ongebrande koffiebonen

Koffiehandel

Onze groene koffiebonen kopen wij via een koffiehandelaar. Van elke koffiesoort is een oorsprongsdocument beschikbaar. Op een oorsprongsdocument is onder andere te lezen uit welk land de koffiebonen komen, om wat voor soort koffiebonen het gaat, welk productieproces de bonen hebben ondergaan en of de International Coffee Organization akkoord heeft gegeven op de verhandeling.

ICO (International Coffee Organization)

Controle op koffie

De ICO (International Coffee Organization) is dé organisatie die de handel van koffie wereldwijd in de gaten houdt. Belangrijk voor de ICO zijn bijvoorbeeld duurzaamheid in de manier van koffie verbouwen en het terugdringen van armoede in de koffieproducerende landen.  De Leden van ICO-landen vertegenwoordigen 98% van de wereldkoffieproductie

Koffiebessen

Single Origin koffie

Koffiebonen afkomstig uit één land of regio van herkomst noemt men Single Origin koffie. Een oorsprongsdocument toont dan ook aan dat het koffiebonen zijn uit één bepaald land. Daarnaast is dit af te lezen op de jutezak waar de groene bonen in verpakt zijn.

Hoe werkt het dan?

Neem de koffiesoort Colombia Supremo. De koffiebonen met de naam Colombia Supremo zijn allemaal koffiebonen uit Colombia (single origin) met een bepaalde grootte. De grootte van de boon bepaald of het als Supremo verkocht wordt. Het kan dus zijn dat bonen van eenzelfde koffiestruik als verschillende koffiesoorten verkocht worden. De Colombia Supremo is dus wel echt een single origin koffie, namelijk echt alleen afkomstig uit Colombia maar met de kwaliteitsaanduiding Supremo.

Single Estate koffie

Bij Single estate koffiebonen zijn de bonen single origin, maar bovendien is van deze koffiebonen bekend  uit welke regio, welke plaats en zelfs van welke boerderij ze afkomstig zijn. De koffiebonen krijgen dan de toevoeging single estate ( van één boerderij).  Bij Single Estate bonen is vaak een zeer specifieke smaak herkenbaar, vergelijkbaar met wijn van een bepaalde wijnboerderij, bovendien is de prijs meestal iets hoger dan single origin koffiesoorten.

Specialty of Microlot coffee

Een specialty coffee of microlot koffie is een zeer kleine partij (van vijf tot 100 zakken, meestal ongeveer 40 zakken) van een enkele boerderij die apart gezet wordt, omdat deze een cupping topscore van 85+ heeft. De meeste microlots komen van één enkele boer, maar ze kunnen ook de crème de la crème van de oogst van een landgoed of coöperatie zijn. Door het kleine aanbod is de prijs van de specialty koffiebonen hoger.

coffee cupping

Wat is cupping?

Bij koffie cupping, of koffie proeven, wordt de smaak en de aroma's van koffie bepaald. Het cuppen is een professioneel onderdeel van de koffiehandel. De koffiebonen worden minimaal 3 keer beoordeeld voordat de bonen bij ons geleverd worden. Namelijk direct na de oogt, voordat de bonen verscheept worden en bij aankomst in het inport land. Elke koffiesoort krijgt aan de hand van het cuppen een cupping score. Deze score loopt van 0-100. De uiteindelijke score is een optelsom van 10 onderdelen waarop de koffie wordt beoordeeld. Zo krijgt een koffie een cijfer voor onder andere de smaak, de nasmaak, body, zuurgraad, zoetheid, balans en het aroma. Bij een standaard koffie-cupping-procedure wordt de koffie diep ingeslikt en wordt de koffie luid gesmoord zodat deze zich naar de achterkant van de tong verspreidt en vervolgens uitgespuugd. Professionele cuppers kunnen aan de hand van de smaak precies vertellen uit welke streek de bonen komen. Bij een cupping score vanaf 80 spreekt men van specialty coffee.

Koffiekop van Fleur de cafe

Blend of melange

Nu we weten dat er een onderscheidt is tussen single origin, single estate en specialty coffee is het nu nog tijd voor de blends of melanges. Niet heel verassend maar een blend of melange bestaat uit meer dan 1 soort koffiebonen.

  •  100% arabica blend: een melange van verschillende arabica koffiebonen.
  •  Arabica robusta blend: een melange van verschillende arabica en robusta koffiebonen.

Wanneer er blend of melange op uw koffieverpakking staat, hoeft dit trouwens helemaal niet te betekenen dat de koffie van mindere kwaliteit is. Bij ons gaan in de melange namelijk verschillende single origins die ook los verkocht worden. Het voordeel van het maken en drinken van een melange is dat de smaak van de koffie afgestemd kan worden op de behoefte van de klant. Drink je graag een pittige espresso of juist een milde zachte koffie. Met een melange kan door de juiste samenstelling van bonen een koffiesmaak op maat gemaakt worden. Ook is een melange stabiel in smaak en prijs waar een single estate of specialty per oogst kan variëren. Hierin is een vergelijking te maken met wijn. Waarbij een Bordeaux  die samengesteld is uit druiven uit de gehele Bordeaux streek een stabiele smaak oplevert. In tegenstelling tot een Bordeaux van een specifieke wijnboerderij, bijvoorbeeld een Saint Emilion, waarbij de smaak veel exclusiever is maar van jaar tot jaar kan verschillen. Het is maar net wat uw voorkeur heeft. Wilt u elke dag dezelfde smaak koffie, kies dan voor een melange, laat u zich graag een keer verrassen koop dan eens een single origin, single estate of speciality koffie.

Bekijk onze assortiment ongebrand koffie
Nieuwsgierig geworden over ongebrand koffie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer