Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. In de top tien van meest koffie consumerende landen staat Finland verrassend op de eerste plaats. De Finnen drinken ongeveer 3 koppen koffie per dag per inwoner. Daar is zo’n 12 kilo koffie per persoon per jaar voor nodig. De Nederlander is iets gematigder en consumeert per persoon 8,4 kilo koffie per jaar wat uitkomt op iets minder dan twee koppen koffie per dag per inwoner. Een kop koffie is natuurlijk een breed begrip, want zoveel landen zoveel smaken. Elk land heeft zijn eigen manier van koffiedrinken en zijn eigen recepten. Sommige van die recepten zijn wereldwijd bekend en succesvol gebleken terwijl andere recepten je niet meteen laten watertanden.

Turkse koffie, koffie, recepten

Turkse koffie

Het wereldwijd bekendste koffierecept is Turkse koffie. De zeer fijn gemalen koffie wordt samen met flink veel suiker en water in een cezve (een koperen pannetje) gedaan en gekookt. Vaak wordt deze bewerking meerdere malen herhaald. De koffie wordt geserveerd met een glas water vanwege de sterkte van de koffie. Overigens wordt het kopje koffie nooit helemaal leeg gedronken omdat er nogal wat koffiedik onderin het kopje achterblijft.

weense koffie, koffie, koffierecepten

Weense koffie

In Wenen bestaat al sinds de 17de eeuw een koffietraditie waarvan het recept voor ‘Wiener melange’ ook buiten Oostenrijk veel liefhebbers heeft gekregen. Het recept bestaat uit een enkele of dubbele espresso bedekt met geslagen melk met slagroom. Daarna wordt het besprenkeld met cacao poeder. De koffie die gebruikt wordt om dit recept te maken is vaak licht gebrand.

koffie, koffierecepten, italiaanse koffie

Italiaanse Cappuccino

Natuurlijk kan de Italiaanse cappuccino niet ontbreken in het rijtje wereldberoemde recepten met koffie. De cappuccino dankt zijn naam eigenlijk aan de kleur, die vond men namelijk lijken op de kleur van de habijt van de Kapucijner monniken. Hoewel er veel variaties bestaan is een echte cappuccino een espresso met opgeschuimde melk en besprenkeld met cacao poeder.

koffie, koffierecepten, ierse koffie

Irish coffee

Dit recept met alcohol vindt zijn oorsprong in Ierland. Maak de perfecte Irish coffee op de volgende manier: verwarm een glas met warm water, giet de whisky en de bruine suiker erin en voeg dan de hete koffie toe. Voeg vervolgens voorzichtig de slagroom toe en zorg dat de room zich niet mengt met de koffie zodat er drie mooie lagen te zien blijven.

koffie, koffierecepten, marokkaanse koffie

Marokkaanse koffie

In de zoektocht naar wereldberoemde recepten met koffie kwam ik ook een aantal recepten tegen waarvan ik bij het lezen al vermoedde waarom ze niet wereldberoemd zijn geworden. Zo blijkt men in Marokko de voorkeur te geven aan koffie die gekruid is met peper, kaneel, gember en nootmuskaat.

zoute koffie, koffie, koffierecepten

Zoute koffie

In landen als Ethiopië en Hongarije, houden ze van zoute koffie. Het zout wordt toegevoegd aan de beker koffie met het idee dat zout de bitterheid opheft.

koffie, koffierecepten, Indonesische koffie

Indonesië koffie

Bezoek je binnenkort Indonesië bestel dan zeker een ’Kopi Joss’ koffie. Schrik dan niet als je in de koffie een blokje gloeiende kolen vindt. Het idee is dat de zuurgraad door de kool opgeheven wordt en de koffie zonder maagpijn gedronken kan worden.

koffie, koffierecepten, Singapore koffie

Singapore koffie

n Singapore kun je de koffie ‘ Kopi Gu You’ bestellen. Je zwarte koffie wordt dan geserveerd met een klontje boter in de koffie. Het idee is dat door de boter de aroma’s beter vrijkomen en bovendien smaakt de koffie lekker romig.

koffie, koffierecepten, koffie met kaas

Bizarre koffierecepten

De combinatie kaas en koffie wordt door zowel Spanjaarden als Zweden onweerstaanbaar gevonden. Een blokje kaas wordt in de koffie gesmolten en wanneer de koffie op is, eet men de gesmolten kaas als laatste op.

koffie, koffierecepten, koffie met ei

Nog eentje dan!

Na boter en kaas is het een kleine stap naar eieren. Ook die blijken prima te combineren met koffie. In Amerika mengt men het ei met de gemalen koffie en zet er vervolgens koffie van.

In Vietnam heet deze variant ‘Ca Phe Trung’ waarbij de koffie met een eidooier en geconcentreerde melk geschud wordt, waardoor een schuimende drank ontstaat.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. 

Andere bloggen over koffie

22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
14.09.2020

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van uw koffiemolen is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Wij zorgen ervoor dat uw molen het perfecte doet.
Lees meer
14.09.2020

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Alleen wanneer je de bonen met een koffiemolen maalt, kun je spreken van echt verse koffie. Wat zijn de verschillende koffiemolens en wat bepaal de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
14.09.2020

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wilt u zich als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan zijn onze horeca koffiesmaken uw strijdmiddel dankzij onze modern koffiebrander en onze verschillende smaken koffie.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
03.09.2020

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land

Rwandese koffie: grootse koffie uit een klein land. Uit dit Oost-Afrikaanse land komen de meeste ongebrande koffiebonen van de circa 450.000 kleine koffieboeren.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
20.09.2017

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
18.09.2017

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Lees hieronder over de beste koffierecepten!
Lees meer
29.09.2016

Van koffiebessen tot koffiebonen

Net als jij vinden wij de kwaliteit en smaak van onze koffiebonen erg belangrijk. Daarom willen wij je als Fleur de Café in deze blog graag meer vertellen over het productieproces. Want wat is de invloed van het verwerkingsproces van koffiebessen op de smaak van uw koffiebonen.
Lees meer