores kun je vastleggen, waardoor je bij een volgende branding kunt toewerken naar dezelfde score. Want je wilt natuurlijk een bepaalde consistentie krijgen in je brandprofielen. Er zijn verschillende kleurmeters verkrijgbaar en dit is zeker een gadget dat niet mag ontbreken in uw koffiebranderij en dat heel nuttig is bij het professioneel branden van koffie. Sommige kleurmeters werken met gemalen koffie, andere met hele koffiebonen. Beter is nog beide te meten. Want soms is een koffieboon wel donker van buiten maar nog licht van binnen. Daaruit kun je dan opmaken dat het brandprofiel aangepast moet worden. Bijvoorbeeld door wat langer te branden, maar op een wat lagere temperatuur.

Garanti ontstener

Een ontstener

Koffie is een natuurproduct, er kan altijd iets meekomen met de groene koffiebonen zoals stokjes en steentjes. Stokjes is niet zo’n probleem, die verbranden wel, maar steentjes zijn wel een probleem. Steentjes maken namelijk je koffiemolen kapot en dat wil je niet. Na het branden van u koffie in uw koffiebranderij moet u dus de koffiebonen controleren op steentjes. Dit kan handmatig. Bij een 2 kilo brander zou dit nog kunnen. Heb je een groter formaat brander dan is gebruik van een ontstener aan te raden. In dit apparaat gooi je je gebrande koffiebonen. De ontstener zuigt de gebrande koffiebonen op en de steentjes blijven achter. Dit doe je met elke batch gebrande koffiebonen

weeg en doseermachine easy kiss

Een inpakmachine voor koffie

Wanneer u in uw koffiebranderij een batch koffie gebrand hebt, laat u deze afkoelen in de opvangbak van de brander. Door de draaimolen in de opvangbak, blijft de koffie in beweging en kan deze goed afkoelen. Na  5 minuten is de koffie goed afgekoeld. Nu is het zaak om de koffie snel in te pakken, zodat smaak en aroma niet verloren gaan. Ook het inpakken kan handmatig. Door met een schep de zakken één voor één vol te scheppen. U heeft hiervoor een weegschaal nodig.  Heeft u een brander met een formaat van 5 kilo of meer dan is een inpakmachine geen overbodige luxe. Hierbij gooit u een hoeveelheid vers gebrande koffiebonen boven in een trechter. Vervolgens kunt u de machine instellen om steeds een bepaalde hoeveelheid af te wegen.

Koffiemolen voor winkels

Een winkel koffiemolen

Hoewel wij groot voorstander zijn van 'grind on demand', zult u uw klanten wellicht ook gemalen koffie willen aanbieden. Het verkopen van zowel bonen, als gemalen koffie verbreed automatisch uw doelgroep en verhoogt daardoor uw omzet. Er zijn verschillende koffiemolens voor winkels beschikbaar die geschikt zijn om een langere tijd achter elkaar te malen. Bovendien zijn deze molens goed af te stellen qua maalgraad. En klemt u bovendien het koffiezakje makkelijk aan de maler zodat u uw handen vrij heeft.

 

Sealer, basis uitvoering

Een sealer

Wij adviseren gebruik te maken van koffiezakken met een eenrichtingsventiel. Daarbij heeft de koffie ruimte om na te garen en om te ontgassen, terwijl er geen zuurstof de zak in kan.  Deze zakken kunt u luchtdicht afsluiten door ze te sealen met een sealaparaat. Er zijn verschillende typen sealers en ook in verschillende prijsklasse op de markt. Sommige zelfs met de mogelijkheid een branddatum in de rand te laten stansen.

private label etiketten

Een labelprinter

Nu de koffiezakken dicht zitten heeft u alleen nog een mooi etiket nodig om op de zak te plakken, zodat u en uw klanten weten welke koffie er in zit. Informatie over de herkomst, smaak en hoeveelheid mag niet ontbreken op het etiket. Overigens is het veel handiger om de etiketten op de lege zakken te plakken en deze daarna pas te vullen dan andersom. Ook etiketprinters zijn in verschillende prijsklassen en kwaliteiten te koop.  De merken Toshiba en Zebra bieden goede etiketprinters aan. Overigens is het ook mogelijk om uw etiketten bij ons te laten printen.  Wij kunnen met onze full color label printer verschillende formaten en zowel glimmende als papieren etiketten printen.

Wil je meer info over een koffieverpakking?
Wij helpen je graag met advies over koffie en private label. Bel gerust bij vragen of het maken van een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffiebranderij

10.04.2024

Koffiebranderij Fleur de Café: modern en energiezuinig

Ben je op zoek naar een koffiebranderij? Fleur de Café brandt koffie sinds 2014. De koffiebranderij in Deventer staat bekend om koffie van kwaliteit. De medewerkers delen de passie voor koffie. Elke dag wordt er gewerkt met alleen de beste koffiebonen. Met veel geduld, ambacht en precisie worden deze gebrand tot de lekkerste koffies. Zodat jij van de meest verfijnde koffiesmaken in huis haalt. Fleur de Café maakt koffie voor iedereen in de modernste koffiebranderij van Nederland.
Lees meer
14.04.2023

Wat doet een koffiebranderij?

Een koffiebranderij is een plek waar ruwe koffiebonen worden getransformeerd tot heerlijke bruine koffiebonen door middel van een ambachtelijk proces van branden. Het branden van de koffiebonen zorgt voor de ontwikkeling van de unieke smaken en aroma's die koffie zo geliefd maken. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!
Lees meer
14.09.2020

Professionele koffiebrander worden?

Wilt u uw verse koffiebonen zelf branden? Dan is een koffiebrander onmisbaar. Bij Fleur de Café vindt u diverse koffiebranders in het assortiment.
Lees meer
01.11.2019

Koffiebranderij nu hypermodern met Loring

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.
Lees meer
10.07.2019

Koffiebranderij 'gadgets'

Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.
Lees meer
05.09.2018

Van gedetineerde tot koffiebrander

U leest het goed, een gevangene die koffiebrander wordt. In de penitentiaire instelling van zowel Zaanstad als in Sittard wordt koffie gebrand met een Garanti koffiebrander die geleverd is door Fleur de Café.
Lees meer
05.07.2018

Koffiebrander worden? Tips & Trucs

Heeft u de ambitie om zelf professioneel koffie te gaan branden? De ervaring die wij inmiddels hebben als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij diverse koffiebranders en andere benodigdheden.
Lees meer