Je zou denken dat Nederland het meest consumerende koffie land van de wereld is, maar niets is minder waar… In de top 10 van meest koffie consumerende landen staat Finland verrassend op de eerste plaats. De Finnen drinken ongeveer 3 koppen koffie per dag per inwoner. Daar is zo’n 12 kilo koffie per persoon per jaar voor nodig. De Finnen houden van koffiebonen met een licht brandprofiel. Er is geen speciaal moment voor ‘khavi’ in Finland, want een kop koffie gaat er eigenlijk altijd wel in.

Maar waar staat Nederland in de top 10? Op plaats 3! Wij Nederlanders drinken ongeveer 2 koppen koffie per dag. Dit komt neer op zo’n 7 kilo koffie per Nederlander per jaar. Elk land heeft zijn eigen manier van koffiedrinken en zijn eigen recepten. Sommige van die recepten zijn wereldwijd bekend en succesvol gebleken terwijl andere recepten je niet meteen laten watertanden.

Turkse koffie, koffie, recepten

Turkse koffie

Het wereldwijd bekendste koffierecept is Turkse koffie. Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De zeer fijn gemalen koffie wordt samen met flink veel suiker en water in een cezve (koperen pannetje) gedaan en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet namelijk niet koken. Aan de smaak van de Turkse koffie zal je iets moeten wennen. De koffie wordt geserveerd met een glas water vanwege de sterkte van de koffie. Overigens wordt het kopje koffie nooit helemaal leeg gedronken omdat er nogal wat koffiedik onderin het kopje achterblijft.  

Een kopje Weense koffie

Weense koffie

In Wenen bestaat al sinds de 17de eeuw een koffietraditie waarvan het recept voor ‘Wiener melange’ ook buiten Oostenrijk veel liefhebbers heeft gekregen. Weense koffie is de naam van een populaire koffie op basis van room. Het recept bestaat uit een enkele of dubbele espresso bedenkt met geslagen melk met slagroom en chocolade. De koffie wordt namelijk besprenkeld met cacao poeder. Een traditionele Weense koffie wordt geserveerd in een glas met wat slagroom. De koffie die gebruikt wordt om dit recept te maken is vaak licht gebrand.

koffie, koffierecepten, italiaanse koffie

Italiaanse Cappuccino

Natuurlijk kan de cappuccino niet ontbreken in het rijtje wereldberoemde recepten met koffie. Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding en bestaat uit espresso en melk. Om iets specifieker te zijn: de koffie bestaat uit 3 gelijke delen melkschuim, melk en espresso. De ideale verhoudingen zijn dus exact gelijk. Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid, maar eigenlijk is dit ‘not done’ omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal voor/tijdens het ontbijt gedronken.

koffie, koffierecepten, ierse koffie

Irish coffee

Dit recept met alcohol vindt zijn oorsprong in Ierland. Volgens de verhalen is Irish Coffee ontstaan op een vliegveld in Ierland. Een barman daar dacht dat zijn klanten wel wat extra’s konden gebruiken en gooide een scheut whiskey door hun koffie. Irish Coffee bestaat uit Whiskey, zwarte koffie en room. Hoe maak je een Irish Coffee? Verwarm een glas met warm water, giet de whisky en de bruine suiker erin en voeg dan de hete koffie toe. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom toe en zorg dat de room zich niet mengt met de koffie zodat er drie mooie lagen te zien blijven.

koffie, koffierecepten, marokkaanse koffie

Marokkaanse koffie

In de zoektocht naar wereldberoemde recepten met koffie kwamen we ook een aantal recepten tegen die niet zo bekend zijn. De Marokkaanse variant van koffie is ook bij ons niet zo bekend. Marokkaanse koffie is een koffievariant gemaakt van Arabica koffiebonen. De koffie wordt bereid met de 'al fresco' koffiezetmethode. De koffie wordt meerdere keren aan de kook gebracht waarna er suiker, kaneel, peper en soms ook gember en nootmuskaat aan toegevoegd wordt. Het geheel wordt dan gezeefd, en de koffie kan gedronken worden. De koffie is sterk van smaak en het is daarom aan te raden om deze te schenken in kleine glaasjes of espresso-kopjes.

zoute koffie, koffie, koffierecepten

Zoute koffie

Zout in je koffie? Ja je leest het wel goed, in plaats van suiker kan je ook zout in je koffie doen. In landen als Ethiopië en Hongarije houden ze van zoute koffie. Zout wordt toegevoegd aan koffie om bitterheid op te heffen. Een paar korrels zout is al genoeg om de bittere smaak te dempen. Zout in de koffie zou direct een hele andere beleving moeten geven. Probeer maar eens.

koffie, koffierecepten, Indonesische koffie

Indonesië koffie

Bezoek je binnenkort Indonesië bestel dan zeker een ’Kopi Joss’ koffie. Schrik dan niet als je in de koffie een blokje gloeiende kolen vindt. Kopi Joss is wereldwijd zeer bekend geworden en is een toeristische attractie in Indonesië. Het idee is dat de zuurgraad door de kool opgeheven wordt en de koffie zonder maagpijn gedronken kan worden.

koffie, koffierecepten, koffie met kaas

Bizarre koffierecepten

Een voor ons Nederlanders rare combinatie… koffie met blokjes kaas erin. Kaffeost heet het en in Zweden, Finland en delen van Noorwegen, Estland en Rusland is het een delicatesse.

De kaas heet juustoleipä en smaakt naar mozzarella. Kaas voegt extra smaakprofielen toe aan koffie. Zo kun je er meer van genieten. Wanneer je ze combineert, benadrukken ze vergelijkbare of complementaire smaken die beide kunnen versterken. Het vinden van de juiste combinaties maakt je koffie-ervaring nog leuker. 

koffie, koffierecepten, koffie met ei

Nog eentje dan!

Na boter en kaas is het een kleine stap naar eieren. Ook die blijken prima te combineren met koffie. Een rauw ei? Jazeker, dit is het geheim van een zachte kop koffie. Een rauw ei in je gemalen koffie doen, zorgt er namelijk voor dat je koffie gefilterd wordt en zacht in de mond ligt. De zogeheten onzuiverheden, zoals een hoge zuurgraad, worden hiermee gezuiverd waardoor elke kop koffie heerlijk smaakt.

In Vietnam heet deze variant ‘Ca Phe Trung’ waarbij de koffie met een eidooier en geconcentreerde melk geschud wordt, waardoor een schuimende drank ontstaat.

Koffiebonen van Fleur de Café

Hoe je je koffie ook drinkt, welke manier van zetten je ook gebruikt, het begint allemaal bij de juiste koffiebonen. Van wat voor smaak koffie houd je? Voor de juiste koffiebonen ben je bij Fleur de Café aan het juiste adres. Met koffiebonen uit meer dan 20 verschillende landen vind je jouw favoriete smaak. Zo geven licht gebrande koffiebonen en subtiele en heldere smaak. Donker gebrande koffiebonen zijn daarentegen voller en bitterder van smaak. Welke smaak je ook wilt serveren, je vindt de gebrande koffiebonen in ons assortiment.

Onze meest populaire koffies

wfo1 Meest populair

Noir Desir 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Classic 1 kg

wfo1 Meest populair

Colombia Supremo 1 kg

wfo1 Meest populair

India Monsooned Malabar Arabica 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Magnifique Decaf 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café AOC 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Espresso Grand Cru 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 500 gram

wfo1 Meest populair

Noir Desir 500 gram

wfo1 Meest populair

Ethiopië Djimmah 500 gram

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over koffie

17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer