Je zou denken dat Nederland het meest consumerende koffie land van de wereld is, maar niets is minder waar… In de top 10 van meest koffie consumerende landen staat Finland verrassend op de eerste plaats. De Finnen drinken ongeveer 3 koppen koffie per dag per inwoner. Daar is zo’n 12 kilo koffie per persoon per jaar voor nodig. De Finnen houden van koffiebonen met een licht brandprofiel. Er is geen speciaal moment voor ‘khavi’ in Finland, want een kop koffie gaat er eigenlijk altijd wel in.

Maar waar staat Nederland in de top 10? Op plaats 3! Wij Nederlanders drinken ongeveer 2 koppen koffie per dag. Dit komt neer op zo’n 7 kilo koffie per Nederlander per jaar. Elk land heeft zijn eigen manier van koffiedrinken en zijn eigen recepten. Sommige van die recepten zijn wereldwijd bekend en succesvol gebleken terwijl andere recepten je niet meteen laten watertanden.

Turkse koffie, koffie, recepten

Turkse koffie

Het wereldwijd bekendste koffierecept is Turkse koffie. Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De zeer fijn gemalen koffie wordt samen met flink veel suiker en water in een cezve (koperen pannetje) gedaan en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet namelijk niet koken. Aan de smaak van de Turkse koffie zal je iets moeten wennen. De koffie wordt geserveerd met een glas water vanwege de sterkte van de koffie. Overigens wordt het kopje koffie nooit helemaal leeg gedronken omdat er nogal wat koffiedik onderin het kopje achterblijft.  

Een kopje Weense koffie

Weense koffie

In Wenen bestaat al sinds de 17de eeuw een koffietraditie waarvan het recept voor ‘Wiener melange’ ook buiten Oostenrijk veel liefhebbers heeft gekregen. Weense koffie is de naam van een populaire koffie op basis van room. Het recept bestaat uit een enkele of dubbele espresso bedenkt met geslagen melk met slagroom en chocolade. De koffie wordt namelijk besprenkeld met cacao poeder. Een traditionele Weense koffie wordt geserveerd in een glas met wat slagroom. De koffie die gebruikt wordt om dit recept te maken is vaak licht gebrand.

koffie, koffierecepten, italiaanse koffie

Italiaanse Cappuccino

Natuurlijk kan de cappuccino niet ontbreken in het rijtje wereldberoemde recepten met koffie. Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding en bestaat uit espresso en melk. Om iets specifieker te zijn: de koffie bestaat uit 3 gelijke delen melkschuim, melk en espresso. De ideale verhoudingen zijn dus exact gelijk. Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid, maar eigenlijk is dit ‘not done’ omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal voor/tijdens het ontbijt gedronken.

koffie, koffierecepten, ierse koffie

Irish coffee

Dit recept met alcohol vindt zijn oorsprong in Ierland. Volgens de verhalen is Irish Coffee ontstaan op een vliegveld in Ierland. Een barman daar dacht dat zijn klanten wel wat extra’s konden gebruiken en gooide een scheut whiskey door hun koffie. Irish Coffee bestaat uit Whiskey, zwarte koffie en room. Hoe maak je een Irish Coffee? Verwarm een glas met warm water, giet de whisky en de bruine suiker erin en voeg dan de hete koffie toe. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom toe en zorg dat de room zich niet mengt met de koffie zodat er drie mooie lagen te zien blijven.

koffie, koffierecepten, marokkaanse koffie

Marokkaanse koffie

In de zoektocht naar wereldberoemde recepten met koffie kwamen we ook een aantal recepten tegen die niet zo bekend zijn. De Marokkaanse variant van koffie is ook bij ons niet zo bekend. Marokkaanse koffie is een koffievariant gemaakt van Arabica koffiebonen. De koffie wordt bereid met de 'al fresco' koffiezetmethode. De koffie wordt meerdere keren aan de kook gebracht waarna er suiker, kaneel, peper en soms ook gember en nootmuskaat aan toegevoegd wordt. Het geheel wordt dan gezeefd, en de koffie kan gedronken worden. De koffie is sterk van smaak en het is daarom aan te raden om deze te schenken in kleine glaasjes of espresso-kopjes.

zoute koffie, koffie, koffierecepten

Zoute koffie

Zout in je koffie? Ja je leest het wel goed, in plaats van suiker kan je ook zout in je koffie doen. In landen als Ethiopië en Hongarije houden ze van zoute koffie. Zout wordt toegevoegd aan koffie om bitterheid op te heffen. Een paar korrels zout is al genoeg om de bittere smaak te dempen. Zout in de koffie zou direct een hele andere beleving moeten geven. Probeer maar eens.

koffie, koffierecepten, Indonesische koffie

Indonesië koffie

Bezoek je binnenkort Indonesië bestel dan zeker een ’Kopi Joss’ koffie. Schrik dan niet als je in de koffie een blokje gloeiende kolen vindt. Kopi Joss is wereldwijd zeer bekend geworden en is een toeristische attractie in Indonesië. Het idee is dat de zuurgraad door de kool opgeheven wordt en de koffie zonder maagpijn gedronken kan worden.

koffie, koffierecepten, koffie met kaas

Bizarre koffierecepten

Een voor ons Nederlanders rare combinatie… koffie met blokjes kaas erin. Kaffeost heet het en in Zweden, Finland en delen van Noorwegen, Estland en Rusland is het een delicatesse.

De kaas heet juustoleipä en smaakt naar mozzarella. Kaas voegt extra smaakprofielen toe aan koffie. Zo kun je er meer van genieten. Wanneer je ze combineert, benadrukken ze vergelijkbare of complementaire smaken die beide kunnen versterken. Het vinden van de juiste combinaties maakt je koffie-ervaring nog leuker. 

koffie, koffierecepten, koffie met ei

Nog eentje dan!

Na boter en kaas is het een kleine stap naar eieren. Ook die blijken prima te combineren met koffie. Een rauw ei? Jazeker, dit is het geheim van een zachte kop koffie. Een rauw ei in je gemalen koffie doen, zorgt er namelijk voor dat je koffie gefilterd wordt en zacht in de mond ligt. De zogeheten onzuiverheden, zoals een hoge zuurgraad, worden hiermee gezuiverd waardoor elke kop koffie heerlijk smaakt.

In Vietnam heet deze variant ‘Ca Phe Trung’ waarbij de koffie met een eidooier en geconcentreerde melk geschud wordt, waardoor een schuimende drank ontstaat.

Koffiebonen van Fleur de Café

Hoe je je koffie ook drinkt, welke manier van zetten je ook gebruikt, het begint allemaal bij de juiste koffiebonen. Van wat voor smaak koffie houd je? Voor de juiste koffiebonen ben je bij Fleur de Café aan het juiste adres. Met koffiebonen uit meer dan 20 verschillende landen vind je jouw favoriete smaak. Zo geven licht gebrande koffiebonen en subtiele en heldere smaak. Donker gebrande koffiebonen zijn daarentegen voller en bitterder van smaak. Welke smaak je ook wilt serveren, je vindt de gebrande koffiebonen in ons assortiment.

Onze meest populaire koffies

wfo1 Meest populair

Noir Desir 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Classic 1 kg

wfo1 Meest populair

Colombia Supremo 1 kg

wfo1 Meest populair

India Monsooned Malabar Arabica 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Magnifique Decaf 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café AOC 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Espresso Grand Cru 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 500 gram

wfo1 Meest populair

Noir Desir 500 gram

wfo1 Meest populair

Ethiopië Djimmah 500 gram

Interesse in onze koffie
Wij geven uw graag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffie groothandel

23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer
31.08.2020

Uw groothandel in koffiemachines

Bij Fleur de Café vindt u een groot assortiment professioneles koffiemachines. Doordat wij deze koffiemachines zelf importeren zijn de voorwaarden zeer gunstig voor u als wederverkoper. Als groothandel in professionele koffiemachines bieden wij u verschillende mogelijkheden aan. Zo kunt u kiezen voor een machine inclusief installatie, met of zonder garantie afhandeling. Alles is bespreekbaar.
Lees meer